Az XDA-Developers átböngészte a MIUI 11 kódját, és egy jövőbeni fejlesztés nyomaira bukkantak.

8K 01

Kikerültek a Xiaomi új kezelőfelületének első kínai béta romjai, és az XDA-sok szokásukhoz híven átböngészték, mik rejtőznek benne. A kamera apk fájlját vizsgálva bukkantak az alábbi kódsorra:

<string name=”pref_video_quality_entry_8kuhd”>UHD 8K, 30fps</string>

<string name=”video_ultra_clear_tip_8k”>8K UHD</string>

8k 02

Ez a kép közvetlenül a kameraalkalmazásból származik

Ebből könnyen leszűrheti a konklúziót az is, aki nem szokott programozni, azaz jövőben a cég egyes telefonja(i) a 8k-s videórögzítést is támogatni fogják, méghozzá 30 fps-sel. Így a rögzített mozgókép 7680 x 4320 pixel felbontású lesz, a rajta megjelenő mozgás pedig folyamatos – az emberi szem a 24 fps sebességű felvételt már mozgóképnek érzékeli. is Az biztosra vehető, hogy új mobiltelefont kell csatasorba állítania a cégnek, mivel jelenleg egyik Snapdragon processzor sem képes kezelni ezt a felbontást. Pontosítva a Spectra 380 ISP nem bír el ekkora formátummal, annak maximális teljesítménye (hivatalosan) 4K@60fps. A legújabb Mi Mix Alpha is „csak” 6k-ban készít videót. Jelenleg csupán egyetlen lapkakészlet létezik, ami elbírja a 8k-t, ez pedig a Samsung féle Exynos 9820 és 9825.

8k 03

Mivel ezt a chipet a Xiaomi nem használja, így borítékolható, hogy a Qualcomm egyik új terméke bújik meg a jövőbeni mobilban. Ugyan léteznek telefonok, amelyek ezt a felbontást használják videórögzítéshez – a Nubia Red Magic 3, ASUS ZenFone 6 és az ASUS ROG Phone II – de előbbi csak 15 fps-sel rögzít, az utóbbi már 24 fps-sel, de a tapasztalatok lehangolók. A Nubia 15 fps-e kevés, az ASUS-nál a képminőségre panaszkodnak a felhasználók, és az EIS (elektronikus képstabilizátor) támogatása sem megoldott.  

Így nem marad más, minthogy egy új specifikációkkal rendelkező Snapdragon processzor – amiben az ISP is erősebb – lesz/van érkezőben, ami már kezeli a 8k-t. Hogy erre mikor kerül sor, az kérdéses, ez nem a Xiaomin múlik, hanem a Qualcomm-nak kell előállnia vele. Erre az új telefonra minimum fél évet kell várni, leghamarabb a Mi 10-ben debütálhat, ha ezt addig elkészíti az amerikai vállalat.

Forrás: XDA-Developers


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!

facebook button final

Vásárlási segédlet: