Mi is ez a Revolut?

A londoni székhelyű cég egy fintech vállalkozás. 2015-ben lépett piacra, és pénzügyi szolgáltatásokat nyújt, amihez MasterCard prepaid kártyát kínál, emellett nemzetközi pénzátutalásra is van lehetőségünk, de akár kriptodevizákat is lehet vele vásárolni és váltani. Egyszerűen megfogalmazva egy virtuális bank, amely nem rendelkezik bankfiókokkal, csak az online térben lehet használni. Jelenleg 3 díjcsomag közül választhatunk. A Standard csomag ingyenes, ezért egy egyesült királyságbeli számlát és (most) díjmentesen egy bankkártyát is kapunk – ehhez a linket meg is osztjuk veletek. Több mint 150 pénznemben fizethetünk bankközi árfolyamon számolva, havi 1,850 millió forintig díjmentesen válthatunk 29 féle pénznemben, és díjmentesen utalhatunk is az EU-n belül szintén havonta 1,850 millió forintig. Ráadásként havonta 75 ezer forintnyi készpénzt is felvehetünk díjmentesen bármelyik országban bármelyik ATM-ből. A másik két csomag a Prémium csomag (2500 Ft/hó) és a Metal csomag (4200 Ft/hó) váltása esetén kártyás vásárláskor pénzvisszafizetést kapunk, magasabb összeget vehetünk ki ATM-ből, és egyéb extra szolgáltatásokat is magunkénak tudhatunk. Utóbbi két csomag azoknak jöhet jól, akik sokat utaznak, vagy rengeteget vásárolnak külföldről.

A Revolut nem egy bank!

Ezzel érdemes tisztában lenni. A brit hatóságoktól ugyan kapott úgynevezett e-money licencet, és az MNB is számon tartja határon átnyúló elektronikuspénz-kibocsátó szolgáltatóként, mégsem beszélhetünk „klasszikus” bankként róluk. Ugyan az ügyfeleink pénzét elkülönített számlákon tárolják, de a Revolut Bank, mint intézmény még nem működik. Az ügyfelek pénze a Lloyds vagy a Barclay bankok technikai számláján van, amihez a cég nem férhet hozzá, csupán az ügyfelek által adott megbízásokat hajtják végre. Azt azonban érdemes leszögezni, hogy hiába van brit bankszámlákon a pénz, betétbiztosítás nem vonatkozik rá. Ez azt jelenti, hogy ha a bank fizetésképtelenné válik, az ezen tárolt összegek esetén a pénzünk elveszhet. Vagyis a Revolut csődje esetén a pénz ugyan megmarad az említett bankoknál, de ha ezek a bankok is csődbe mennének (erre az esély azért elenyésző), akkor nincs meg az a 100 ezer euróig terjedő védelem, amit Magyarországon az Országos Betétbiztosítás Alap (OBA) biztosít a hazai bankokban elhelyezett pénzünkre.

Revolut 02

A Revolut használata

Itt is a modern kor tükröződik, mivel – mint korábban is említettem – fizikai üzlettel nem rendelkeznek, de honlapon (online bankolás formájában) sem lehet ügyet intézni. Egyedül csak a saját appjukon keresztül tudunk lefolytatni bármit is, de azt pillanatok alatt és pofon egyszerűen.

Mitől hódít mégis a Revolut?

Az egyik legnagyobb vonzereje, illetve előnye a hagyományos bankokkal (pénzváltókkal) szemben külföldön tud megmutatkozni. A devizaváltás náluk bankközi árfolyamon történik, így akár 5-10 forintot is spórolhatunk például euró váltása esetén. Illetve az sem elhanyagolható, hogy kevesebb készpénzt kell magunkkal vinni, mivel a fizikai kártyával történő vásárlás esetén szintén a bankközi árfolyamot nézi az app, és ez sokkal barátibb ár, mintha a magyar kártyával fizetünk, ugyanis a banki átváltás sokkal magasabb összegen történik, illetve a fizetés után is plusz terhet rónak ránk.  Külföldön a 75 ezer forintos díjmentes készpénzfelvétel is jól jöhet (itthon ez 150 ezer forint, illetve a külföldi díjmentes utalás lehetősége a kedvező átváltási árfolyammal együtt pedig egy 100 ezer forintos utalás esetében 20 euró körüli megtakarítást jelenthet (mintegy 6500 forintot) a hagyományos banki utaláshoz képest – a sok kicsi sokra megy elvét követve pedig csinos összeget takaríthatunk meg. A kriptodevizák támogatását, illetve a számtalan váltási lehetőséget pedig még nem is részleteztem….

Kiknek ajánlanám a Revolut kártyát?

Én elsősorban másodlagos kártyaként tekintek rá, ami remek kiegészítése a meglévő számlámnak és bankkártyámnak, de azoknak mindenképpen jól jöhet, akik rendszeresen vásárolnak a neten – így az a kártya, amire a fizetésünk érkezik biztonságban van, a Revolutra pedig elég a vásárlás összegét, vagy egy olyan “puffer összeget” rátöltenünk, amit a netes vásárlásokra szánunk. Az applikációban van lehetőség virtuális kártyát létrehozni, így ha NFC-képes okostelefonnal rendelkezünk, a plasztik kártyát sem szükséges hurcolni. Akik szoktak külföldre utazni/nyaralni, nekik a korábban említett okok segíthetnek olcsóbban megúszni a dolgot. De egyszerűbben megfogalmazva…. Bárkinek!

Revolut 03

Ha gond merülne fel

Erre is érdemes odafigyelni, ugyanis ha bármilyen gondunk akad, akkor csak angol nyelven kérhetünk segítséget chaten keresztül. Először botokkal kell cseverészni, de ha kérjük az emberi segítséget, átváltanak egy operátorra.

Regisztráció

Egyszerűen le kell tölteni a Google Play áruházból a Revolut appot. Ezután meg kell adnunk a telefonszámunkat, egy 4 jegyű PIN kódot (ezt biometrikus azonosítással is ki lehet váltani), majd az SMS-ben kapott kóddal megerősíteni a regisztrációnkat. Ha ezzel megvagyunk, 10 eurónyi összeget kell feltölteni a Revolut számlánkra – ezt később levásárolhatjuk vagy visszautalhatjuk magunknak – akár meglévő bankkártyánk adataink megadásával vagy banki átutalással. Ha ezzel is készen vagyunk, már csak a számlázási adatokat kell megadni, valamint az alapértelmezett devizanemet. Az így létrejött kártyánk aktiválásához viszont szükséges lesz igazolnunk magunkat. Ezt szintén a programon belül kell megtennünk, egy személyazonosító okmányunk (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél) lefotózásával, majd egy szelfit küldeni, amivel ellenőríznek minket. Ha minden rendben van, pár perc múlva visszaigazolják a sikeres azonosítást – természetesen nekem újra kellett lőni a szelfit (?), de másodjára sikerült. Ezzel a lépéssel a virtuális kártyánk már megvan, de ha szeretnénk, egy fizikai kártyát is kaphatunk. A fizikai kártya igénylése ugyan pénzbe kerül(ne), de most egy promóció keretében aki ERRŐL A LINKRŐL regisztrál, annak ingyen készítik el a kártyát, valamint 3000 Ft-ot írnak jóvá a számláján az első használatkor (ez lehet online vásárlás is). Nem árt sietni vele, az akció csak augusztus 31-ig él, utána a fizikai kártya pénzbe kerül, és a bónuszról is le kell mondanod.

Revolut 04

Használata

A fizikai kártyát (MasterCard) itthon ugyanúgy használhatod, mint a „rendes” bankkártyádat. Ez általában 11 napon belül érkezik meg, de ha sürgősen szükséged van rá, akkor felár ellenében 48 órán belül megkaphatod. A kiszállításnak nincsen külön díja itthon, valamint éves kártyadíjjal és egyéb havi levonásokkal sem kell számolnod. Ráadásul a kártya mellé kapsz egy IBAN számot is, így külön referencia kód nélkül indíthatsz utalást rá. A mobil applikációban pedig egy sor hasznos funkció is elérhető:

  • kártya-kontroll: mindenféle külön díj nélkül, egy gombnyomással inaktiválhatod, vagy aktiválhatod a kártyádat
  • kártya limit: minden kártyához külön limitet állíthatsz be
  • extra biztonság: letilthatod akár a fizikai kártya interneten keresztüli fizetés lehetőségét, vagy a készpénzfelvételt, kikapcsolhatod a bankkártya mágnes csík funkcióját, vagy akár az érintés nélküli funkciót is
  • személyes pénzügyi menedzsment: követheted a kiadásaidat és kontrollálhatod a havi költéseidet
  • biztosítások: akár köthetsz készülékbiztosítást a telefonodra, de utasbiztosítást akár magadra vagy/és útitársa(id)ra
  • pénzküldés, a számla megosztása: pár másodperc alatt küldhetsz pénzt egy másik Revolutos ismerősödnek, vagy akár a közös éttermi számlát szét is dobhatjátok, többen is fizethetitek.

Revolut 05

Így a végén összegezve a dolgot azt tudom elmondani, hogy – egyelőre – nem válthatja ki a hazai bankokat, viszont remek alternatívát kínál számos hasonló és más téren, kisebb költséggel. Olcsóbban lehet valutát váltani, barátoknak tudunk azonnal pénzt küldeni ingyen, de a költekezésünket is nyomon tudjuk követni a Revolut segítségével. Ezért is vágtam bele én is, hogy segítséget nyújtson a vásárlásoknál, vagy ha más országot látogatok meg, akkor oda ezt a kártyát vihessem magammal.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban! Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek, akár új bejegyzést írva!

Vásárlási segédlet: