Hűséges típus vagyok, de a Xiaomi Mi TWS Earphones Air Lite személyében új lakója lett a szívemnek.

Zenerajongóként sok füles megfordult már a hallójáratomban, szinte meg sem tudom számolni, mennyi. Az idők kezdetén (a Xiaomi előtt) sem vetettem meg az olcsóbb füleseket, de azért voltak elvárások. Utána jött a márka, így a fülhallgatókra is ráakadtam. Az eddigi etalon számomra a Mi In-ear Headphones Pro HD, amelynek hangzása rabul ejtett. Plusz a design, és minden más, de sajnos tönkrement. Közben a telefonok is cserélődtek, a hangkeltő eszközök is fejlődtek, így idővel nálam is a TWS fülesek lettek a nyerők. A sort a BlitzWolf BW-FYE3 kezdte – amiről itt olvashatod a tesztemet – amit egy Redmi AirDots követett. Erről tesztet nem írtam, régi darab volt már a piacon, és akárcsak a BlitzWolf, nem nyerte el a szívemet. Pedig már lassan mindenki tudja, ha valamin rajta van a Mi logo, engem az érdekel, és 99%-ban szeretem is a termékeket. Nos, az AirDots-ra ugyan nem lehetett (sok) panaszom, a hangereje megfelelő volt, kényelmes viselet, de a hangzása… nem azt kaptam, mint amire vágytam.

Így azt elajándékozva beszereztem az Earphones Air Lite-ot. Nem vagyok az elektromos fogkefe-fej kialakításának a híve, de rájöttem, miért is hasznos ez a forma – de erről majd később! Kezdjük a szokásossal, a csomagolással. Egyszerű kék-fehér kartondoboz, elején a termék képével, oldalt-hátul a leírással. Kibontva sem fogjuk eldobni az agyunkat, csak a legszükségesebbeket találjuk benne, de pont elég. Adott a töltődoboz, mellé egy USB Type-C típusú töltőkábel, összesen 4 pár gumiharang, valamint az elmaradhatatlan füzetecske.

A gumiharangok XS-S-M-L méretűek, így mindenki megtalálja a neki ideális méretet. A anyaguk egyébként átlátszó. Hogy az idő megfogja-e őket, jó kérdés, szerencsére kismillió van itthon (bár feketék), a célnak tökéletesek lesznek, ha a szükség úgy hozza. A kábel hossza majdnem 50 centiméter, ez viszont csak töltésre szolgál, adatot nem képes továbbítani, pót adatkábelnek nem lesz jó. A bölcső 50 x 45 x 30 milliméteres fehér dobozka, amely letisztult kinézettel bír, tömege pedig mindössze 48 gramm. Elöl csak egy visszajelző (fehér) LED található rajta, míg a bal oldalán egy kis gomb – ez szükséges a párosításhoz – alul pedig a töltőport.

A lényeg, ami miatt te is olvasod, a doboz belsejében lapul. A fedelet felnyitva tárul elénk a fülhallgató páros, amely szárral lefelé áll a dobozban. Amint kivesszük őket, a telefon automatikusan felismeri és párosítja. A test hossza 40 milliméter, a szélessége (a fejnél) 15 milliméter, a tömege pedig 4 gramm. Az egész szerkezet fehér, egyedül a vezérléshez szükséges rész ezüst színű – az összhatás szép, az anyagok is kellemesek, nincs gagyi érzet. Minőségi darab, ahogy azt a gyártótól elvárhatjuk. Ugyan az akkumulátor(ok) méretét nem kötötték az orrunkra, azonban a füles 4 órán át képes egy szusszal elmenni, míg a bölcsővel ez 18 órára bővíthető, amelyet 1,5 óra alatt tudunk feltölteni. Adott még az IPX4-es védelem, így kis mennyiségű ráfröccsenő vízzel szemben védett a fülhallgató, pár csepp esőtől még nem megy gallyra.

Más eszközökkel Bluetooth 5.0-ás kapcsolaton keresztül képes kommunikálni, így a hatótávja akár a 10 métert is elérheti. Ezt volt alkalmam megtapasztalni, tényleg jó a hatótáv, kicsit akadozott csak a zene, amikor nagyjából a hatótáv hatósugaránál jártam – akkor esett le, hogy a telefonom nincs nálam. A hangminőséget a 7 milliméteres neodímium mágnesek, illetve a titán bevonatú membránok mozgó tekercsekkel teszi még élvezhetőbbé. A hangok szebb megszólaltatásában az AAC kodek támogatása is szerepet játszik, amit általában csak a magasabb árfekvésű eszközöknél találunk.

Amennyiben hanghívásra kerülne a sor, ott is tud meglepetést okozni a füles. Mindkét fülhallgatóban két-két mikrofon található, így képes kiszűrni a külső zajokat, ezért minket is jobban hallanak a vonal túlsó végén. Emellett adott még a beamforming és az ENC technológia is a mikrofonoknál – ezek által a késleltetés rövidül, illetve minket még tisztábban hallanak. És ha ez nem lenne elég, akkor még egy nagy durranást tartogat az Earphones Air Lite – bár ezt még nem szoktam meg. Beépítettek egy infravörös optikai érzékelőt, amelynek hála képes érzékelni, ha használjuk. Ha kivesszük a fülhallgatót a fülünkből, a zenét automatikusan megállítja. Hasznos feature, bár néha idegesítő, főleg, ha csak az egyik fülest veszem ki egy pillanatra a fülemből.

Leírás
 MárkaXiaomi
 ModellMi TWS Earphones Air Lite (global verzió)
 Színfehér
TípusaIn-ear
AnyagaABS
Tömege58 g
Technikai paraméterek
Bluetooth verzió5.0
Audio kodekekSBC / AAC
Hatótávolság10 méter
Impedancia16 Ω
Frekvenciatartomány20 – 20 kHz
Töltő csatlakozó típusaUSB Type-C
Töltési idő1 – 1,5 óra
Működési idő4 óra

18 óra – töltőtok használatával

VízállóságIPX4
MéretTöltőtok: 50 x 45  30 milliméter

Fülhallgató: 40 x 15 milliméter

Tömeg:Töltőtok: 48 gramm

Fülhallgató: 4 gramm (/db)

Eredeti Xiaomi Air TWS True vezeték nélküli bluetooth fülhallgató aktív zajszűrő, Smart Touch kétoldalú hívás fejhallgató1 x Xiaomi Mi Air Lite TWS fülhallgató
1 x USB Type-C töltőkábel
3 pár gumiharang
 1 x felhasználói kézikönyv

Használat, vélemény

Végül jöjjenek a tapasztalatok! A viselése kényelmes, jól illeszkedik a fülbe, és egy idő után észre sem veszem, hogy ott figyel. A zenét szépen, tisztán szólaltatja meg, a mélyhangok is rendben vannak, de nincs olyan erősen kiemelve – ami talán nem is baj. A telefonhívások esetén mindkét fél jól hallja a másikat, még az utca zaját is sikeresen nyomja el a fülhallgató. Viszont pont ezért – azaz ha utcán használjuk – érdemesebb figyelmesen közlekedni, mivel a környezeti zajokat eléggé elnyomja (nem teljes hangerőn), így akár balesetveszélyes is lehet, tehát csak ésszel! Mindent egybevetve ebben az árkategóriában egy nagyszerű választás ez a fülhallgató, amely kimagasló tudással bír a konkurens termékekkel szemben. Így bátran kijelenthetem, hogy ezt már nem cserélem le másikra önszántamból. Legvégül jöjjenek az anyagi vonzatok, amik azt kell mondani, hogy baráti! A Banggood weboldalán a BGLITE811 kupon felhasználásával most 49,99 dollár helyett 36,99 $ (~11 215 Ft) az ára, a szállítás pedig 3,52 $ (~1 000 Ft). A vásárláshoz kattints az alábbi linkre:

Xiaomi Mi TWS Earphones Air Lite

Kuponkód: BGLITE811

facebook button final


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!

Vásárlási segédlet: