Tégy jót anélkül, hogy különösebb erőfeszítésedbe telne, és ezzel nemcsak az állatokat segíted, de a környezetnek – és embereknek is segíthetsz!

Teso 01

A Jane Goodall Intézet kampányt indított a már nem használt mobilok összegyűjtéséért. Nem csoda, ha ismerősen hangzik a hölgy neve, elvégre ő a csimpánzok szociális és családi életének legismertebb kutatója. A nevével fémjelzett intézet elhatározta, hogy a nem használt telefonokat az ország számos pontján összegyűjtik, és újrahasznosítják. És hogy miért jó ez bárkinek is? Nekünk azért, mert a nem használt elektronikai hulladéktól így könnyen, és mindenekelőtt környezetbarát módon szabadulhatunk meg. A csimpánzoknak és a gorilláknak pedig azért, mert a mobilokban is használt koltán ércet Afrikában bányásszák, ami ezen fajok élőhelye, és ezen bányák tönkre teszik az élőhelyüket. A bányászatnak egyéb negatív hatásai is vannak, ebbe nem mennék bele, gondolom mindenki tudja, mire gondolok.

Teso 02

Ilyen gyűjtőpontokat keress

De térjünk vissza a tech részre. A modern kütyüinkbe, legyen az telefon, TV, laptop stb. megtalálható például a tantál, a volfrám, az arany és az ón is. Ezek igen értékes fémek, amiknek kereskedelme és felhasználása igen drága mulatság. Mondhatjuk – és igaz is – hogy egy-egy készülékben minimális mennyiségben vannak ezek a fémek jelen, de csak telefonból több milliárd van a kezünkben, vagy lapul a fiók mélyén, mert már nem használjuk. Ugyanez igaz a régi TV-re vagy számítógépre, amit jó esetben a lomtalanítás alkalmával helyezünk ki, hogy megszabaduljunk tőlük. És ki tudja, utána ezen eszközök sorsa mi lesz, hol kötnek ki. Mindenki csak reménykedik, hogy jó helyre kerülnek, és szakszerű kezek szedik szét őket, hogy új formában újjászülethessenek, azaz visszakerüljenek a nagy körforgásba. Ugyan ez az akció csak a mobiltelefonokra vonatkozik, de ha belegondolunk, hogy Magyarországon jelenleg több mint 5,5 millió okostelefon-használó van – ami a lakosság több, mint fele, akkor ez sokakat érinthet. Főleg úgy, ha belegondolunk, legtöbben nem az első telefonunkat nyúzzuk már, és mit is tettünk a régi készülékekkel? Sokaknál lapulhat a fiók (szekrény) mélyén 1-2 régi darab, amit nem dobtunk ki – helyesen. Használni már nem fogjuk, leadni szinte sehol nem lehetett őket – eddig.

Most biztonságosan szabadulhatunk meg tőlük, és jót is teszünk vele. Ezért bátorítok mindenkit, akinek van használaton kívüli telefonja, a fenti térképen keresse meg a hozzá legközelebb eső pontot, és Passzold vissza tesó! Az akcióról többet is megtudhatsz a honlapjukon, de akár gyűjtőpontot is lehet létrehozni, ha úgy érzed, jól jönne egy valahol.

További információ:

Jane Goodall Intézet

Jane Godall Intézet Facebook oldala


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!facebook button final

Vásárlási segédlet: