Az egészségünk megőrzéséből is kiveszi a részét a Xiaomi – ez alól a szemünk világa sem lehet kivétel.

Végre itt a jó idő, és vele együtt a bezártság vége is. Kiszabadulhatunk a lakás falai közül, élvezhetjük a napsütést, a természetet, a szabadságot. Ám sajnos ez a szabadság egyben veszélyeket is rejt, az éltető napunk egyben árthat is nekünk. Ugyan a bőrünket (még) nem védhetjük Xiaomi SunMilk-kel, de a szemünk világát kímélhetjük egy minőségi és design-os szemüveggel. Sokan sajnos erre a kiegészítőre nem fordítanak kellő figyelmet, mert elsődleges szempont az ár és a design. Amivel többet árthatunk, mint használhatunk, de erre nem térnék ki, a rossz minőségű lencsék veszélyeiről éppen elég cikk létezik a neten – amit hozzáértő szakemberek írtak. Jómagam télen-nyáron… vagyis bármikor, ha süt a nap, napszemüveget hordok, mivel az erősebb fény zavarja a szememet. Nálam ebben sem lehet kompromisszum, így mindig olyat használtam, ami megfelelő UV védelemmel rendelkezik – de nem egy ökör ára. Ezáltal jó pár féle-fajta megfordult már a szemem előtt, és most eljött az idő a Xiaomi-féle variáns kipróbálásának is – amit ajándékba kaptam .

Kezdem a szokásos kis szösszenetemmel, a csomagolással. Ezt már megszokhattátok tőlem, ahogy azt is, amit most írok le. A szemüveget egy fehér kartondobozban kapjuk kézhez, amely a jól bevált receptúrát követi. A pakkon a szemüveg képe köszön vissza ránk a gyártó logójával, míg az oldalakon a legfontosabb tulajdonságok vannak feltüntetve. A csomag mérete pont akkora, hogy beleférjen minden, amit úgy láttak, hogy szükségünk lehet rá. Így a napszemüveg mellé kapunk egy törlőkendőt, és egy kis szemüvegtartót, a szokásos füzetecskével. Itt kell megjegyeznem, hogy többféle néven is megtalálható a webáruházakban, illetve a belpiacos- vagy nemzetközi forgalomba szánt termékek között apró eltérések vannak – a szemüveg viszont ugyanaz. Az első ilyen eltérés a doboz kinézete – a kínai verzión kissé más a design, de ez elhanyagolható. A másik ilyen a szemüvegtok. Ami nem tudom miért, de nem azt a tokot kaptam, mint ami a visszajelzésekben van – na de ez nem is igazán érdekel, a lényeg a szemüveg.

A kiegészítőkre nem pazarolnék karaktereket, inkább lássuk a napszemüveget! Kezdjük az egyik legfontosabbal: a stílusa unisex, egyaránt hordhatják nők és férfiak. Emellett a retro jegyében született meg a formája, amit megspékeltek a csavarmentes kialakítással is. Így sehol nem csúfítja az összképet a későbbiekben sem egy kopott vagy elszíneződő csavar, a szárakat csapokkal rögzítették, míg a nyereg egybe van építve a kerettel. Elsőre szokatlan volt számomra, jobban szeretem az olyan darabokat, amelyek rásimulnak az arcomra, de sikerült hamar megbarátkoznom ezzel a formával. A mérete 55 x 18 x 145 milliméter, míg a tömege mindössze 24 gramm. Színe fekete, a keret anyaga pedig TR90 műanyag – ezáltal erős, könnyű és rugalmas. Egyszerűen jól néz ki, fogása kellemes, és eléggé tartósnak tűnik az egész. De a lényeg nem (csak) itt van, elvégre nem a keret fogja megvédeni szemünk világát a külső behatásoktól – a lencse sem mondható hétköznapinak.

Így lássuk, mit érdemes tudni a lencsékről, amik miatt igazán érdemes megvenni a szemüveget – azon kívül, hogy jól néz ki (és mert Xiaomi). A TAC polarizált lencsék hatrétegű kompozitból készültek, amelyek hatékonyan védenek az erős és káros sugaraktól. Ami nem csupán egy jó markerting duma, mint elsőre hinni szoktuk, hanem tényleg minőségi anyag. Először is UV 400-as védelemmel rendelkezik, amely alapnak számít a megfelelő védelem szempontjából. Ugyan „fillérekért” is vehetünk ilyen szemüvegeket, azonban, ha a lencse karcolódik, a védelemnek is annyi. És itt jön a következő nagy dobása a szemüvegnek, ami miatt érdemes rászánni a pénzt. A lencse öngyógyító funkcióval is rendelkezik – majdnem úgy, mint a T-1000 a terminátor 2-ben. Na jó, akkora sérülést ez a lencse sem bír ki, de a 20 mikronnál (0,02 mm) kisebb karcokat képes eltűntetni. A javítási mechanizmus 23-25 C°-on nagyjából 2 másodperc alatt végbemegy, míg 0 C°-on ez 30 másodpercet vesz igénybe. Csak viszonyításképpen említem meg, hogy a hajszál vastagsága 0,05 – 0,2 mm között mozog. Ezzel a tulajdonságával nagyban hozzájárul a hosszabb élettartamhoz is, ami a pénztárcánkat is kíméli a szemünk mellett.

Ez mind szép és jó, de nem dísznek vesz az ember egy napszemüveget. Így most beszámolok a saját tapasztalataimról, amiket a viselése közben szereztem. Elsőként meg kell említeni, hogy tényleg nagyon könnyű, nem nehezedik az orrnyergemre, egyszerűen kényelmes a viselete. A második – és rendkívül fontos szempont – hogy a lencse tényleg jól szűr. Jó… nem vizsgáltattam be egy optikai szaküzletben, de tényleg ég és föld a különbség a napszemüvegben és nélküle. A gyártóban megbízok, így amit a leírásban említenek, elhiszem tőlük – másoknál már fenntartásokkal kezelem a kijelentéseket. De térjünk vissza a tapasztalatokhoz! A színek mélyebbek, verőfényes napsütésben is jól látszik minden, nem érzek késztetést a hunyorításra. Erre hoztam is egy gyors példát, így egyszerűbb szemléltetni a dolgot (és jobban hihettek nekem).

Szerintem ezzel a képpel többet elárulok, mintha sorokat pötyögnék a billentyűzeten – és természetesen semmiféle manipulációnak nem vetettem alá a fotót. Úgy érzem, hogy az, aki (eddig) gondolkozott rajta, hogy vegyen, most kapott egy kis tapasztalatot (bemutatást) erről a napszemüvegről, hogy mit is kaphat a pénzéért. Ha megtetszett, netalántán te is szeretnél szert tenni egy Xiaomi Mi Sunglass-ra, akkor tudok is rá egy jó ajánlatot. A Tomtop weboldalán most igen baráti áron juthatsz hozzá, mindössze 22,13 $-ba (~6890 Ft) kerül, a szállítása pedig ingyenes. A vásárláshoz kattints az alábbi linkre:

Xiaomi Mi Sunglass


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!

Vásárlási segédlet: