Egyre nagyobb a piaca a lakásfelügyeletnek/menedzselésnek, most nézzük az alapoktól a megvalósítását – természetesen Xiaomi módra.

Smart Home 01

Személyes példámon keresztül mutatnám be, hogyan vágtam bele a lakás (részbeni) automatizálásába. Szépen sorban haladok, és mivel ennek anyagi vonzata van, a pénzmag is véges, lassan haladva érem el célomat – azaz inkább folytatom az utamat. A “lassan járj, tovább érsz” elvet követtem/követem, így először is érdemes alaposan átgondolni, szükségünk van-e rá, ki tudjuk-e használni. Általánosságban elmondható, hogy igen, szerintem mindenkinek jól jöhet az automatizálás, és itt nem az egész lakás (ház) mindenre kiterjedő vezérlésére gondolok. Szerencsére a neten azért meg lehet nézni egy-két termék árát, és mivel nem kell azonnal komplett rendszert kiépíteni, ezt a megoldást választottam, és a megvalósításához nem kell több százezres kiadásban gondolkodni.

Smart Home 02

Bevallom, kütyümániás vagyok, próbálok naprakész lenni a témában, ami a technikát érinti, és régóta szerettem volna belekóstolni ebbe az okos otthon feelingbe. Idén el is érkezett az idő, így alapos mérlegelés után belevágtam. Aki ebben gondolkodik, érdemes kutakodni kicsit a témában, de most ebben próbálok én is segíteni, amennyire tudok. Ha átgondoltuk a dolgot, és belevágnánk, jöhet a következő lépés, eldönteni, hogy mit is szeretnénk. Nekem nem voltak nagy igényeim, annyit szerettem volna, hogy tudjam, mi történik a lakásban, ha nem vagyok otthon – kvázi egy védelmet kialakítani – illetve, ha a lakásban tartózkodom, akkor egy-két kényelmi funkció azért a rendelkezésemre álljon. És itt jött volna a nagy kérdés, hogy melyik gyártóra tegyem le a voksomat. Nekem nem volt nehéz választanom, szeretem a Xiaomi termékeit, nagy megelégedéssel használom őket évek óta, így nem volt kérdés, hogy az ő ökoszisztémájuk lesz a nekem való. Nemcsak a márka iránti hűség vezérelt, hanem az is, hogy rengeteg termék/kiegészítő érhető el a kínálatukban, legyen szó akár a sajátmárkás termékekről, vagy a bérgyártók eszközeiről. Valamint az sem utolsó szempont, hogy mit lehet integrálni a rendszerbe, mennyiért vásárolhatom meg az egységeket, illetve nem kell bontani, építeni, fúrni-faragni, hogy a rendszer működőképes legyen.

Smart Home 03

Itt tennék egy kis kitérőt, és a téma száraz része jönne, a technikai háttere az okos otthonnak. A rendszerek alapelve, hogy az abba integrált összes egységnek biztosítani kell egy kommunikációs csatornát, amin elérik egymást, vagy legalábbis a központi egységet, ami összefogja őket. Erre a vezetékmentes technológia a legalkalmasabb, mivel így nem kellenek kábelek, valamint túl nagy információs csomagokat sem küldözgetnek az egyes érzékelők – hardverelemek egymásnak. Ehhez találták ki anno a ZigBee technológiát, aminek a neve a mézelő méhek táncára utal a méhkasba való visszatérésük után, ahol a méhkas szerepét itt a központi egység helyettesíti, a méheket pedig az eszközök. Ezt a technológiát az orvosi eszközökön kívül az IoT eszközök használják előszeretettel. Ugyan a szabvány nyílt, azonban az egyes gyártók “korlátozhatják” a hozzáférést, ahogy ez a Xiaomi esetében is fennáll ez, így csak az általuk támogatott eszközök kezelhetőek központilag.

Smart Home 04

A komplett rendszer az eszközök közötti kommunikációjához a fent említett ZigBee (IEEE 802.15.4) technológiát használja elsősorban, ezeknek jellemzője az alacsony energiaigény és a kis méret. Ez a technológia egyszerűbb és olcsóbb is, mint a Bluetooth vagy a Wi-Fi, valamint energiatakarékosabb ezeknél, és a biztonságról egy 128 bites szimmetrikus titkosítási kulcs gondoskodik. Ezek a hálózatok natívan támogatják a csillag és a fa hálózati topográfiákat, viszont minden ilyen hálózatnak rendelkeznie kell egy koordinátor (központi) egységgel. Az ilyen kommunikáció a 2,4 GHz-es csatornán zajlik a világ legtöbb országában, bár egyes eszközök 784 MHz-et használnak Kínában, 868 MHz-et Európában és 915 MHz-et az Egyesült Államokban és Ausztráliában, még akkor is, ha ezek a régiók és országok még mindig 2,4 GHz-et használnak a legtöbb kereskedelmi használatra szánt Zigbee készülékhez – van itt kavar bőven, lássuk be. Az adatok sebessége 20 kb/s (868 MHz) és 250 kb/s (2,4 GHz-es sáv) között változik, a hatótáv pedig 10 és 100 méter között van, amit sok tényező befolyásol (kültér – beltér – falak vastagsága – falak típusa). Elsősorban tehát a ZigBee a kommunikáció csatornája, azonban a központi egységnek mindenképpen szüksége lesz internetelérésre (valamilyen formában), illetve néhány külső egység is használ(hat) akár Wi-Fi, akár Bluetooth kapcsolatot (is). Erre majd az általam is birtokolt eszközöknél kitérek majd egy kicsit.

Smart Home 05

Visszakanyarodva az eredeti témához most jöjjön pár előny, amiért érdemes belevágni egy ilyen projektbe.

1. Energiatakarékosság

Kissé furcsán hangozhat elsőre, hogy energiaellátást igénylő eszköz esetében mégis hogyan lehetséges az energiatakarékosság, de rém egyszerű a helyzet. Egyből kezdeném azzal, hogy egy mozgásérzékelő szenzorral felszerelt helyiségben a lámpa automatikusan felkapcsol, ha mozgást érzékel, és lekapcsol, ha senki nem tartózkodik ott. Vagy szellőztetés esetén a szenzoroknak hála a klíma/légtisztító lekapcsol, így nem kell fölöslegesen üzemelnie erre az időre, amivel értékes energiát – és ezáltal pénzt – spórolhatunk meg.

2. Biztonság

A rendszer képes biztonsági funkciók ellátására – természetesen itt is kiegészítő szenzorok segítségével, így akár távolról is megfigyelhetjük a lakást, és riasztást tud küldeni a telefonra/tabletre egy megadott incidens esetén, és amennyiben szeretnénk, még élő adásban is megnézhetjük, mi a helyzet.

3. Egészségmegőrzés és felügyelet

Ez is kissé érdekes, és csak részben kapcsolódik az okos otthon részéhez, de a Xiaomi ökoszisztéma szerves részét képezi. Ide érthetjük azt is, hogy idős – akár beteg – szüleink lakásában elhelyezünk egy-két kamerát, vagy érzékelőt, így néha rájuk pillanthatunk, hogy minden rendben van-e velük. A cég egyre több egészségmegőrzéssel kapcsolatos terméket gyárt (mérleg, vérnyomásmérő, lázmérő), remélhetőleg egyszer ezek is belekerülnek a távfelügyeleti részbe, így gond esetén riasztást küldhetnek majd, amennyiben kérjük.

+1 Kényelem

Ehhez talán nem is kell sokat hozzáfűzni, elvégre a mobilunkkal/tabletünkkel vezérelhetjük eszközeinket, példának okáért a világítást, a hűtést-fűtést, vagy a porszívót, de tágabb értelemben szinte bármit, ami árammal működik.

Smart Home 06

Természetesen mindenkinek magának kell eldöntenie, szeretne-e egy ilyen projektbe belevágni, megéri-e neki. A véleményem továbbra is az, hogy szinte mindenkinek jól jöhet egy automatizálás, és nem muszáj a komplett lakásra gondolni, akár pár kényelmi funkció is javíthat életminőségünkön.

Fontos kiemelni, hogy a Xiaomi okos otthon termékei már elérhetőek hazánkban is, a neten viszont főleg a „kínai” verziók jönnek szembe velünk. Én az utóbbi mellett döntöttem – a folytatás is csak ebben a régióban működő egységekről fog szólni, mivel az európai (magyar) verziók ugye drágábbak is, de a legnagyobb hátrányuk, hogy – egyelőre – kevés kiegészítő kapható hozzájuk. A legnagyobb eltérés a két kiadás között az, hogy melyik szerverhez kapcsolódnak, az én rendszerem legtöbb eleme nem támogatja az EU-s szervereket, ezért csak külföldről rendelhető egységek kerülnek terítékre a későbbiekben.

Amennyiben szeretnéd te is felturbózni kicsit az otthonodat – és nincs még eszközöd – akkor érdemes lehet a Xiaomi kezdőcsomagját választani. Ebben megtalálható a Gateway (központi egység), egy Smart socket (okos konnektor), egy Wireless swich (vezeték nélküli kapcsoló), egy Human body sensor (mozgásérzékelő) és egy Window & Door sensor (ajtó/ablak érzékelő). Ezt az öt eszközt most 66,99 $ (~ 20 000 Ft) ellenében megvásárolhatod a képre kattintva, a szállításnál az EU Priority Line-t 3,29 $ (~ 1000 Ft) válaszd, így garantáltan ÁFA- és VÁM mentes lesz a küldemény.

Xiaoi 5in1

Röviden ennyit gondoltam bevezetésnek, hamarosan újra jelentkezem a témával, akkor a Xiaomi rendszeréhez elengedhetetlen Mi Home program rövid bemutatójával folytatom, utána következnek majd az (általam már birtokolt) eszközök.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!facebook button final

Vásárlási segédlet: