Aki sokat videózik, és gyűlöli, ha remeg a kép, azoknak szedtem össze pár jó áras stabilizátort.

Meg kell hagyni, a gimbaloknak megkérik az árát, nem véletlenül. Mozgókép készítésekor, ha kézben tartjuk a felvételt készítő eszközt, soha nem tudjuk tökéletesen stabilan tartani. Ezek a kis szerkezetek képesek kiküszöbölni ezt a természetes remegést, így nagyszerű videót tudunk készíteni, és nem utolsósorban extra funkciókkal is felvértezik őket, hogy még vonzóbbak legyenek. Ezúttal nem egy terméket mutatnék meg nektek – egyből négyet – amik most kedvező áron kaphatók. Vágjunk is bele…

Hohem iSteady X Ultralight

A sorban az első és legolcsóbb ez a gimbal. A mérete 179 x 79 x 39 milliméter összecsukva, a tömege 249 gramm.  Fekete vagy fehér színben vásárolhatjuk meg, és kifejezetten mobiltelefonokhoz készült. Ezekből maximum 280 grammos, 11 milliméter vastag és 55 – 90 milliméter közötti szélességű mobilt képes fogadni. Az akkumulátora 2 000 mAh kapacitással bír, amely 8 órányi működést tesz lehetővé. A vezérlése gyerekjáték, egy joystick és két gomb kapott helyet csak rajta, ezzel minden szükséges funkció elérhető. Adott a gördülés-döntés-pásztázás mód (pan-roll-tilt), mindegyik esetén 320o-os  szögben képes elfordulni.

A telefonunkkal a Hohem Pro nevű programot telepítve még több funkció varázsolható elő a gimbalból. Példának okáért megemlítem az arckövetést vagy a Dolly Zoom-ot, de adott a sportmód is. Mindet felsorolni nehéz lenne, de az adatlap alapján korrekt a tudása. Tripoddá is alakítható az iSteady X Ultralight, három kis lába is van – ebben a módban minden motort stabilan rögzít a rendszer. A tudásához képest most kedvező az ára, villámakció keretében 62,99 $-t (~18 720 Ft) kérnek érte, a szállításDuty Free Shipping – pedig ingyenes. A vásárláshoz kattints az alábbi linkre:

Hohem iSteady X Ultralight


Godox ZP1

A Godox-szal egyet lépünk felfelé a listán, de ez a termék még szintén mobiltelefonokhoz készült. Ennek mérete 33 x 12 x 5,5 centiméter, a tömege 590 gramm. Ez a gimbal a 64 – 85 milliméter kötötti szélességgel bíró telefonokat képes fogadni (a bilincs miatt), a terhelhetősége maximum 230 gramm – azaz nagyjából az összes telefonnal kompatibilis. Az energiát itt 2 x 2600 mAh-ás akku biztosítja, így a működési idő nagyjából 15 óra. Nagyon jó megoldás, hogy a gimbalon van egy plusz USB töltőport, így a használata közben a telefonunkat is tudjuk tölteni – míg a gimbal töltéséért egy másik port felel.

A ZP1 tripodként alapból ugyan nem használható, de kapunk mini háromlábú talpat hozzá, valamint alján van egy szabványos, ¼-es menetet, amivel állványra is felszerelhető. A vezérlés itt is a markolatba épített joystickkal és gombokkal oldható meg, azonban a gyártó bal oldalt egy plusz tekerőgombot helyezett el. Ez pedig a telefonnal történő zoomolásra szolgál, ami nagyszerű, nem kell a telefont piszkálni felvétel közben. Döntési és gördülési szöge maximum 240° lehet, míg a pásztázási 550°-os. A rázkódásvédelem magától értetődő, emelett az automatikus követés, a panorámamód, a timelapse is adott. Pillanatok alatt válthatunk vízszintes vagy függőleges felvételi módok között, de akár az előlapi-hátlapi kameraváltás is kivitelezhető. A Godox action applikációval használható ki a gimbal teljes tudása, amely akár az utómunkákhoz is használható. Ennek a stabilizátornak az ára jelenleg 99,99 $ (~29 700 Ft), a szállítása viszont ingyenes, ráadásul német raktárból történik – azaz pár munkanap alatt nálunk is a csomag. A vásárláshoz kattints az alábbi linkre:

Godox ZP1


Hohem iSteady Multi

A soron következő gimbal már nemcsak telefonokkal használható, akár egy akciókamerával vagy egy kompakt/MILC géppel is használható.

A támogatott készülékek listája elég hosszú, ezek között találjuk a Sony RX100-as sorozatot, a Canon G sorozatot, a Panosonic DMC-LX10-et, az Android és iPhone-okat (maximum 85 mm széles eszközök), a GoPro Hero sorozatot, a Sony RX0, az X3000, a YI CAM és az SJCAM termékeit. A méretéről ugyan nem tudok nyilatkozni, a tömege viszont 530 gramm, és minimum 80 grammal, maximum 400 grammal terhelhető. Az akkumulátor igen combos, 3600 mAh-ás, és ugyanúgy kapott egy extra USB portot, amivel a mobilunkat vagy az akciókamerát is képes tölteni. Ezzel a teleppel az iSteady Multi 8 órát képes működni, persze az egyes funkciók használata ezt befolyásolja. Itt is a csomag része egy kis 3 lábú talp, amivel tripoddá alakítható, de emellett szintén adott az ¼-es menet – ebből viszont egyből kettő is akad. A vezérlés itt is a markolatról történik, amelyek joystick és gyorsgombok segítségével történnek.

A pásztázás 600°-ban, míg a gördülés és a döntés egyaránt 320°-ban lehetséges. Ugyan a markolaton kapunk pár gyorsgombot, például a zoom-hoz vagy az objektumkövetéshez, de itt is egy extra appal tudjuk kihasználni a funkciókat. Ennél a modellnél a Hohem Gimbal program áll rendelkezésünkre, szintén temérdek funkcióval – példának említeném a motor finomhangolását. Ez a modell 105 $-ba (~31 185 Ft) kerül, a szállításDuty Free Shippingingyenes. A vásárláshoz kattints az alábbi linkre:

Hohem iSteady Multi


FeiyuTech G6 Max

A lista utolsó tagja egyben a legdrágább eszköz is a mostani válogatásból, tudásra is ez a legjobb.

Kialakítása ennek is kompakt, a méretéről annyit tudni, hogy egy A/5-ös papírlapnyi, a tömege 665 gramm. A beépített akkumulátor 2 200 mAh-ás, amelyet USB Type-C porton tölthetünk 5 V/2 A-rel, gyorstöltő használata nem ajánlott. A működési idő 9 óra, míg a teljes töltés nagyjából 3 órát vesz igénybe. A terhelhetősége 1,2 kilogramm (!!!) ami a kézi gimbaloknál már igen szép teljesítmény. Nemcsak mobiltelefont (54 – 88 milliméter szélesség között) lehet vele használni, de akciókamerát (Sony RX0, SJCAM J6legend, GoPro 5/6/7, stb.) vagy MILC gépet (Sony, Canon, Panasonic) is rögzíthetünk. A mobillal Wi-Fi segítségével kommunikál, míg a fényképezőgépek esetén egy multi-USB csatlakozóval köthetők össze. A vezérlés szintén a markolaton kapott helyet, a joystick és a gombok mellett itt már egy OLED panel is befigyel – komolynak is tűnik a cucc. A bal oldalt itt is van egy „Magic Focus Ring”-nek nevezett tekerőgomb, amely a zoom mellett az ISO-WB-záridő is könnyedén állítható.

Pásztázni 360°-ban képes, a gördülés 330°-os lehet míg a döntés 280°-ban lehetséges. Kilenc féle felvételi mód adott, emellett fröccsenés ellen is védett a G6 Max – esőben nem ajánlott azért használni. Funkciókban elég gazdag, és a legjobb, hogy a fényképezőgépet is vezérelhetjük vele, ráadásul – amit még nem is említettem – a váz alumínium-ötvözetből készült. Nem egy olcsó darab, 219 $-t (~ 65 050 Ft) kóstál a szerkezet, de legalább a szállítása – Duty Free Shippingingyenes. Ez az ár véleményem szerint nem is rossz egy ilyen eszközért. A vásárláshoz kattints az alábbi linkre:

FeiyuTech G6 Max

Így a végén le kell szögezni azért, hogy ezen eszközök egyike sem professzionális termék, és maximum MILC gépeket képesek kezelni. Ha bármilyen más típushoz keresnétek – DLSR vagy videókamera – keressetek minket bátran, megnézzük, hol lehet a legjobb áron beszerezni őket.

facebook button final


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!

Vásárlási segédlet: