A Google elárulta, mikor indul a Stadia, de azt is megtudtuk, mennyibe kerül majd, valamint milyen játékok érkeznek hozzá.

Stadia 01

Mint arról mi is beszámoltunk – erről márciusban olvashattál nálunk ebben a cikkben – a Google gőzerővel fejleszti a felhős játékszolgáltatását, amiről eddig semmit nem lehetett tudni a nevén kívül, de most lehullt a lepel jó pár részletről, amik alapján jó előérzeteim vannak velük kapcsolatban.

A start novemberben lesz, és ahogy a nagyvállalatok esetében megszoktuk, több körben fogják elérhetővé tenni a piacnak. Természetesen minden ilyen esetben az első kört azok az országok alkotják, ahol a legnagyobb bevételre számítanak. Itt sincs ez másképp, mivel elsőnek az alábbi országokban érhető el a szolgáltatás: Belgium, Dánia, Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Kanada, Németország, Norvégia, Olaszország, Spanyolország, és Svédország. Az ott élőknek – és remélhetőleg hamarosan nekünk is – jó hír, hogy a játékélmény minden gépen garantált lesz, csupán a Google Chrome böngészőre lesz szükség, ennyi a „hardverkövetelmény”. A rossz hír, hogy egy kontrollerre is szükségünk lesz a használathoz, ezt 70 €-ért (~22.000 Ft) lehet majd megvásárolni, de ez egyszeri kiadás – ha vérmérsékletünk ideális. Maga a platform nem a játékok kölcsönzésére lett kiépítve, hanem a megvásárlásukhoz, így egy egyszeri díj kifizetése után – amikkel ugye addig játszunk, amíg akarunk.

Stadia 02

A játékok használatához különböző csomagokat vásárolhatunk havidíj ellenében, ezeknél az eltérés a megjelenített kép- és hangminőségében lesz. Ezek miatt az internetes kapcsolatunk sávszélességre is figyelni kell, nehogy a kis sebesség miatt ne tudjuk kihasználni a maximális felbontást. Az előfizetési díjakat is közölték, a későbbiekben igény szerint választhatjuk ki a nekünk megfelelőt, de induláskor csupán a Stadia Pro hozzáférés lesz elérhető. Eme csomag 9,99 €/hónap díj ellenében rendelhető meg, amiért maximum 4K (60 Hz, HDR) képtovábbítást kapunk, a hang 5.1-es surround lesz – természetesen ezen felül a játékot is meg kell venni, ahogy írtam már. További extra, hogy ebben a csomagban exkluzív kedvezményeket kapunk majd, illetve ingyen a miénk lesz a Destiny 2: Collection is. Kicsivel az indulást követően (2020-ban) érkezik majd a Stadia Base, amiért ugyan nem kérnek havidíjat, cserébe meg kell elégednünk a maximum 1080p-s felbontással (60fps), valamint a sztereó hanggal. Itt nem lesznek elérhetőek a kedvezmények, és játékot sem ad nekünk a vállalat.

Stadia 03

A legjobb ajánlat a Stadia Founder’s Edition csomag tűnik, amiért 130 €-t kérnek, cserébe kapunk egy limitált kiadású Night Blue játékvezérlőt, egy Chromecast Ultra klienst, háromhónapnyi ingyenes Stadia Pro hozzáférést, a Destiny 2 című játék elérésének jogát az összes DLC-jével, ráadásként Stadia felhasználónevet.

Stadia 04

Desteny 2

A játékplatform eléréséhez – és a játékok használatához – a sávszélességnek minimum 10 Mbit/s-ot el kell érni, ekkor 720p és 60FPS-el lehet játszani, a Base csomag esetén már 20 MBit/s ajánlott, ekkor 1080p és 60FPS-se tudunk kikapcsolódni, a Pro hozzáféréshez pedig ajánlott a 30 Mbit/s sebesség, hogy 4K és 60FPS-sel élvezhessük a játék minden mozzanatát. Persze a nagyobb sebességű internetkapcsolat minden esetben ajánlott, ezek csupán a minimum értékek, amik nem is tűnnek olyan vészesnek – bár a kisebb településeken nehéz olyan szolgáltatót találni, aki ezt garantálná is stabilan.

Stadia 05

A platform mit sem ér játékok nélkül, így elárulták, eddig kikkel léptek partnerségbe a siker érdekében. Ez csak a start pillanatában elérhető címeket tartalmazza, a lista folyamatosan fog bővülni a jövőben:

  • Bandai Namco: Dragon Ball Xenoverse 2
  • Bethesda: DOOM Eternal, DOOM 2016, Rage 2, The Elder Scrolls Online, Wolfenstein: Youngblood
  • Bungie: Destiny 2
  • Capcom: (később jelentik be)
  • Coatsink: Get Packed (exkluzív cím)
  • Codemasters: GRID
  • Deep Silver: Metro Exodus
  • Drool: Thumper
  • Electronic Arts: (később jelentik be)
  • Giants Software: Farming Simulator 19
  • Larian Studios: Baldur’s Gate 3
  • nWay Games: Power Rangers: Battle for the Grid
  • Rockstar Games: (később jelentik be)
  • Sega: Football Manager
  • SNK: Samurai Shodown
  • Square Enix: Final Fantasy XV, Tomb Raider Definitive Edition, Rise of the Tomb Raider, Shadow of the Tomb Raider
  • 2K Games: NBA 2K, Borderlands 3
  • Tequila Works: Gylt (exkluzív cím)
  • Warner Bros.: Mortal Kombat 11
  • THQ: Darksiders Genesis
  • Ubisoft: Assassin’s Creed Odyssey, Just Dance, Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint, Tom Clancy’s The Division 2, Trials Rising, The Crew 2

Egy kis videó a Stadiáról:

Remélhetőleg hamarosan bővül azon országok listája, ahol a Stadia elérhető lesz, de semmilyen információ nincs arról, hogy ezt Magyarországon mikor kívánják bevezetni, de mi általában a második-harmadik körös országok között szoktunk lenni, remélem 2020 nyara körül elérhető lesz itthon is. Addig a userek majd beszámolnak a használhatóságról, játékélményről, és ki tudja, ha felkelti 1-2 cím az érdeklődésemet, még én is előfizetek rá – néha jól jön egy kis kiksapcsolódás. Amint megtudunk valamit, azonnal megosztjuk veletek


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban. Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek új bejegyzést írva is!

Vásárlási segédlet: