A napokban bejárta a sajtót, hogy a kínai márka szétsavazza az almát – remek marketinggel.

Mint tudjátok, október 13-án mutatta be a cupertinói vállalat az iPhone 12-es szériát. Megvallom, a bemutatókat követem, hogy tudjam, mit tudnak az új készülékek, illetve mi változott az előző generációhoz képest. Most ez több okból is kimaradt, így kissé késve szembesültem a dolgokkal. A szokásos önfényezésen kívül talán a legfontosabb, hogy az Apple idén először kihagyta a töltőfejet és a fülest a csomagból – tették mindezt a környezetvédelem miatt (mármint ezt ők mondják). Az, hogy jó pár ezer forinttal kevesebbe kerül így egy komplett csomag, természetesen az árcédulán nem jelentkezik. Ahogy az sem, hogy a kisebb dobozméret miatt ugyanakkora helyen több csomagot lehet szállítani – és a szállítási költség is csökken, nem is kicsit – szintén nem jelentkezik az árcédulán.

iPhone 12 – Ilyen notch-csal nem mennék ki az utcára

Hab a tortán, hogy ugyan kábelt kapunk a mobil mellé, ez azonban USB Type-C – Lightning végű, ami a 12-es szériával, és a 11 Pro és 11 Pro Max készülékekkel kompatibilis. Ezzel a lépéssel ki is toltak a felhasználóik nagy részével, mivel igen kevés embernek akadhat otthon USB Type-C csatlakozós mobiltöltő – nekem például nincs is. Nekik viszont jó üzlet, a honlapjukat átbogarászva találtam is egy 20 W-os töltőfejet, potom 8 000 Ft-ért meg is vehetem – ha már kiadtam a mobilért minimum 300 000 Ft-ot.

Egy ekkora, szemérmetlen kitolásra a Xiaomi nem volt rest lecsapni, szinte azonnal. Pár órával az Apple bemutatója után a kínai vállalat a Twitteren közzé is tett egy posztot, amelyben emlékeztettek mindenkit arra, hogy a Mi 10 T Pro esetében a töltő a csomag részét képezi. Ugyan most ércelődnek az egyik legnagyobb vállalat lépésén, de kérdéses, ők – és természetesen ez a többi gyártóra is igaz – mikor fogják elhagyni a kiegészítőket. Hasonló a történet ahhoz, amikor az almások megszabadultak a jack csatlakozótól, akkor a Samsung kezdte el ekézni őket a lépésük miatt. És láss csodát, ma már a legtöbb telefon nélkülözi ezt a csatlakozót, persze azért vannak szériák, amelyek ragaszkodnak hozzájuk, de ez nem is baj…

Minőségi BlitzWolf töltő – ezzel még a laptopot is tölthetük

Ez az egész sztori nekem kicsit kettősnek hat. Marketing szempontból tökéletes volt a Xiaomi reakciója – mindenki róluk beszélt, a PR csapat kitett magáért, év végén garantált a bónusz. Viszont – részben – az Apple lépése egy üdvözölendő dolog számomra. Én már évek óta nem értem, miért adnak töltőfejet, kábelt, headsetet egy mobilhoz. Fölösleges pénzkidobásnak tartom mindenki részéről, a cégek fölöslegesen gyártják ezek nagy részét, a vásárlók pedig szintén fölöslegesen adnak ki érte pénzt. A legtöbb ilyen kiegészítő jó esetben a fiókban, rossz esetben a kukában végzi. A fülesek gagyik, akinek valamennyire is számít a hangzás vesz magának egy jobb darabot, és ugyanez a helyzet a kábellel és a töltőfejjel is. Én már évek óra nem használom a dobozban kapott kiegészítőket, olcsón szereztem be jó minőségű alternatívákat, amik tökéletesen működnek a készülékeimmel.

Baseus kábel – ez passzol a BlitzWolf töltőhöz is

Így azt kell mondanom, az Apple stratégiáját félig követendő példának tartom. A gyártók nyugodtan kihagyhatnák a mobilok mellől a most kötelezőnek gondolt kiegészítőket – de egyúttal ezt a költségcsökkentést továbbadhatnák a vásárlóknak, és ezzel mindenki csak jól járna. Aki pedig új mobilt vesz, és nincs megfelelő kábele/töltője, könnyen tud szerezni magának, és olyat vesz, amilyet szeretne. Esetleg vásárláskor dönthetné el, hogy kéri-e a kiegészítőket – én biztosan nem kérném, még ha ingyen van is, már nem férek a kábelektől/töltőktől/adapterektől lassan.

A fenntebb leírt dolgok a saját véleményemet tükrözik, amivel nem szeretnék vitát generálni – egyszerűen csak leírtam a véleményemet.

facebook button final


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!

Vásárlási segédlet: