A DOMIWEAR DM100 kódnevű okosórája első pillantásra meghökkentő. És másodikra is…

Amikor először szembe jött velem a DOMIWEAR okosórája, azt valami olyasmihez tudnám hasonlítani, mint amikor a férfi ember előtt a plázában ellibben egy igazi felfújt, feltöltött szilikoncica. Meghökkensz, megbotránkozol, érzed, hogy természetellenes, mégsem tudod elfordítani a fejed, aztán rájössz, hogy azért, mert nem is akarod. A kíváncsiság hangyája elkezd mászkálni a buksiban legbelül, és egy darabig nem tudod kiverni a fejedből, ami beleégett a retinádba.

A DM100 számomra pont ilyen volt, amikor megláttam, azonban van egy jelentős különbség közte, és a szőke szilikonbaba között. A kínai gyártó okosóráját a Tomtop segítségével meg is kaphattam. 😊

Már most leszögezem, hogy nem ez lesz az a tömegtermék, ami mindenkinek nyugodtan ajánlható, de ezt gondolom ti is érzitek. A kínaiak híresek arról – és talán ez egy közös pont köztük és a plasztik cicák között –, hogy szeretik teljesíteni az elfojtott vagy éppen kissé beteg igényeket. Mert ugye azt azért lássuk be, hogy egy 2,86 hüvelykes, 151 grammot nyomó eszköz viselése a karunkon minden, csak nem természetes, és akkor még egy normál európai, nem is egy kis kínai csuklóról beszélünk.

Ha az élményt néhány óráig ülepítjük, elkezdhetünk azon gondolkodni, hogy milyen előnyöket kínálhat nekünk ez a töltött galamb. Hátrány ugye a tömeg és valamelyest a méret is, de az előnyök aztán pont ebből fakadnak. Egyrészt a nagy méret nagy kijelzőt eredményez, ami a 640×480-as felbontással elég sok információ kirajzolására nyújt lehetőséget. A panel mögött pedig bőven van hely akkumulátornak, így a gépház belsejébe egy 2880 mAh-s lítium-ion telep került. Ennek megfelelően nagyon kíváncsian vártam, mit mutat a góliát majd az üzemidő tekintetében, bár ennek kapcsán meg kell jegyezni még egy fontos tulajdonságot:

A DOMIWEAR DM100 egy valódi okosóra, ami azt jelenti, hogy az alkalmazott processzor (MediaTek MT6739, 4 maggal, 1,5 GHz-es órajellel, PowerVR GE8100 GPU-val) és a rendszermemória (1 vagy 3 GB-os kiépítés létezik) kellő erőt biztosít ahhoz, hogy a háttértárra Android operációs rendszer kerüljön, ami jelenl esetben a 7.1.1-es verziót jelenti. Nem a legfrissebb, az tény, de egy ilyen szerkezetre bőven megadja azt a szabadságot, amire szükségünk van.

A DM100 tehát egy normál aktivitásmérővel szemben jóval nagyobb nyers erőt és a valódi operációs rendszer szabadságát vonultatja fel, de az borítékolható, hogy ennek az üzemidő tekintetében meglesz majd az ára, szóval senki ne számításon 6-7 napos adatokra. Vágjunk hát bele a közelebbi ismerkedésbe!

Azt hiszem, abban bárki egyet ért velem, hogy a DOMIWEAR itthon nem számít húzómárkának, ennek ellenére azért igyekeznek a nagyokhoz hasonló körítést produkálni a termék mellé. Az óra egy viszonylag puha tapintású, fekete, kígyóbőr-hatású kartondobozban érkezett, belül pedig bársonyos anyaggal szegélyezett puha szivacs védi a testet egy felhasználói kézikönyv szomszédságában. A tartozékok egy külön kis fekete dobozban várják, hogy előkerüljenek. Kapunk egy mágneses töltőbölcsőt, egy tartalék kijelzővédő-fóliát és egy apró csavarhúzót, amivel a nano SIM foglalathoz férünk hozzá. Ezzel már el is árultam, hogy a DOMIWEAR DM100 bizony mobilnet-képes, ráadásul 3G-n és 4G-n is képes üzemelni, méghozzá úgy, hogy a B20-as sáv sem okoz neki problémát, tehát a szélessávot bárhol élvezhetjük az országban. Összességében a csomagolás gusztusos és igényes, a tartozékok és az extrák száma viszont minimális.

A DM100-való ismerkedést hosszú előjáték előzte meg, ugyanis a dobozból kivetkőztetve azonnal töltőre tettem, addig pedig szétnéztem a neten, mások hogyan ítélték meg őt, de erről majd később… Miután feltöltött, megtörtént az első bekapcsolás. Ezt nem mondanám túl izgalmasnak, egy viszonylag kommersz animált logó kíséri a folyamatot, de ha már nem volt ötlet, legalább széthúzhatták volna a kijelző képarányára. Miután ezen azért meglehetősen könnyen túlléptem, az alapértelmezett kezdőképernyő fogadott, ami egy analóg óra. A kijelző egyébként nem rossz, elég élénkek a színek, korrekt a fényerő. A felbontás, bár nem kiemelkedő, használati távolságból a pixeleket nemigen látjuk.

Itt térnék ki a DM100 fizikai paraméterire egy pillanatra. A tömeget már említettük, 151 g. Maradjunk annyiban, ez a tömeg már alkalmas a gyakrabban használt kezünk tovább erősítésére (férfiak esetében lehet érdekes), vagy a gyengébbik felzárkóztatására, ugyanakkor ez is olyan, mint minden más: meg lehet szokni. Szerencsére a szíj is megfelelően masszív, 3,2 cm széles és 26,5 cm hosszú, ezen nem fog múlni a stabil viselet. Az óratest méretei 75,2 × 52 × 16,6 mm, lehet ízlelgetni. A gyártó próbálta úgy megalkotni a testet, hogy az masszív legyen, de azért ennek ellenére fel bírjuk emelni a karunkat, így a PC műanyag mellett cink ötvözetet alkalmazott, ami ugyebár egy meglehetősen könnyű fém.

Szemből nyilván a 2,86 hüvelykes IPS (640×480) kijelző viszi el a terület nagy részét, bár keret azért maradt bőven, ezen a jövőben érzésem szerint még lehet vékonyítani. Itt még azt is meg kell jegyezni, hogy a káva jobb oldalába beépítettek egy 5 megapixeles szelfi kamerát, ami minőségi fotókra és videókra ugyan nem, de videóbeszélgetésre alkalmas. A vezérlőgombok a jobb oldalra kerültek. Az alsóval tudjuk altatni és ébreszteni a kijelzőt, ez a dedikált funkció gomb, a felette lévővel pedig a visszalépéseket tudjuk kivitelezni. E gomb fölé került a beépített mikrofon, a hangszóró pedig picivel beljebb, az óratest közepe felé látható egy nyílás formájában. Van SIM, van mikrofon, van speaker, van kamera? Mit jelent ez? Azt, hogy a DM100 hagyományos és videótelefonálásra is alkalmas, bárhol bármikor! A váz hátoldalán találjuk a töltési felület apró réz csatlakozóit, a pulzusmérőt és a nano SIM kártya nyílását, mely csavaros kivitel, ezért van az apró csavarhúzó a gyári tartozékok között. A DOMIWEAR a DM100 kapcsán IP67 védettséget említ, én mégis azt mondom, hogy esőben nyilván nem szükséges levenni, de azért ne strandoljunk és ne zuhanyozzunk vele.

A hardvert már átfutottuk, de adós vagyok még az adatkapcsolati képességekkel. A Bluetooth 4.0 verziójú, a WiFi viszont kétsávos, 2,4 GHz-n és 5 GHz-en is használható, nálam az 5G-s WiFi hálózatra is pillanatok alatt felcsatlakozott. Hívások és mobilnet kapcsán 2G/3G/4G elérhető, GPS van, de hogy pontosan milyen technológiákat használ, az nem derült ki. Természetesen van vibramotor és különféle szenzorok, így a DM100 aktivitásmérőként sem vall szégyent, 9-féle sportot tud lekövetni.

A bekapcsolásnál ott hagytuk abba az előző szálat, hogy az operációs rendszer betöltött, és az analóg óralap megjelent a kijelzőn. Ez véleményem szerint nem az igazi, hiszen egy téglalap-alakú testhez pont nem látom értelmét analóg mutatókat alkalmazni. Vannak ennél sokkal izgalmasabb darabok beépítve, melyek eléréshez mindössze „nyomva kell tartanunk” az ujjunkat a kijelzőn pár másodpercig. Akár aktív háttérkép is berakható, például van egy olyan gyári, ahol a fehér digitális óra mögött lobog a tűz. Jópofa, de jegyezzük fel, hogy ez nem túl akkubarát megoldás! Alapból 11-féle számlap van beépítve, de kreálhatóak egyediek is, szóval van mozgástér.

Ami viszont nem igazán nyerte el a tetszésemet, az a főmenü. Szerintem a legrosszabb, amit egy kínai elkövethet, hogy egy Android rendszerre echte iOS főmenüt koppint, mindenféle fantázia nélkül. Van lehetőség ezt a „matrix” nézetet elváltani görgethető listára, de az ikonok így is ugyanazok maradnak, ráadásul az egyes funkciók elérése is lassabb így, hiszen egyszere kevesebb menüpontot látunk a kijelzőn.


Természetesen az óralapról (ami csuklómozdulattal is hatékonyan ébreszthető) kiindulva kapunk különféle gyorsmenüket is. Ha fölfelé indulunk el (felfelé irányuló mozdulat az ujjunkkal), kapunk egy összegzést a heti aktivitásunkról, jobbra haladva a következő három panelen pedig a napi teljesítmény jelenik meg lépésszám, megtett kilométer és elégetett kalória sorrendben.

Ha lefelé megyünk, felbukkan egy összegző grafika, idővel, dátummal, akkumulátor töltöttséggel, SIM kártya és bluetooth állapottal. Ezt követi az Android gyorseszköztára, ahol egy érintéssel tudjuk be- vagy kikapcsolni a legfontosabb funkciókat. WiFi, BT, repülő mód, fényerő, stb. Innen egyel jobbra lapozva egy rendszertisztító futtatható, a következő tabon pedig a zenelejátszás-vezérlő jelenik meg, legvégül az időjáráspanel, mely bekapcsolt helymeghatározás és WiFi mellett azonnal betöltötte Erdőkertes települést és az aktuális adatokat.

A DM100 annak ellenére, hogy egy valódi okosóra, így önálló eszközként is megállja a helyet, természetesen összekapcsolható és szinkronizálható az okostelefonnal. Ehhez a WiiWatch 2 nevű alkalmazást kell letöltenünk a Play áruházból, majd telepítést követően összepárosítani az eszközzel az órán megjelenő QR-kód segítségével. A program tartalmazza az elvárt alapfunkciókat, a szinkronizáció működik, az értesítések megjönnek, de be kell valljam, nem ez a legjobb alkalmazás ezen a területen, amit eddig láttam. Az engedélyezhető alkalmazás-értékesítek között például a Messenger nem is volt benne a listában. A DM100 kapcsán ez nyilván nem probléma, hiszen a Messenger appot magára az órára is feltelepíthetjük, de azért na… Olyan is volt, hogyha bontódott a kapcsolat a Xiaomi Mi Note 10 és a DOMIWEAR DM100 között, akkor a WiiWatch 2-ben nem is akart magára találni, manuálisan kellett újracsatlakozni. A telefonoldali szoftver tehát elbír még néhány fejlesztést, de ha egy Android OS-sel rendelkező okosórát választanunk, annak az egyik lényege az okostelefontól való teljes függetlenedés, így a DM100 kapcsán ezen könnyebb volt túllendülnöm. Éppen ezért a WiiWatch 2 szoftvert nem is akarom túlragozni, az alábbi néhány képernyőmentés segítségével ízelítőt kaptok a felületből:

A vasra telepített rendszer kapcsán már volt róla szó, hogy Android 7.1.1-ről beszélhetünk, átszabott, elég iOS-szagú főmenüvel. Vannak alapértelmezett appok előtelepítve: nevek, telefon, üzenet, zenelejátszó, naptár, böngésző, galéria, fájlkezelő és még sorolhatnánk, ezek többnyire az Android rendszerben meglévő gyári szoftverek. Google maps elő volt telepítve, de például a Youtube már nem. A Play áruház ikonja viszont ott virít a többi között, így ami nincs, pillanatok alatt be tudjuk szerezni, tetszőlegesen. A Youtube-ban nem láttam a minőségre vonatkozó változtatható opciót, de ezen a kijelzőn nyilván nem is nagyon lenne értelme a HD-nek, ilyen felbontáson az SD anyag is vállalható külsőt mutat. A videók lejátszása akadásmentes volt, ami jó hír, ugyanakkor a videók közötti tallózás során az 1 GB memória gyakran kevésnek bizonyult, és véleményem szerint a rendszer átlagos teljesítményére, pörgősségére sincs jó hatással. Ha csak a nagy kijelző kell, de nem akarunk különösebben erőforrásigényes dolgokat csinálni, akkor maradhatunk az 1 GB RAM-mal és a 16 GB háttértárral szerelt változatnál, de ha tehetjük, inkább válasszuk a 3 GB RAM-mal és 32 GB ROM-mal felvértezett verziót plusz húsz dollárért, meg fogja érni a többletet, mert nem leszünk állandóan a RAM felső határán.

Összegzés, vélemény

A DOMIWEAR DM100 egy furcsa szerzet, ebben már az elején megállapodtunk. Biztos vagyok benne, hogy valaki azonnal menekülőre fogja, ahogy szembejön vele, valakinél viszont beindul a vonzalom, de a két érzés együttes megjelenése se kizárt. Hogy szükség van-e ekkora, 2,86 colos kijelzőre, azt majd mindenki eldönti maga, maga a képi világ szerintem megfelelő ezért a pénzért, az érzékenységen még azért lehetne faragni egy kicsit. Hangzás tekintetében ugye egyetlen apró kis résen jön a rezgés a készülékből, így ezen a téren ne várjunk minőséget a hangba, telefonáláshoz, vagy ha épp nincs kéznél más, elmegy, amúgy meg hozzá kell csatlakoztatni és fülest bluetooth-on, és akkor parádé.

A hardver terén a négymagos MTK CPU elég erőt ad, az 1 GB RAM viszont könnyen korlátozó tényező lehet, jobb irány a 3 GB-os kiadás, mégha picit drágább is. Ez azért is fontos, mert így több tárhelyet is kapunk (nem bővíthető). A kamera tényleg csak arra jó, hogy videótelefonáláskor képet adjon, olyankor viszont jobb, mintha nem lenne semmi. A pulzusmérő elég hektikusan működött, viszonylag hosszabb idő volt, mire az érték megállt a mérés után. Hozzáteszem, nálam a DOMIWEAR DM100 körülbelül az utolsó, amit kizárólag aktivitásmérőként alkalmaznék. Nagy, nehéz, és nem bírja hetekig az akku (bár szégyent nem vallott, az üzemidő nagyon erősen függ a használati szokásoktól: 1 nap alatt is le lehet meríteni, de ha valaki kicsit tudatosabban használja és nem nyomkodja percenként, 3-4 nap is benne lehet, talán a 2 mondható átlagosnak), hiába tudja a sportmódokat, lássuk be, ez elsődlegesen nem sportoláshoz való! Ez egy apró számítógép, rajta a csuklón, amivel kábé bármit lehet csinálni, ami főleg akkor jöhet igazán jól, ha okostelefon nincs, vagy nem lehet nálunk. Korábban említettem, megnéztem, mások hogyan látták a DM100-at… A Youtube-ra fellépve meglepően sok videót találni róla (ajánlom nektek is, hogy nézzetek meg párat), hiába, sokak fantáziáját megmozgatta. Van, aki egyesen FPS játékot játszik rajta a videóban, és gémer okosórának titulálja! 😀 Összességében mindenki meg van rajta döbbenve, viszont mindenkinek mosolyt csal az arcára!

Ha tehát az okostelefon ideiglenes kiváltása a cél, vagy egy privát, attól akár teljesen függetleníthető, de azzal szinte megegyező szolgáltatásokat nyújtó társ, akkor jön komolyan szóba a DOMIWEAR DM100, de szőke szilikonbabától kiváltott fétisérzet csillapítására is hatékony gyógyír… Ráadásul viszonylag visszafogott összeget kell átadni a Tomtop kasszájánál, és csak várni 11-18 munkanapot, hogy csengessen vele a postás. Szállítási módnak mindenképpen a Duty Free Shippinget válasszuk, így elkerüljük a VÁM-ot és az ÁFÁ-t! A DOMIWEAR 1/16 GB változat ára 115,99 dollár, ez körülbelül 34.390 forint, a 3/3 GB kiépítés pedig 132,93 dollár, ami nagyjából 39.390 forintot jelent, tehát még ez is befért 40 ropi alá (a termék fekete és szürke színváltozatban érhető el, az áruk azonos). Ha te abba a táborba tartozol, aki szeretne kettesben maradni a DOMIWEAR DM100-zal, akkor nem kell mást tenned, mint az alábbi linkre kattintani, és elindítani a rendelést!

DOMIWEAR DM100 1 GB/16 GB

DOMIWEAR DM100 3 GB/32 GB

facebook button final


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!

Vásárlási segédlet: