A múlt év végi váratlan bejelentés – a Dimensity 1000 – kistestvére a CES-en mutatkozott be, az 5G támogatottság is adott.

MediaTek logo

Ahogy arról tavaly novemberben mi is írtunk, a tajvani chipgyártó mindenki nagy meglepetésére bemutatta az idén érkező csúcsprocesszorát, a Dimensity 1000 névre hallgató SoC-ot, aminek teljesítményére mindenki kíváncsi. De a fejlesztésekkel nem álltak le, így a Las Vegasban zajló eseményen bemutatták a Dimensity 800-at. Kezdik végre behozni a lemaradásukat a Qualcomm-mal szemben, ez látszik a fejlesztésekből – bár a valós tesztekre/készülékekre még várnunk kell. Azonban az eddig kiderült adatok szerint egy megfelelően erős középkategóriás processzorral rukkoltak elő, amely kedvező árával (is) hódíthat.

Dimensity800 01

A processzor már 7 nanométeres gyártástechnológiára épül, és összesen nyolc magot tartalmaz. Ezek két fürtben vannak, a teljesítmény centrikus részben 4 darab Cortex-A76 mag kapott helyet, ezek mindegyike 2 GHz-en üzemel. A másik fürt négy darab Cortex-A55 magot tartalmaz, amelyeknek szintén 2 GHz a maximális órajele. A GPU szerepét a Mali-G57MP4 látja el, ennek órajele egyelőre ismeretlen. A chip továbbra is az MTK legújabb, 3. generációs házon belül fejlesztett APU/NPU-jával látták el, a cég állítása szerint az AI teljesítménye akár 2,4 TOP is lehet, ami figyelemreméltó.

Dimensity800 02

Memóriából maximum 16 GB LPDDR4x-et (2133 MHz) támogat a SoC, míg a megjelenítők esetén a FULL HD+ felbontású, 90 Hz-es maximális frissítéssel rendelkező panelek építhetők be a készülékekbe. Az ISP tekintetében négy kamerát támogat a rendszer maximálisan, a felbontás pedig 64 megapixel lehet. Ez azt jelenti, hogy például a hátlapi kamerák esetén vagy 1 x 64 megapixeles, vagy például 1 x 32 + 2 x 16 megapixeles szenzorokat alkalmazhatnak a gyártók. Videó rögzítés esetén a felső korlát a 2160p@30 fps lehet, a dekódolást H.264 & HEVC kodekek oldják meg. A SoC-ba a játékosoknak szánt HyperEngine technológia is beépítésre került, hogy minél többet hozhassunk ki majd a készülékből kikapcsolódás esetén.

Dimensity800 03

A Dimensity 800 támogatja a 2G/3G/4G-s hálózatokat, valamint a dinamikus spektrummegosztást (DSS). Mint írtam, a legnagyobb vonzereje a beépített 5G-s modem, amely kettős üzemmódú, azaz támogatja a NSA/SA módot is. 5G-n keresztül nemcsak az adat-továbbítást teszi lehetővé – amely legfeljebb 3,5 Gbps letöltési sebességet és 1,25 Gbps feltöltési sebességet ígér – hanem a hangátvitelt is, utóbbi támogatja az Ázsiaban, Európában és Észak-Amerikában elérhető globális, 6 GHz-es 5G-os hálózatokat. Sajnos a kettős 5G  támogatás nem megoldott, két kártya esetén csak az egyik képes a legújabb hálózat kezelésére, a másik maximum 4G-s kapcsolatra lesz képes.

A műszaki adatok szempontjából a Dimensity 800 jó riválisnak tűnik a Qualcomm Snapdragon 765 / 765G ellen. Az első, ezzel szerelt mobiltelefonok várhatóan 2020 első felének vége előtt debütálnak.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!facebook button final

Vásárlási segédlet: