Új SoC gyártóként az AMD is belép a mobilprocesszorok világába.

Múlt évben kezdte meg együttműködését a Samsung és az AMD, aminek célja az okostelefonokba való chipek készítése AMD RDNA 2 grafikával. A tervek és pletykák szerint az új chip valamikor 2021-ben jelenhet meg, elsőként természetesen Samung mobilokban. Nemrég a netre is kikerültek az AMD C7 specifikációi, amelyek nem mindennapi erőről árulkodnak – a jelenlegi Qualcomm chipeket állva hagyják, a MediaTek megoldásairól nem is beszélve.

Az új, Androidos mobilokba szánt Ryzen C7 ugyanis 5 nm-es gyártástechnológiával készült, amelyben összesen 8 mag felel a számítási feladatokért. Ebből a nyolc magból kettő Gaugin Pro mag – amely az ARM Cortex-X1-en alapul – 3 GHz-es órajelen dolgozik, mellé társul kettő Gaugin mag – Cortex A78-as – 2,6 GHz-es órajelen, míg a maradék négy mag ARM Cortex-A55-ös, amelyek órajele 2 GHz. A GPU szerepét az AMD Radeon RDNA_2, ez 4 maggal rendelkezik, és 700 Mhz-en ketyegnek. Viszonyításképpen az Adreno 650 GPU-hoz az AMD megoldása 45%-kal gyorsabb, ami nem kis fegyvertény.


A SoC természetesen támogatja az 5G-t mindkét SIM kártya esetén, ezt a MediaTek modemje teszi lehetővé. Memóriából az LPDDR5-ös modulokat támogatja a rendszer, míg tárolók esetén a szabvány az UFS 3.1 lett. A Wi-Fi modul ismeri a 6-os szabványt, míg a Bluetooth esetén az 5.1-et, de nem maradhatott ki az NFC támogatottság, GPS-esetén pedig szinte mindent ismer a rendszer (BDS, Galileo, GLONASS, NaviC). Kijelzők terén a maximum felbontás 2k@144 Hz jöhet szóba, HDR10+ támogatásssal.

A specifikációból egyértelműen következik, hogy ezt a SoC-ot a Samsung/AMD kifejezetten felsőkategóriás mobilokba szánja. Ezzel a lapkával komoly ellenfelet állítanak a jövőre érkező Snapdragon 875-nek. Kíváncsian várjuk a további fejleményeket, illetve az első teszteket az új jövevényről.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!

Vásárlási segédlet: