Bevezető

Az okostelefonok piaca nem csak nekünk, vásárlóknak fontos, bizony látni kell, hogy a gyártók számára is hatalmas üzlet, nem véletlen, hogy a régi nagy nevek mellett egyre több új szereplő lép be a szegmensbe és szeletet akar hasítani magának a tortából. Mivel ezzel foglalkozunk, látjuk, hogy a 3-4 éve még lesajnált sok kisebb kínai gyártó kezd megerősödni, ami a jó árak mellett legfőképpen annak köszönhető, hogy minőség terén is rengeteget javultak: Umidigi, Elephone, és még lehetne sorolni.

intro pic 2

Tény ugyanakkor az is, hogy bár fejlődésük rohamos, beérni még nem tudták a sokéves tapasztalattal rendelkező riválisaikat, vagy ha hardver és anyagminőség terén hasonlót is nyújtanak, szoftveres támogatás kapcsán nem mindig ugyanaz a színvonal, mint a nagy neveknél.

Érdekes kérdéskör a Xiaomi, amely kis, fiatal gyártóból óriássá kezdi kinőni magát, és gyakorlatilag minden téren rendben van: hardver, anyagminőség, összeszerelés, szoftver és support. Napjainkban legtöbbször még az ár is eléggé rendben van, de lehet érezni, hogy a csoda már nem tart soká. Tény ugyanakkor, hogy jelenleg a cég megoldásai a legtöbb esetben még mindig előnyös vételnek minősülnek, akadhat azonban olyan helyzet, amikor mégsem a Xiaomi vagy a Redmi modellek adják nekünk a legjobb opciót, vagy akár a MIUI nem nyeri el a tetszésünket, ezért más gyártó vizeire evezünk.

intro pic 3

Apple, Samsung és a Huawei, valamint a Sony talán a legfelkapottabb márkák, ezek a gyártók már csak a brand miatt is nagyobb árcédulát tudnak állítani termékeik mellé, hiszen ismertségük révén magasabb áron is el tudják adni őket. Akad egy jolly joker név, amely — bár nem telefonjai miatt – de hasonlóan ismert, mint az előbb felsorolt nevek, ez pedig a Lenovo. A gyártó PC-k és notebookok terén nagyhatalom, de az utóbbi években a tabletek és az okostelefonok világában is nagyon komolyan erősítettek, árban viszont megmaradtak a kisebb kínai gyártók környékén, ami hatalmas fegyvertény. Oldalunkon nemrég a Lenovo K5 Pro is bemutatkozott, amelyről nagyon jó véleménnyel voltunk, azt a tesztet ITT találjátok. Mostani írásunk nem egy teszt lesz, hanem egy piaci körkép, melyben megpróbáljuk áttekinteni, mit kínál most a Lenovo az európai piacra, és megvizsgálni, melyik mennyire ér meg a pénzét. A most következő termékek közös tulajdonsága tehát, hogy mindegyik rendelkezik B20 támogatással és magyar nyelvvel, azaz itthon is bárkinek ajánlható, használata semmilyen vonatkozásban nem jár korlátozással.

Lenovo A5 Global 3 GB RAM/16 GB ROM

Egy belépőszintű modellel melegítünk be. Ahogy látni fogjuk, néhány ponton nem is annyira belépőszint, amit az A5 kínál, de kezdjük a külsővel!

A5 3

A kijelző egy 5,45 colos IPS megjelenítő, aki nem szereti a 6 col feletti modelleket, már dörzsölheti is a tenyerét. Ahol tetten érhető az olcsósítás, az a pixelsűrűség, ugyanis a panel felbontása 1440×720 pixel, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy normál nézőtávolságból egy pixelháborúval lenne dolgunk. Ezen felül ami az egyik oldalon hátrány, az a másik oldalon előny – a kevesebb képpontot könnyebb mozgatnia a hardvernek és így fogyasztásban is nyerünk pár százalékot. Az 5,5 hüvelyk eredményeként a készülékház mérete barátságos, még egy kézzel is gond nélkül használható: 146,2 (magas) × 70,86 (széles) × 9,8 (vastag) mm. A tömege átlagos, 160 gramm. A telefon hátlapja műanyag, a vázszerkezet (az oldalak) viszont fém. Az ujjlenyomat szenzor a hátlapon érhető el, de arcalapú feloldás is használható.

A5 1

Lássuk, mi van a motorháztető alatt! A Mediatek MT6739 típusszámra keresztelt SoC egy négymagos megoldás, melynek magjai 1,5 GHz-en ketyegnek. Nyilvánvaló, hogy ez a központi egység már nem veri végig a világot, de a 3 GB-nyi rendszermemóriával megtámogatva képes arra, hogy az alapigényeket kielégítse, tehát videonézésre, közösségi médiára és böngészésre alkalmas. A 16 GB belső tárhely manapság már hamar szűkössé válhat, ezért memóriakártya beszerzése indokolt, de ebből akár 256 GB-osat is bele tehetünk. Külön öröm, hogy a dual-SIM tálca 3 foglalatos, tehát nem kell egy SIM kártyát beáldoznunk a microSD kártya oltárán, a memória mellé még befér a 2 darab nano SIM is.

A5 2

A kamerás rendszer értelemszerűen egyszerűnek számít a felsőbb kategóriákhoz képest, az előlapon egy 8 MP-es képalkotó felelős azért, hogy jó szelfiket lőhessünk magunkról, ez ráadásul LED villanóval is meg van támogatva. A hátlapi egység egy 13 MP-es darab, autófókusszal, LED villanóval, 1080p-s videorögzítéssel. Adatkapcsolatok terén a Bluetooth 4.2 és a WiFi b/g/n az, amire támaszkodhatunk, de van GPS vevő is, így a telefont navigációra is használhatjuk, akár Waze-val.

A5 4

A beépített akkumulátor kapacitása az, ahol a kategóriához képest a Lenovo A5 nagyot domborít, ugyanis a telep kapacitása 4000 mAh, ami ezzel a hardverrel és felbontással a gyártó szerint 10 napos rendelkezése állást és 7,5 órás folyamatos videonézést biztosít. A töltést microUSB porton keresztül végezhetjük. A szoftver, bár nem közvetlenül a legutóbbi, még sokáig elleszünk vele: Android 8.1, melyen a Lenovo saját felülete (ZUI 3.9 Lite) teljesít szolgálatot. Mindent egybevetve a Lenovo A5 ajánlható mindazoknak, akik egy olcsó, de jól használható telefont keresnek, és hajlandóak megkötni azt a néhány kompromisszumot, amit ezért az összegért be kell vállalni. A 109,99 USD – 28.500 forint az az összeg, amit ez a telefon bármikor megér, hiszen egy hosszú üzemidőt kínáló, Android 8.1-gyel dolgozó társat szerezhetünk érte magunk mellé.

Előnyök:

  • 3 GB RAM
  • Fém szerkezet (keret)
  • 4000 mAh-s akkumulátor, hosszú üzemidő
  • Egy kéznek is barátságos méret

Hátrányok:

  • Szűkös belső tárhely (16 GB) – memóriakártyára szükség lesz
  • MircoUSB (lehetne már mindenen type-C)

A Lenovo A5 3/16 GB Global verzióját (B20, magyar nyelv) az említett 109,99 dollárért itt tudjátok megvásárolni (vám- ás áfamentes EU priority Line szállítás csak 3,68 dollár, érkezési idő 7-15 nap):

A5 spec

Vásárlás: Lenovo A5 3/16 GB Global (fekete)


Lenovo S5 Pro Global 6 GB RAM/64 GB ROM

Második delikvensünk az S5 Pro, róla korábban már írtunk egy bemutatót (ITT találod). Ez a modell a mostani mezőny második legdrágább darabja a maga 199,99 dolláros árával, és ezt most csak azért lőjük el előre, hogy még jobban érzékelhető legyen, mennyire nem kevés az, amit a Lenovo nyújt most ezért az összegért.

s5pro 4

A kijelző egy a mostanában slágerméretnek számító 6,2 col átmérőjű, 2246×1080 felbontású IPS panel, amely szinte az egész készülékházon végignyúlik, így a 6,2 hüvelyk ellenére a készülékház meglepően kecses, 154,5 (magas) × 75 (széles) × 7,7 (vastag) mm. Formát tekintve a klasszikus receptet követi, szabályos téglalap alak, lekerekített sarkokkal, a ház anyaga fém, ami azért jó, mert kevésbé csúszós, mint az üveg és nem is annyira sérülékeny. A tömeg kerek 170 gramm. Az ujjlenyomat szenzor a hátlapon érhető el, de arcalapú feloldás is engedélyezhető (infravörös segéddel is, tehát sötétben is működik).

s5pro 3

Hardvert tekintve a készülék motorja egy Snapdragon 636 (8 mag, 1,8 GHz, 14nm), a rendszermemória mennyisége pedig 6 GB, ami még 2019-ben is egy elég erős kombo, a hétköznapi igényeket (keményvonalas játékot kivéve) bőven kielégíti. Ebben a kiépítésben a háttérár kapacitása 64 GB, ami memóriakártyával tovább bővíthető (256 GB-os egységet is befogad).

s5pro 1

Az S5 Prora nem kevesebb, mint 4 darab kamera került fel, 2 előre, 2 hátra. Az előlapi rendszer egy 20 MP-es (AF) főkamerából és egy 8 MP-es segédszenzorból áll (FF, IR), az apertúra f/2.0, videót 1080p felbontásban rögzít (30 fps). A hátlapi megoldás egy 12 MP-es (AF, f/1.8) és egy 20 MP-es (AF, f/2.6) érzékelőből tevődik össze, a szenzorok a Sonytól érkeznek (videofelvétel: 720p, 1080p, 4K – 30 fps). Természetesen van Bluetooth, abból is a legújabb (5.0), kétsávos WiFi (a/b/g/n/ac) és beépített GPS.

s5pro 2

A beépített akkumulátor kapacitása átlagos, 3500 mAh, melyet 15 wattos gyorstöltővel viszonylag hamar fel lehet pumpálni az USB type-C porton keresztül. A szoftver, bár nem a legeslegújabb, még sokáig kiszolgál: Android 8.1, melyen a Lenovo saját felülete (ZUI 5.0) teljesít szolgálatot. Összességében az S5 Pro ezen az áron (199,99 USD – 57.000 forint) ezzel a külsővel és felszereltséggel a konkurenciát tekintve is egy kitűnő ajánlat, megbízható gyártótól, megfelelő támogatással.

Előnyök:

  • Korrekt középkategóriás SoC
  • Sok RAM (6 GB)
  • Fém hátlap, ezáltal kevésbé csúszik és nem törik pókhálósra
  • Kategóriához képest nagyon jó kamerák

Hátrányok:

  • Közepes akkumulátor kapacitás
  • Viszonylag széles notch (ha valakit ez zavar)

A Lenovo S5 Pro 6/64 GB Global verzióját (B20, magyar nyelv) az említett 199,99 dollárért itt tudjátok megvásárolni (vám- ás áfamentes EU priority Line szállítás csak 3,68 dollár, érkezési idő 7-15 nap):

s5pro spec

Vásárlás: Lenovo S5 Pro 6/64 GB Global (fekete)


Lenovo K5 Pro Global 4 GB RAM/64 GB ROM

Harmadik delikvensünk a K5 Pro, mely sok pontban hasonlít a papíron egyel nagyobb számozású testvérére (ezt a modellt nemrégiben teszteltük is, ITT tudsz róla bővebben olvasni).

k5pro 1

Ebben is a  Snapdragon 636 SoC dolgozik (8 mag, 1,8 GHz, 14nm), a rendszermemória mennyisége viszont 6 helyett 4 GB, de ez a gyakorlatban nem egy nagy érvágás. Ebben a kiépítésben a háttérár kapacitása ugyancsak 64 GB, ami memóriakártyával tovább bővíthető (256 GB-os egységet is befogad).

k5pro 2

A kijelző a K5 Pro esetében 5,99 colos, amit vélhetően sokan örömmel fogadnak. A 2160×1080 felbontású IPS panel képaránya 18:9, a kisebb képátló viszont az egész testre vetítve nem eredményezett kisebb méretet, sőt: 155,98 (magas) × 75 (széles) × 7,98 (vastag) mm. Formát tekintve a kialakult trendnek megfelelően a K5 Pro is szabályos téglalap alak, lekerekített sarkokkal, a ház anyaga esetében is fém, így itt is felírható előnynek, hogy kevésé csúszós, mint az üveg és nem is annyira sérülékeny. A tömege 165 gramm. Az ujjlenyomat szenzor a hátlapra került.

k5pro 3

Az K5 Prora a nagytesóhoz hasonlóan 4 darab kamera került fel, 2 előre, 2 hátra. Az előlapi rendszer egy 16 MP-es főkamerából és egy 5 MP-es segédszenzorból áll, az apertúra f/2.0, videót 1080p felbontásban rögzít (30 fps). A hátlapi megoldás egy 16 MP-es (f/2,0) fő képalkotóból és egy 5 MP-es mélységérzékelőből tevődik össze. Van Bluetooth, illetve kétsávos WiFi (a/b/g/n/ac) és beépített GPS.

k5pro 4

A K5 Pro egyik nagy előnye a beépített akkumulátor kapacitása, ami 4050 mAh, ráadásul ezt 15 wattos gyorstöltővel elég gyorsan fel lehet tölteni, felületnek erre a készülékre már az USB type-C port dukál.  A szoftveres alap ugyanaz, mint az S5 Pro-nál, Android 8.1, melyet a Lenovo saját fejlesztésű ZUI felülete szab egyedivé. Mindent egybevetve a K5 Pro ezen az áron (159 USD – 45.500 forint) szintén egy remek vétel. Bár többnyire kevesebb, néhol több, amit az S5 Pro ellenében nyújt (a B20 és magyar nyelv viszont közös), ami azért jó, mert a kettőből valamelyik biztosan el tudja nyerni a kegyeinket.

Előnyök:

  • Korrekt középkategóriás SoC
  • Fém hátlap, ezáltal kevésbé csúszik és nem törik pókhálósra
  • Kategóriához képest jó kamerák
  • 4050 mAh-s akkumulátor 18 wattos gyorstöltéssel
  • Nincs notch

Hátrányok:

  • Kijelző méretéhez viszonyítva lehetne picit kisebb a test

A Lenovo K5 Pro 4/64 GB Global verzióját (B20, magyar nyelv) az említett 159 dollárért itt tudjátok megvásárolni (vám- ás áfamentes EU priority Line szállítás csak 3,66 dollár, érkezési idő 7-15 nap):

k5pro spec

Vásárlás: Lenovo K5 Pro 4/64 GB Global (fekete)


Lenovo Z5S Global 4 GB RAM/64 GB ROM

A Z5S a Lenovonál már a felsőkategória alját erősíti, ugyanakkor az a jó hírünk van, hogy e 4/64 GB-os kiépítés befér 300 dollár alá, ráadásul nem is kevéssel. A kijelző 6,3 hüvelykes. felbontása 2340 × 1080 pixel. Gyártástechnológiát tekintve meg kell elégednünk az IPS-sel, de abból viszont a legjobbak közül való. Az apró, csepp alakú notchnak köszönhetően a kijelző-test arány, illetve a fedés mértéke eléri a 92,6%-ot, a képarány 19:5:9.

z5s 1

Ennek köszönhetően bár a kijelző hatalmas, a készülékház mégsem sokkolóan nagy: 156,7 (magas) × 74,5 (széles) × 7,85 (vastag) mm. A Z5S a korábban taglalt Lenovok formavilágát követi, a modell tömege 172 gramm. A ház szerkezete itt is fém (alumínium), de a hátlapra már egy üvegréteg is került, így a fizikai hatásokkal szemben kevésbé ellenálló, cserébe nagyon jól néz ki (színjátszós – gradient). Az ujjlenyomat szenzor a hátlapon érhető el, de arcalapú feloldás is engedélyezhető.

z5s 2

A hardver természetesen komolyan erősödött az előző két versenyzőhöz képest, de a magasabb ár kapcsán ez rendben is van. Ami biztos, hogy itt már nem nagyon fogunk kompromisszumokra kényszerülni, a Qualcomm Snapdragon 710 SoC 8 darab magja egészen 2,2 GHz-ig turbózhat (pontosabban 4, a másik 4 pedig 1,7 GHz-ig), ennek köszönhetően legalább 20-25%-kal gyorsabb a Snapdragon 660-nál. Az Adreno 616 GPU 750 MHz-ig lőhet ki és körülbelül 35%-kal erősebb, mint a 660-ban lévő Andreno 512. A 4 GB rendszermemória egy jó ideig még biztosan elég, de aki nagyon sokat akar játszani, az választhatja a 6 GB RAM-mal szerelt verziót is. A teljesítménytöbbleten kívül a másik hatalmas előny, hogy a SoC a Samsung 10 nm-es gyártósorán készül, melynek eredményeként 20-40%-kal kevesebbet fogyaszt, mint a 14 nm-es 660-as SoC. Ebben az alverzióban a háttérár kapacitása 64 GB, ami memóriakártyával tovább bővíthető (256 GB-os egységet is befogad).

z5s 5

A kamerarendszer ugyancsak igyekszik megfelelni a kategória követelményeinek. Itt is négy darab szenzorral küldi csatába katonáját a Lenovo, de a felosztás más. Az előlapra egy darab szelfikamera került, ami 16 MP-es felbontással felbontással dolgozik. A hátlapra a Mi 9-hez hasonlóan 3 darab képalkotót helyeztek el, a fő egység 16 MP-es széles látószögű, emellé egy 8 MP-es telefotó szenzor és egy 5 MP-es (teljes méretű porté) segédlapka került. A rendszer sajátossága még a 2× optikai zoom, az f/1.8 apertúra a 79 fokos panoráma bokeh effektel. A hátoldali részleg videót természetesen 4K felbontásig tud rögzíteni, az előlapi megoldás pedig 1080p-ig támogatja a mozgókép-rögzítést.

z5s 3

A Z5S extra funkcióit erősíti a Dirac Panorama Sound és a kétcsatornás sztereo hangszóró, melynek köszönhetően a telefon nem csak nagyobb hangerőre képes egy átlagos megoldáshoz képest, hanem több részletet is fel tud mutatni a megcsendített hangban. A WiFi természetesen kétsávos, egészen .ac szabványig, 2×2 MIMO antennával, így a vétel erősségével és stabilitásával nem lesz problémánk. A legfrissebb Bluetooth és a naprakész GPS-vevő szintén adott.

z5s 4

A beépített akkumulátor kapacitása nem kiemelkedő – 3300 mAh, ami ezúttal azért nem tragédia, mert a fejlett SoC-nak köszönhetően a Z5S jóval kevesebbet fogyaszt, mint egy korábbi hardverrel dolgozó modell, ráadásul a 15 wattos gyorstöltővel viszonylag hamar fel lehet pumpálni USB type-C porton keresztül. A Lenovo nem engedhette meg magának, hogy egy felsőkategóriás modellre ne a legfrissebb szoftver kerüljön fel, ennek megfelelően az Android Pie 9.0 előnyeit élvezhetjük, amit a cég a ZUI grafikus felület legfrissebb verziójával szabott egyedivé. Mindent egybevetve az Z5S ezen az árcímkén (279,99 USD – 79.800 forint) ezzel a külsővel és felszereltséggel kategórián belül egy nagyon versenyképes kártya a Lenovo kezében, mi sem vetnénk meg ennek a telefonnak a hosszabb időre szóló társaságát.

Előnyök:

  • Fejlett, keveset fogyasztó SoC (Snapdragon 710)
  • Impresszív külső
  • 3 szenzoros hátlapi kamerarendszer
  • Legfrissebb Android
  • Csepp alakú notch

Hátrányok:

  • Akkukapacitás közepes
  • Kevésbé stabil fogás az üveg hátlap miatt

A Lenovo Z5S 4/64 GB Global verzióját (B20, magyar nyelv) az említett 279,99 dollárért itt tudjátok megvásárolni (vám- ás áfamentes EU priority Line szállítás csak 5,82 dollár, érkezési idő 7-15 nap):

z5s spec

Vásárlás: Lenovo Z5S 4/64 GB Global (szürke)

facebook button final
Ha a kupon már nem működik, írj nekünk a facebookon a gombra kattintva, és elküldjük a legfrissebbet!

Összefoglalás

A cikk végén pár szóban összegezzük a leírtakat. A bemutatott modellek kapcsán kivétel nélkül elmondható, hogy megérik a pénzüket, azaz jó ár/érték mutatóval rendelkeznek. Ez különösen azért nagy fegyvertény, mert ez nem csak a hasonlóan nagy nevekkel szemben mondható el, hanem a kisebb márkák vonatkozásában is, ezért sajnálhatjuk igazán, hogy a gigászi Lenovonak Európa (vagy legalábbis a B20 kapcsán hazánk) jelenleg kevésbé prioritás, pedig van még pár olyan típus a kínálatában, amin szívesen látnánk magyar nyelvet és B20 kompatibilitást. Bízunk benne, hogy a cégnél bekövetkezik majd egy szemléletváltás, és minden termékének lesz hazánkban is teljes értékűen használható “EU-sított” változata. Mi ezért csak annyit tehetünk, hogy ha már megéri, akkor a Lenovotól választunk okostelefont, hiszen ha a számok azt mutatják, van igény a termékekre közép-EU-ban is, akkor talán nem csak Lenovo számítógépekkel és notebookokkal lesznek tele a boltok polcai, hanem Lenovo okostelefonokkal is. Mi drukkolunk ennek…

Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve, mert olyan kupon nincs, amit mi nem találunk meg! Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban. Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek új bejegyzést írva is!

Vásárlási segédlet: