Izgatottan várjuk a keresőóriás saját telefonját, mivel érdekes újítás kap benne helyet.

Google Pixel4 02

Nem igazán esik szó a techoldalakon sem a Google Pixel telefonokról, mivel alig kapni valahol, pedig egy erős ajánlat a piacon. Az nem is kérdéses, hogy az egyik legjobb kamera a Pixel 3-ban kapott helyet, pedig csak egy lencsés az apparátus – ebből is következik, hogy nem a kamerák száma határozza meg a képek minőségét, fontosabb, mit tudnak kihozni belőle. A Google az ősszel érkező Pixel 4 esetében szakít ezzel a megoldással, immár két kamerát biggyesztenek a hátlapra. A második szenzor vagy egy széles látószögű, vagy telefotó lencse lesz, az utóbbira nagyobb az esély. A kinézete ugyan hasonlít a Huawei és az Apple megoldására, de a rendszer így is kevesebb elemből áll majd. Ezt nem tippekből vagy kiszivárgott infókból tudni, a Google maga osztotta meg a képet a telefon eme részéről. Minden egyéb technikai paramétert homály fed, de a bemutatónál úgyis kiderül minden.

Google Pixel4 03

Viszont egy funkció 100%-ra vehető az új telefonnál, ami igazán érdekesebbé teszi a készüléket. Ez pedig a Soli névre keresztelt megoldás, amit évek óta fejlesztenek, a lényege az, hogy a tulajdonos mozgását képes érzékelni. Mint a fenti képen is látható, az érzékelők a kijelző felett kapnak helyet – a Google kitart a nochmentesség mellett – és az egyedi szoftver algoritmusokat kombinálva egy fejlett érzékelővel képes felismerni a gesztusokat, és észlelni a közelítést. De nemcsak feloldásra lehet majd használni ezt a technológiát, képesek leszünk vele a zeneszámokat léptetni, a riasztásokat és a telefonhívásokat lenémítani pusztán egy gesztussal. A cég szerint ez még csak a kezdet, ahogy a Pixelek idővel egyre jobbak lesznek, a Motion Sense (Soli) is fejlődik, viszont legnagyob bánatunkra ez a funkció régiókorlátozással fog működni. A Google véleménye, hogy a telefon feloldásának könnyűnek, gyorsnak és biztonságosnak kell lennie. A készüléknek fel kell ismernie a tulajdonost – és csakis őt – minden gond nélkül. Míg más típusoknál rá kell néznünk a telefonra, a Pixel 4 mindezt sokkal egyszerűbb módon hajtja majd végre. A Soli proaktívan bekapcsolja az arcfeloldó érzékelőket, felismerve, hogy érdemes-e feloldania a telefont, és ha a tulaj teszi mindezt, a telefon kinyílik, amikor felemeli például az asztalról. De ennél is jobb, hogy az arcfeloldás szinte bármilyen irányban működik – akkor is, ha fejjel lefelé tartjuk a készüléket -, és használható lesz a biztonságos fizetésekhez, valamint az alkalmazás hitelesítéséhez is.

Ezeknél a műveleteknél kiemelten fontos a biztonság. A Google ezt a Titan M biztonsági chippel oldja meg, így az arcfeloldáshoz szükséges adatok ebben a co-processzorban tárolódnak, fizikailag a telefonban. Ugyanez történik a Soli adataival is, azok nem kerülnek ki a telefonról, nem szoftveresen lesz mentve, illetve más szolgáltatások sem férhetnek majd hozzá.

Ez az újítás nagyon tetszetős, és ígéretes. Főleg, ha azt vesszük figyelembe, hogy jelenleg milyen megoldások vannak a telefonokba beépítve. A legtöbb arcalapú feloldást lehetővé tévő megoldás még gyerekcipőben jár, és könnyebb átverni, mint egy újszülöttet. Így aki biztonságban szeretné tudni a telefont, még mindig az ujjlenyomat alapú azonosítást használja. Ha ez a technológia beválik, és bizonyít, remélhetőleg hamar elterjed majd a többi gyártónál is, így egyre többen használhatják és fejlődhet majd. Én mindenesetre ehhez a megoldáshoz nagy reményeket füzök, szívesen kipróbálnám. Az egyedüli baj, hogy a Pixel telefonokat alig lehet beszerezni, illetve az áruk is elég magas.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban! Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek, akár új bejegyzést írva!

Vásárlási segédlet: