Egy ideje ment a vita arról, hogy az EU-ban kell-e egységesíteni a töltő portokat – most pont került az ügy végére.

Kabel 01

Az indok egyszerű volt, szeretnének minél kevesebb e-hulladékot látni a tagországok képviselői. Ez a felvetés nem tegnap került a parlamenti képviselők elé, egy évtizede (!!!) felszólították a legnagyobb telefongyártókat (beleértve az Apple-t is), hogy önként álljanak át egy szabványos csatlakozótípusra. Mivel ez mind a mai napig nem történt meg, így elfogadták az új jogszabályt. Eddig önként lehetett volna megtenni az átállást, de ez már hamarosan kötelező lesz minden gyártónak. Az Apple heves tiltakozása ellenére – az iPhone telefonokon csak Lightning port található – az Európai Parlament határozottan megszavazta a közös töltő/csatlakozó elfogadását. A szavazás egyöntetű volt, 582 igen – 40 nem szavazattal zárult. Ezután a parlament felkérte az Európai Bizottságot, hogy júliusig új szabályokat fogadjon el, amelyek kiküszöbölik, hogy a vásárlók minden új készülékkel új töltőt kapjanak. Így az új, egységes szabvány az USB Type-C lesz.

Kabel 02

Nem meglepő, hogy a legnagyobb ellenállás az Apple részéről volt, szerintük az egységesítés megöli az innovációt és e-hulladékot hoz létre, mivel a meglévő töltőket és kábeleket le kell cserélni USB-C típusúakra. Ez ugyan részben igaz, azonban meg kell jegyezni, hogy hatalmas bevételektől esik el a vállalat, ha nem a hitelesített MFI szabványú kábeleket kell használni – a külső gyártók szép összegeket fizetnek a lincencek után. Az új állásfoglalás kiemeli a vezeték nélküli töltőket az elektronikus hulladék csökkentésének egyik módjaként, de megjegyzi, hogy a Bizottság által megfogalmazott szabályoknak biztosítaniuk kell, hogy a töltőnek képesnek kell lennie a különböző telefonmárkákkal való együttműködésre. Azaz minden legyen kompatibilis mindennel.

Kabel 03

A Sustainably SMART kutatása korábban kimutatta, hogy az elektronikus hulladék legnagyobb részét nem a kábel, hanem a töltőfejek teszik ki. Ők azt javasolták, hogy vagy tiltsák be a töltők az eszközök mellé történő csomagolását, vagy építsék be a készülékekbe azokat. Utóbbi nagy hibája, hogy a töltésekre nincsenek egységes szabványok. Míg a flagship készülékek képesek a 40-60 W-os gyorstöltésre – a megfelelő töltőfejjel, addig egy „mezei” csatlakozó esetén a felvett energia jóval kevesebb lesz. Ugyanez a helyzet a QI töltésnél is, ahol annyi féle megoldás létezik lassan, mint égen a csillag.

Kabel 04

Az Európai Parlament új jogszabályának személy szerint nagyon örülök. Ezzel végre egységesíteni lehet a kábeleket – nem kell minden eszközhöz majd más-más kábel (töltő), rend lesz a piacon. Végre a micro USB is kikopik majd, ami már eléggé idejétmúlt, de valamiért ragaszkodnak hozzá a gyártók. Ezzel a lépéssel mindenki csak nyerhet (bocs Apple), és talán nem kell arra sem sokat várni, hogy a töltőfejek sem lesznek alaptartozékok – vagy akár a kábelek. Legtöbbünknek nem ez az első okostelefonja/tabletje, amit vásárolt, így otthon hegyekben állnak a kábelek – nálam például így van. A gyári töltő sokaknál a dobozban pihen (de a kábel is), mert inkább áldozunk pár ezer forintot egy minőségi darabra.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!facebook button final

Vásárlási segédlet: