Persze ez nem egyik napról a másikra fog megtörténni, az új KRESZ csomag elfogadása (és életbelépése) hosszú hónapokig eltart majd.

ElectricScooter 1

Egyre népszerűbbek itthon is – és a világ minden táján – az elektromos rollerek és a sagwayek, de egyelőre nem minősülnek járművek – így semmiféle szabályozás nincs rájuk. Ezt szeretnék megváltoztatni a törvényhozók, erről Révész Máriusz az alábbiakat nyilatkozta:

“Elodázhatatlanná teszi a KRESZ módosítását a különböző elektromos mikromobilitást segítő eszközök, mint például az elektromos rollerek, segwayek elterjedése. Szabályozni kell, hogy melyik eszköz mehet a járdán, melyik az úttesten, melyik a kerékpárúton” A jelenleg érvényben lévő Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása szerint az elektromos rollerek vezetői a KRESZ szerint gyalogosnak minősülnek. Ez viszont balesetveszélyes, így ezen a helyzeten mindenképpen változtatni kell. A tervezet szerint az e-rollerek csak a bicikliutakon közlekedhetnének, azonban ha ezek szélessége nem elég egy biztonságos előzéshez, akkor az úttesten kell közlekedniük. Németországban egyébként az elektromos rollereket motoros járműnek tekintik, és az idei Oktoberfesten több, mint négyszáz embert büntettek meg ittas elektromosroller-vezetés miatt.

electricScooter 2

Nem ez az egyetlen dolog, amin változtatni szeretnének, mivel a KRESZ jelenleg azt sem szabályozza, ha valaki fül- vagy fejhallgatóval zenét hallgatva közlekedik kerékpárúton. Mivel ez szintén balesetveszélyes, ezen is változtatni szeretnének.

Sajnos a KRESZ idehaza nem követi a technikai újításokat, de egy ésszerű szabályozással és annak betartásával sokkal egyszerűbb lenne a közlekedés is. Aki részt vesz a közlekedésben – bármilyen járművel történjen az – fontos, hogy felelősségteljesen tegye azt. Sajnos erre sokan nem figyelnek oda, és ebből súlyos balesetek is történhetnek. Mindenképpen legyünk óvatosak minden esetben!

Az áruházak elektromos scooter kínálatát az alábbi linkeken találjátok:

Gearbest

Banggood

Tomtop

Gearvita


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!facebook button final

Vásárlási segédlet: