BEVEZETŐ

Ez a cikk nem csak egy teszt, hanem beismerése annak, hogy mekkorát tévedtem az Mi 9 Lite kapcsán, amikor a specifikációk alapján formáltam róla véleményt. Előre leírtam a telefont, pedig objektív tesztelőként ez hatalmas hiba, hiszen így már a kibontás pillanatában úgy érzem, tudom mit fogok írni róla. Az Mi 9 Lite-tal azonban a Xiaomi jó leckét adott, amit egyhamar nem fogok elfelejteni.


CSOMAGOLÁS ÉS KÜLSŐ

A doboz túl sok meglepetést nem tartogat. Nem hivalkodó, sőt, inkább mintha rejtegetni akarná, a benne lévő termék képességeit. Ha a karton minőségét nem nézzük, akkor lehetne bármilyen márkáé, akár olcsóbbaké is. A tetején azért felvillan a három kamera és az előlap, ügyesen úgy vágva, hogy a csepp alakú kamerasziget már ne látszódjon, hadd higgyük, hogy teljesen keret nélküli a kijelző. Oldalt megtaláljuk a memória és a háttértár kapacitását és a telefon színét, aztán slussz, vége is a dolognak, arra ösztönözve minket, hogy gyorsan tépjük le a fóliát.

Xiaomi mi 9 lite 12

Belül megtaláljuk a mobilt, alul, felül, de még oldalt is vastag öntapadós fóliába bugyolálva. A tartozékok legalul vannak, itt egy töltő és egy Type-C kábel vár minket, felette egy kisebb dobozban pedig megtaláljuk a szilikon hátlapot is a SIM-tálca tűjét. Szerencsére ezen gyorsan túljutottunk, hámozzuk is ki a készüléket a fóliából!

Többször írtam már, de megint ismételnem kell magam. Külső szempontjából akkor tartok egy terméket értékelhetőnek, megadja az a „hűha” érzést, amit az első kézbevételkor elvárunk, hogy már ilyenkor érezzük nem a semmire adtuk ki a pénzünket. Az Mi 9 Lite pedig többszörösen megadja ezt.

Xiaomi mi 9 lite 11

A minőség természetesen Xiaomis, aki látott már ilyen telefont tudja miről beszélek, aki nem, annak elég annyi, hogy tökéletes. Egyszerűen nincs mibe belekötni.

A ház vékony, a tömege is kevés, pedig a benne lévő akkumulátor elég combos jószág. A kijelző feletti Gorilla Glass 5 üveg széle le van kerekítve, de csak annyira, hogy azért egy üvegfóliát fel lehessen ragasztani. A hátlap finom ívvel hajlik az alumínium keret felé, ettől aztán a valóságosnál még vékonyabbnak érezzük.

Az előlap az elvárt, tökéletes. A 2D arc azonosításra képes előlapi kamera  felül középen, a szinte láthatatlan vékonyságú hangszóró társaságában

Xiaomi mi 9 lite 9

A jobb oldalon a bekacsológomb és a hangerőszabályzó olyan pontosan illeszkedik, hogy szinte egynek érezzük őket a kerettel, ennek ellenére könnyen, de nem túl könnyen járnak. A nyomáspont, a kattintás érzete hibátlan. A szemben lévő oldalon, a megszokott helyen a SIM-tálca, ami ismét nem szokatlan módon vagy két SIM-kártyát (nanoSIM), vagy egy memória és egy SIM-kártyát (microSD + nanoSIM) tud fogadni. Felül találunk egy 3,5 milliméteres jack csatlakozót, és minő kellemes meglepetés, kapunk infra vezérlőt is. Alul a két hangszóró rács (az egyik csak megtévesztés, a hang mono) között félúton a Type-C csatlakozó.

Xiaomi mi 9 lite 13

A hátlap, ahogy feljebb olvashattátok szépen ívelt, a borítás itt is üveg, pont, mint felül Gorilla Glass 5. A kamerák a baloldalon egymás alatt legalul pedig a villanó. Megtaláljuk a szolid és megszokott 48MP AI Camera feliratot is, ezzel egyvonalban, a telefon alja felé pedig talán az egyetlen vitatható hasznosságú képességet, az értesítési LED szerepét átvevő, világító Xiaomi feliratot. Kétségtelen, jól néz ki, csak éppen szinte láthatatlan normál használat közben, így elmondhatjuk, a dizájn ezesetben felül írta a praktikumot.

Xiaomi mi 9 lite 14

A telefon természetesen több színben is kapható. Sokáig mindenből feketét rendeltem, de az utóbbi időben ráuntam a dologra, és most azt mondom, szerencsére a kéket vettem meg az Mi 9 Lite-ból. A hátlap fényezése elképesztően mutatós. Nem tudom hogy csinálják, hogy a fény ne egyenesen, hanem hullám formát öltve törjön meg rajta, de az eredmény szemkápráztató. Ahogy forgatjuk a hullámok mozognak, keresztezik egymást, tényleg nagyon jó. Az üveg természetesen egy ujjlenyomatmágnes, de szerencsére kapunk szilikon hátlapot, ami a zsíros foltok ellen véd, viszont a telefon eredeti hátoldalának szépségét nem rejti el.


HARDVER

PROCESSZOR

A központi egység, a Snapdragon 710, legalábbis a felgyorsult fejlesztések tükrében nem tekinthető a legfrissebb darabnak. Ez volt az egyik ok, ami miatt előre lesajnáltam a telefont, pedig nem kellett volna, mert erőben mindenre elég, úgyis, hogy nem kell ideírnom, a megszokott sablonszöveget, vagyis, hogy átlagos használat esetén. Természetesen a tesztek alatt elért pontszámok is szépek, de sokkal fontosabb, hogy a használat közben nem érezzük, hogy bármi hiányozna. Az aszimmetrikus fürtökbe rendezett nyolc mag (2-6), az Adreno 616 grafikus gyorsító, és az önálló AI egység hibátlanul dolgozik. Ez visszaköszön a rendszer sebességében, de például nagyon fontos a fényképezőgép használatakor is, ahol, mint majd látjátok, kell is az erő és a mesterséges intelligencia tudása.

Az alábbi táblázatban a megszokott szintetikus tesztprogramokkal végzett mérések eredményit láthatjátok:

Xiaomi Mi 9 LiteRedmi Note 8 ProRedmi 8
Processzor (SoC)Qualcomm Snapdragon 710MediaTek Helio G90TQualcomm Snapdragon 439
Tesztprogram 
AnTuTu Bench. 7.x209577 pont273390 pont92880 pont
AnTuTu Bench CPU/GPU/UX/MEM70944/54932/36982/46719 pont97167/79348/45801/57074 pont41011/9346/13762/28761 pont
Geekbench 5.x (score/single/multi)830/346/416 pont854/3891 pont848/4022 pont
PC Mark Work 2.06564 pont10247 pont4700 pont
PC Mark Computer Vision3473 pont7927 pont2480 pont
PC Mark Storage7721 pontHibával leáll4812 pont
3DMark Sling shot /extreme opengl / Vulkan2693 / 1841 / 1760 pont2940 / 2382 / 2448 pont830 / 449 / 502
3D Mark Ice Storm/extreme29626/ MAX pont34595/MAX pont13319/8069
3D Mark API Overhead OpenGL/Vulkan223689 / 183272 pont84113/556938 pont 66552/144429 pont

KIJELZŐ

Xiaomi mi 9 lite 6

Ha láttál már AMOLED kijelzőt, akkor nem fogok újat mondani azzal, hogy tűéles, ragyogó színekkel és brutálisan jó kontraszttal. A felbontás 2340 x 1080 pixel, vagyis FHD+, a képátló pedig 6,39 col. A képet csak egy apró, csepp alakú kamerasziget töri meg a felső élen. A kijelző szinte teljesen keret nélküli, az oldalsó és a felső sávok nagyon vékonyak, alul is talán csak egy- másfél milliméterrel szélesebb. Ennél többet egy középkategóriás telefontól nem várhatunk, sőt, azt gondolom, a Xiaomi túl is teljesítette a feladatot. Nagy öröm, hogy már ebben az olcsóbb kategóriában is elérhetővé váltak az AMOLED panelek, mert így a Xiaomi Mi 9 Lite is megkaphatta az üveg alatti ujjlenyomat szkennert, aminek a sebessége igazán példás, bár érzetre egy nagyon picit talán lassabb, mint a hagyományos, jó minőségű hátlapi megoldások.


SZOFTVER

Nagy örömömre, a tesztelés kellős közepén megérkezett a legújabb MIUI rendszer, az Android 9-re épülő MIUI 11. Az új rendszer számtalan fejlesztést hozott, amit meg sem próbálok itt felsorolni, a téma egy önálló cikket is megérne. Kaptunk új ikonokat, frissült a felhasználói felület, ahol kell vastagítottak a betűtípusokon. Tovább fejlődött a rendszerszintű sötét (dark) mód, ezzel javítva az energiával való spórolást, megkaptuk az Oppo, a Vivo és a Xiaomi által közösen fejlesztett gyors fájlmegosztást, a fényképezőgéphez pedig TikTok Magic Sticker néven különböző effekteket. Szóval, a változás a rendszer egészét érinti, van ahol szemmel jól látható módon, máskor inkább a mélyben, a működést, a sebességet javítva, erre utóbbira talán jó példa, hogy a kijelző fényereje most már képes automatikusan a napszakhoz is igazodni.

Screenshot 1Screenshot 4
Screenshot 2Screenshot 3

Ebben a témában lehet, hogy kicsit elfogult vagyok, de már akkor MIUI-t használtam, amikor a Xiaomi még nem is létezett, a rendszer tökéletessége már akkor is lenyűgözött, amióta pedig a fejlesztőket a Xiaomi felvásárolta csak még jobb, tökéletesebb lett minden. Talán túlzás nélkül állíthatom, az egyik, ha nem a legjobb Androidra épülő megoldás a MIUI.


FÉNYKÉPEZÉS

A Xiaomi az Mi 9 Lite hátlapjára 3 kamerát tett, ezek közül az egyik a megszokott 2 megapixeles mélységszenzor, mellette az ugyancsak ismert 48 megapixeles Sony szenzoros főkamera. A telefotó helyett egy 8 megás, széles látószögű kamerát kapunk még, így a zoom ezen a készüléken szoftveres.

Széles, normál, 2x zoom:

szeleslatoszog1knormalk
zoom1k

A második pont, ahol sikeresen alábecsültem a mobil képességeit az a fotózás volt. Találkoztam már 48 megapixeles szenzorral korábban is, ilyet használt a Xiaomi például a Note 7 esetén is (igaz, az egy Samsung gyártmány), és bár azzal sem volt komoly hiba, a 9 Lite esetén érezhetően jobb az eredmény. Hogy ez a jobb lencserendszernek vagy a szenzor mögött dolgozó szoftver fejlesztésének tudható be nem tudom, a legvalószínűbb, hogy a Samsung helyett választott Sony szenzor jobb ennyivel. Ez leginkább a valós, 48 megapixeles módban tűnik ki, ahol például a Redmi Note 7 esetén teljesen felesleges volt próbálkozni, a képek minősége nem lett jobb, csak a fájlméret és a zajosság lett nagyobb. Az Mi 9 Lite esetén már nem értelmetlen a 48 megapixeles módot használni, jó fényviszonyok esetén használható fotókat kapunk.

48 Megapixeles tesztképek:

48MP 1k48MP 2k
48MP 3k48MP 4k
48MP 5k48MP 6k

Bár a kamera képes valós 48 megapixeles képek készítésére (Pro mód), az igazi oroszlánkörmeit a pixelösszevonással készülő, 12 megapixeles képek esetén mutatja meg. Jó fényviszonyok esetén, főleg a HDR-t segítségül hívva nagyon jó színeket kapunk, amik nincsenek túltolva sem. Torzítás lényegében nincs, talán, egészen minimálisan, de szinte említésre sem méltó módon a sarkoknál tapasztalhatunk ilyesmit, de a probléma annyira nem létezik, hogy csak a képek hosszas vizsgálgatása után jutottam erre a felismerésre. A vonalélesség tökéletes, és még gyengébb fényviszonyok között is szinte tökéletes képeket készíthetünk.

Normál módban készült tesztképek:

normal1knormal2knormal3k
normal4knormal5knormal6k
normal7knormal8knormal9k

A szoftver jól megtalálja az egyensúlyt az élesség megtartása és a zaj eltüntetése között az éjszakai módnál, a normál móddal szemben nem tűnnek el a részletek se a sötét, se a világos területeknél. A képeket kimagyítva látszik, hogy a zaj minimális, így a telefonnal képesek leszünk kézből is szép fényképeket készíteni a kivilágított városról.

Éjszakai mód:

nightmode1knightmode2knightmode3k
nightmode4knightmode5k

Valamivel kevésbé jónak értékelem a 8 megapixeles széleslátószögű megoldást, bár így is bőven a használható kategóriában van. Szép, jó színekkel operáló, bár a látószög miatt enyhén torzított a végeredmény. A vonalak élessége is rosszabb, mint a nagyobb felbontású tesónál, de ez valahol érthető is. Jobban elmosódnak az apró részletek, és rossz fényviszonyok mellett a zaj is nagyobb, de úgy általánosságban mégis használható a dolog, és nem csak arra, hogy a közösségi médiában osszuk meg az elkészült műveket.

Széleslátószögű mód:

szeleslatoszog1kszeleslatoszog2kszeleslatoszog3k

Az előlapi szelfikamera meglepően nagy, 32 megapixeles felbontású. Az arcfelismeréssel jól boldogul, de a felbontás miatt igen jó önarcképeket is lőhetünk vele, a hab a tortán pedig a rengeteg effekt, amit mellé kapunk. Külön mélységszenzor nélkül is szinte tökéletesen képes a témát a háttértől elválasztani, ennek segítségével pedig megtehetjük, hogy a bevilágítási effektek segítségével mindent kitöröljünk, ami mögöttünk van, csak mi maradjunk a képen.

Szelfi:

szelfi 1kszelfi 2k

A mesterséges intelligencia is működik, bár tényleg csak minimálisan képes az amúgy is szinte tökéletes képeken javítani. A témafelismerés remek, így az erdő, a növények zöldebbek, az autók élesebbek, szóval jó a cucc, még ha sok esetben azért erősen kell figyelnünk a közbeavatkozásakor, hogy pontosan mi is történik.

Panoráma:

panoramak


EGYÉB KÉPESSÉGEK

A beépített wifi szerencsére boldogul már az ac szabvánnyal is, így a kétcsatornás üzemmód (2,4- 5 GHz) sem okoz problémát. Természetesen van Bluetooth, 5.0-ás, és nagy örömünkre az NFC képesség sem maradt ki, ahogy sok más tesóból meg igen. A navigáció a Xiaomi készülékeinél hibátlan szokott lenni, itt sincs másként, főleg, hogy a GPS mellett kezeli a GLONASS, Galileo és Beidou műholdas rendszereket is. A mobil adatkapcsolatra sem lehet panaszunk, hiszen két SIM-kártyával kihasználható az elméletileg maximum 600 Mbps átviteli sebesség is. A szenzorokat teljesen felesleges felsorolni, talán csak barométer nincs, minden mást megtalálunk.

Xiaomi mi 9 lite 10

Az akkumulátort érdemes még kiemelni, mert itt már nem a régebbi 3000 mAh körüli kapacitással találkozunk. Az akksin 4030 a jelölés, ehhez pedig kapunk gyorstöltés funkciót is (Quick Charge 3 és 4+), ráadásul, nagy örömünkre, a tartozékok között szállított töltőfej is képes a 18 wattos gyorstöltésre, így ezt sem kell másikat vennünk, ha ki szeretnénk a funkciót használni.


ÖSSZEGZÉS

Ahogy a cikk bevezetőjében írtam, a Xiaomi Mi 9 Lite számomra egy bukott készülék volt, legalábbis papíron megismerve. Kézbe véve, használva a telefont, ez a gyökeresen megváltozott. Egyszerűen elképesztő az, hogy a Xiaomi ebben a viszonylag alacsony ár sávban ilyen minőségű mobilt tud adni. Az egyetlen apróság, amibe bele lehet kötni, az értesítési LED hátlapra száműzése a Xiaomi felirat alá, ezen kívül viszont, minden fontos kérdésben kikezdhetetlen a készülék!

Xiaomi mi 9 lite 4

A kivitelezés egyszerűen csak csodálatos. A telefon kívülről egy erős felsőkategóriát képvisel, ideértve természetesen a HDR képességű AMOLED kijelzőt és az üveg alatti ujjlenyomatszenzort is, belül pedig egy kellemes izomerővel rendelkező hardvert adnak, ami akár játékok futtatására is alkalmas, a rendszert, amibe beleszámít a mesterséges intelligencia támogatása is hiba nélkül hajtja meg.

Xiaomi mi 9 lite 5

Unalomig ismételt mondatok ezek a Xiaomi telefonok tesztjeinél, de erről nem én tehetek, hanem a gyártó, ami lassan képtelen olyan telefont kiadni a kezéből, amivel kapcsolatban ellenérzéseink lennének. A Xiaomi Mi 9 Lite úgy lenyűgöző, ahogy van, így ha a kérdés az, hogy meg merd-e venni, akkor a válaszom, ha ebben az árkategóriában gondolkozol, akkor kihagyhatatlan!

A rendeléshez kattints a megfelelő linkre!

Xiaomi Mi 9 Lite 6 GB/64 GB – Global Version
Kuponkód – BGissam9L1 – 65.990 ft)

Xiaomi Mi 9 Lite 6 GB/128 GB – Global Version
Kuponkód – BGissam9L2 – (71.990 ft)

facebook button finalHa a kupon már nem működik, írj nekünk a facebookon a fenti gombra kattintva, és elküldjük a legfrissebbet!

A szerző értékelése

{REVIEW}

label=Overall

decimal=0

max=5

Külső=5

Kamera=4

Képességek=5

Üzemidő=5

Ár=5

{/REVIEW}


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!

Vásárlási segédlet: