…avagy mikor van ott ünnep, és nem indul útnak a csomagod.

Kina rendeles 01

Az oldal indulásakor összegyűjtöttük nektek, mely napokra esnek 2019-ben a kínai ünnepek. Az új esztendő kapcsán arra gondoltam, megteszem ismét. Így, ha bizonyos időszakokban rendelsz, nem kell csodálkozni, miért áll akár egy hétig Processing státuszban a rendelésed, és nem indítják útnak „azonnal”. Mint mindenhol, ott is vannak ünnepnapok, amikor a szorgos kezek megpihennek kissé, bár az ő ünnepeik eltérnek a nálunk megszokottól. Ezt a kulturális különbségek jól példázzák, míg nálunk 1-1 nap egy ünnep – ha szerencsénk van, akkor összejön egy négynapos hosszú hétvége – addig náluk akár egy hétig is eltarthat egy ilyen munka nélkül töltött időszak. Most lássuk a legfontosabb ünnepnapok listáját a Kínai Népköztársaságban:

  • január 1. (szerda) – Újév
  • január 24. (péntek) – január 30. (szombat) – A Kínai Újév és a Tavaszi Fesztivál
  • február 8. (szombat) – Lampionok ünnepe. Ez ugyan nem hivatalos (állami) ünnepnap, mégis fontos a számukra – így előfordulhat, hogy egy kissé akadoznak majd a dolgok ezidőtájt
  • április 4. (szombat) – április 6. (hétfő) – Qingming Fesztivál – Az ősök sírjainak meglátogatásával és tiszteletadásával telik az első napja, amelyet a Tanács kibővített + 2 nappal.
  • május 1. (péntek) – május 5. (kedd) – Munka ünnepe – ez ugyanazt takarja, mint itthon, csak kicsit hosszabb ünnep
  • június 25. (csütörtök) – június 2 (szombat) – Sárkányhajó Fesztivál
  • augusztus 25 (kedd) – Kínai Valentin nap. Qixi fesztiválként is ismert, amely szintén nem állami ünnepnap
  • szeptember 13. (péntek) – Ősz Ünnep
  • október 1. (csütörtök) – 7. (szerda) – Nemzeti Ünnep és Közép-őszi fesztivál. A Kínai Népköztársaság megalakulásának évfordulója, Kína legfőbb állami ünnepe elseje, míg ezután majdnem egy hét fesztivál következik
  • október 25. – Dupla Kilences Fesztivál – nem hivatalos ünnep, de hagyományosan megtartják a kínai naptár 9. hónapjának 9. napján
  • december 25 – Karácsony – Államilag nem elismert ünnepnap, mégis egyre jobban kezdik átvenni ezt a nyugati ünnepet

China’s 2020 Official Holiday Schedule 01

Ahogy látszik, vannak akár egy hétig tartó munkaszüneti időszakok. Ezeket ellensúlyozza (részben) az áthelyezett munkanapok, amikor is dolgozni kell, ezek az alábbi napok lesznek:

  • január 19. (vasárnap)
  • február 1. (szombat)
  • április 26. (vasárnap)
  • május 9. (szombaton)
  • június 28. (vasárnap)
  • szeptember 27. (vasárnap)
  • október 10. (szombat)

A rendszeres vásárlók már jól tudják – akik most kezdik a „szakmát”, azok pedig hamar belerázódnak, hogy nemcsak munkaszüneti napok idején kell lassú postázásra számítani. A nagy akciók idején, amilyen példának okáért a fekete péntek (Black Friday), a szinglik napja (11.11), vagy a karácsony, a forgalom drasztikusan megnő, így a kézbesítés is hosszabb ideig tart mind a származási országban, mind a célországban. De ide sorolható a nálunk megszokott Valentin nap, vagy az áruházak évfordulói is. Ezek a rendelések csak a távol-keleti raktárakra vonatkoznak, amennyiben az európai raktárból rendelünk, úgy az ottani munkaszüneti napok lesznek mérvadók, de a kiemelt időszakok ott is belassítják a folyamatokat (nem is kicsit).

Kina rendeles 03

És talán a 2020-as év lesz az utolsó, amikor is bizonyos összeghatárig mindenféle köztehertől mentesen rendelhetünk. Jelenleg az Európai Unió területén kívülről rendelt csomagok esetén 22 € az értékhatár, efelett ÁFA megfizetésére vagyunk kötelesek, 150 € feletti rendelésnél kereskedelmi vámtarifa és ÁFA is terheli a csomagot (ezt a végösszegre kell érteni, azaz magában foglalja a postai díjat is). Amennyiben a csomag értéke nem éri el a 37 € értékhatárt, úgy lehetőségünk van kérni az ÁFA elengedését, ekkor a 2017 évi CLII. törvény az uniós vámjog végrehajtásának 162.§. (5) bekezdésére kell hivatkozni, ami kimondja, hogy: “(5) A vámhatóság által kiszabott, illetve visszautalandó, jogcímenként kis összegű, 10 €-nál vagy az ezzel megegyező, a 138. § (1) bekezdése szerinti árfolyamon átszámított forintösszegnél kevesebb egyéb terhek összegét – kivéve a jövedéki termék után kiszabott egyéb terheket – nem kell megfizetni, illetve visszafizetni. Az így meg nem fizetett összeget a vámigazgatási eljárás lezárásával egyidejűleg törölni kell, a vissza nem térítendő összeget pedig bevételként köteles elszámolni a vámhatóság. Nem kell megfizetni, illetve visszafizetni azt a tíz euró alatti, egyéb teher különbözetet, valamint visszafizetni azt a 10 € alatti vámtúlfizetést, amely az egy határozatban egy vagy több jogcímen kiszabott és megfizetett összeg különbségéből keletkezett. Az így keletkezett tartozást a vámhatóság utólag törli, a túlfizetést pedig köteles bevételként adónemenként belső bizonylattal előírni és elszámolni”. Ha tartja magát az EU az ígéretéhez, akkor 2021-től bárminemű értékben rendelt csomag után ÁFA-t kell fizetni – 150 € felett VÁM-ot is. Az más kérdés, hogy még így is megéri-e rendelni, illetve az áruházak pontosan miképp próbálnak meg a kedvünkben járni majd.

kinadroid kupon new

Persze ha nagyobb értékben rendelünk termék(ek)et, akkor is van megoldás a közterhek megfizetésének kikerülésére, csupán annyit kell tennünk, hogy a Gearbest oldalon a Priority Line, NetherlandsRegistered, Europe Registered, EU Railway Priority Line, EU Express, a Banggood-nál az EU Priority Line, EU Direct Mail, EU RailwayDirect Mail, Geekbuying esetében pedig EU Priority Line szállítási módot válasszuk.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!facebook button final

Vásárlási segédlet: