A Funsnap Capture 5 egy háromtengelyes gimbal, amely a félprofesszionális felhasználókat célozza meg,  és az okostelefon stabilizálását hivatott új szintre emelni. Tesztünkből megtudhatja, mik az eszköz erősségei és gyengeségei.

Sokan szeretnének a mobiltelefonjukkal jobb fényképeket – videókat készíteni, amire minden lehetőség meg is van. A hagyományos okostelefonok által készített tökéletes képek – videofelvételek legnagyobb akadálya általában a képstabilizálás, ami az akciódúsabb jeleneteknél elengedhetetlen. Az okostelefonos videók kiemelkedővé tétele ebből a szempontból azonban nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik. Ehhez nem kell mást tennie, mint egy praktikus képstabilizátort (gimbal) beszerezni.

Számos alternatíva létezik, legyen szó akár márkás, gyakran kevésbé megfizethető eszközökről, akár olcsó változatokról, amelyek azonban nem mindig töltik be jól a céljukat. A legészszerűbb megoldás ebben a szegmensben is a hagyományos arany középút. A legújabb Funsnap Capture 5 háromtengelyes gimbal kiválóan képviseli ezt. Árcédulája a megfizethetőbb kategóriába esik, miközben technikai és szoftveres felszereltsége a piac legjobb modelljeinek nyakába liheg.

A Funsnap Capture 5 egy elegáns, termékfotókkal díszített fehér kartondobozban érkezett. A dobozban szépen megtervezett, fényképezőgép-táska stílusú, cipzáras hordtáska lapult. A pakk belsejében a szükséges papírárú, a gimbal, egy masszív állvány, ami a gimbal aljába csavarható 1/4 hüvelykes csavarral, az AI Active Tracker Modul, egy USB-A-Type-C, egy Type-C-Type-C és egy Type-C-Lighting kábel található. Egy külön papírdobozban kapjuk meg a 2 wattos LED lámpát, a rögzítéshez szükséges törlőkendőkkel és mágneslapokkal, valamint a használati utasítást.

A gimbal kialakítása tagadhatatlanul hasonlít a DJI Osmo Mobile 2-re. Ez természetesen nem rossz dolog, tekintve, hogy az okostelefonok gimbaljának legjobb ergonómiájával rendelkezik. Talán meglepő módon, de a Funsnap Capture 2 minőségérzetre ugyanolyan jó, meghazudtolja az alacsonyabb árcédulát.

A Funsnap Capture 5 méretei 285 mm x 123 mm x 133 mm, súlya pedig 550 gramm, kifejezetten a jelenlegi divatnak megfelelő, tepsi méretű telefonokhoz készült.

A Capture 5 elsődleges kezelőszervei az ergonomikus, gumírozott fogantyú tetején találhatók, hüvelykujjal működtethetők. A bekapcsológombnak két funkciója van. Ha 3 másodpercig lenyomva tartjuk, be- vagy kikapcsolja a gimbalt, kikapcsolt állapotba pedig hosszan nyomva tartva a töltöttséget csekkolhatjuk. A mellette lévő gombot egyszer nyomva 180 fokkal elfordul a kar, duplán nyomva függőleges fényképezési módba áll, háromszor nyomva pedig széles látószögű, illetve akadálymentes módba fordítja a kart.

A bekapcsológomb feletti piros gomb fotók készítésére vagy videó rögzítésére leállítására, illetve az első és a hátsó kamera közötti váltásra szolgál. Balra mellette, a hüvelykujjal működtethető joystick, amellyel a telefon dönthető és pásztázható. A joystick nagyon kényelmes és könnyen kezelhető, még mozgás közben is. A gombok felletti LED lámpa jelzi, hogy éppen milyen üzemmódban van, illetve az akkumulátor töltöttségéről tájékoztat.

Közvetlenül a vezérlőgombok felett található egy LCD kijelző, amely az aktuálisan kiválasztott fényképezési módot jelzi. Ebből összesen 6 van a kínálatban:

  1. Pan Follow Mode (PF): Ebben az alapértelmezett beállításban a gimbal követi a kéz oldalirányú mozgását, de nem követi a fel és le mozgásokat.
  2. Követési mód (F): Itt a gimbal követi a kéz minden mozgását, beleértve a felfelé és lefelé irányuló mozgást is. Ez dinamikusabb és átfogóbb kameramozgást tesz lehetővé.
  3. Lock Mode (L): Ebben az üzemmódban a gimbal teljesen stabilizálja a kamerát a kézmozdulatokkal szemben, így az mindig ugyanabban az irányban marad, függetlenül a felhasználó mozgásától.
  4. Point-of-View mód (POV): Ez az üzemmód az F mód funkciói mellett a gimbal elforgatását is lehetővé teszi. Ez még nagyobb mozgásszabadságot biztosít a kreatív kamerabeállításokhoz.
  5. Sport mód (S): megnő a gimbal motor ereje, amely alkalmas gyorsan mozgó tárgyak rögzítésére. A fogantyú gyors balról jobbra mozgatásával gyors átmenet hatás érhető el a fényképezés során.
  6. Vertigo Mode (V): Ebben az üzemmódban a felhasználó elforgathatja a gimbalt a joystick segítségével. Ez az üzemmód különösen alkalmas speciális kameraeffektusokhoz, például a Vertigo effektushoz.

A különböző üzemmódok között a jobb oldalon, a Type-C töltőport feletti forgókerékkel, akár a stabilizátor használata közben is lehet váltani. Mindegyik üzemmód különleges előnyöket kínál, és különböző kreatív lehetőségeket nyit meg a fényképezőgép vezérlésére. Ezeknek a felvételi módoknak a fontosságát a tapasztalt amatőr filmkészítőknek már ismerniük kell.

A markolat bal oldalán az intelligens görgős zoom tekergethető, amellyel egy kattintással válthatunk a zoom és a követési fókusz között. A stabilizátor hátoldalán, valamint az alján is egy szabványos, 1/4 hüvelykes menettel ellátott furat van, ahová különböző kiegészítőket (tripod, hosszabbítókar, lámpa, mikrofon, hűtőventilátor) csatlakoztatható. A markolat hátsó részén kapott helyet a Trigger gomb, amelyet úgy tervezték, hogy a mutatóujjal kényelmesen lehessen működtetni. Ezt egyszer meghúzva visszaáll alaphelyzetbe a kamera, hosszan nyomva meg a Lock Mode aktiválható.

A legtöbb okostelefon gimbalhoz hasonlóan a Funsnap Capture 5 is rugós, állítható bilincseket használ. A tartó 50-90 mm széles, 13 mm vastag, illetve max 450 gramm súlyú telefonokhoz használható. Ez azt jelenti, hogy nagyjából bármilyen telefon elfér benne.

A Funsnap Capture 5 használatának megkezdéséhez csak rögzítenie kell az okostelefont a tartóba, majd oldjuk fel a fehér címkével jelölt rögzítő zárat. Ezután ellenőrizzük, hogy az okostelefon vízszintes helyzetben marad-e, és ha szükséges, mozgassuk a tartót, amíg az telefon egyensúlyba nem kerül. Amikor a mobilunk már nem dől balra vagy jobbra, egyensúlyba van, a kézi beállítás befejeződött, a készülék bekapcsolható.

Ezután töltsük le az iOS és Android rendszeren is elérhető Capture 2 alkalmazást, kapcsoljuk be a Bluetooth-t. Az alkalmazás megnyitásakor a Funsnap Capture 2 automatikusan csatlakozik az okostelefonhoz, készen áll a használatra.

A Capture 2 alkalmazás rengeteg beállítást kínál a gimbal segítségével történő filmezéshez, hasonlóan az okostelefon professzionális módjához állítható az ISO, a záridő, a fehéregyensúly stb. Azonban, mint mindig, nem tanácsoljuk az ilyen alkalmazások használatát, mert az Android okostelefonokkal a felvétel minősége lényegesen rosszabb, mint az okostelefon gyártójának saját kameraalkalmazásával. Ez a probléma évek óta fennáll, és sajnos aláássa Funsnap erőfeszítéseit. Ezen a ponton is szeretnénk hangsúlyozni, hogy nem Funsnap hibáról van szó, hanem általános Android-problémáról, ami gyártótól függetlenül minden gimbalt érint. Azt is észrevettük, hogy az alkalmazás nem kínál 4K 60FPS opciót, pedig az okostelefon támogatja azt. Ezenkívül az alkalmazásban nem válthat át az okostelefon ultraszéles látószögű kamerájára vagy zoom kamerájára. Ez dupla szégyen, mert a Funsnap Capture 5 oldalán van egy forgótárcsa a zoom és a fókuszkövetés beállításához, ami az applikációban is csodálatosan működik. Milyen jó lenne, ha így válthatnánk a kamerák között?

Ennek ellenére telepítenie és be kell állítania az alkalmazást, hogy felrakhassuk a gimbal firmware-frissítését, amelyből már kettő is jött. Ezenkívül az alkalmazás rendelkezik egy üzemmóddal a gimbal kalibrálására. Ez hosszabb filmfelvételek előtt is ajánlott.

Az a tény, hogy a Funsnap jó gimbalt gyárt, tesztalanyunk az eredeti Funsnap Capture továbbfejlesztett, ötödik generációs változata. Ennek ellenére a stabilizációs tesztünk eredménye meglepő. A felvételek jelentősen simábbak, mint egy gimbal nélküli csúcskategóriás okostelefon EIS + OIS stabilizációja. A gimballal a kezünkben sétálni is lehet anélkül, hogy a felvételek utólag észrevehető rángást mutatnának. Összességében nagyon elégedettek vagyunk az eredménnyel. Az üzemmódok közötti váltás is zökkenőmentesen működik.

Nem került még szóba a fogókaron lévő, Type-C kimenet (out), innen tölthetjük a telefont és a LED világítást. A kis LED fényereje nagyon jó. Természetesen a fény nem elég az esztétikus éjszakai felvételekhez teljes sötétségben, ahol az okostelefonok kamerái elérik a határaikat. De ha valamit sötétben szeretnénk filmezni VLOG-okkal, vagy szelfi formátumban akarunk videókat készíteni, akkor a LED fény bőven jó.

Szintén ide csatlakoztatható a csomagban lévő AI-modul. A telefon saját kameraalkalmazását használva is tökéletesen követni tudja a rögzített tárgyakat és személyeket. Igazából túl sokat nem használtuk, de mindenesetre érdekes és bizonyára sok felhasználó számára hasznos fícsör lesz.

A Funsnap Capture 5-öt a gyártó úgy hirdeti, hogy az akkumulátor élettartama 18 óra. Ez az érték valójában hihetetlenül hangzik. Valójában a futási idő a gyakorlatban rendkívül jó. Nem végeztünk akkumulátor lemerülési tesztet, de kb. 2 óra használat után a kapacitásnak csak 10%-a volt ténylegesen kihasználva. Ebből a szempontból az akkumulátor élettartamának messze meg kell haladnia az okostelefonét. A gyártó szerint a Capture 5-öt USB-C-n keresztül 4 óra alatt töltődik fel, ezt mi is alátámasztjuk.

Összegezve, a Funsnap Capture 5 egy háromtengelyes képstabilizátor (gimbal), amelyet kifejezetten okostelefonokkal való felvételekhez terveztek. A gimbal segít stabilizálni a videókat és a fényképeket, hogy a felvételek simábbak, stabilabbak legyenek, kiküszöbölve a rázkódást és a rezgést. A stabilizátor tényleg jól betölti a szerepét, egy Samsung S23 Ultra és OnePlus 9 Pro volt a segítségünkre, és valóban szintet léptünk az elkészült fotók/videók terén a gimbal használatával. A videók és a képek rezzenés – bemozdulás mentesek, és mindenekelőtt nagyon profinak tűnik, nem úgy, mint a telefon kézben tartásával készültek.

A gimbal a stabilizálás mellett különböző üzemmódokat és funkciókat kínál, mint például a zoom gomb, az AI arc- és tárgykövetést, Szelfi mód, Panoráma mód, Hitchcock Dolly Zoom, TimeLapse vagy a különböző videó sablonok.

Hibaként csak annyit tudunk felhozni, hogy a Capture 2 alkalmazásban nem válthat át az okostelefon ultraszéles látószögű kamerájára vagy zoom kamerájára. Használhatjuk a telefonunk saját kamera alkalmazását, de ott meg az egyébként baromi jól működő forgótárcsás zoom és a fókuszkövetés nem működik.

Szóval mit gondolunk a Funsnap Capture 5-ről? Kétségtelen, hogy ez egy szuper praktikus eszköz a képstabilizáláshoz, amely az okostelefonról készült felvételeket sokkal professzionálisabbá teszi. Nehéz elmagyarázni, hogy mennyire nyilvánvaló a különbség a gimbal és a gimbal nélkül. Ezt tényleg meg kell tapasztalnia.

Az a tény, hogy a Capture 5 alapfelszereltségként LED segédfénnyel és AI arc- és tárgykövető modullal érkezik, ami tényleg más cégek ajánlatai fölé emeli. Meg kell még említeni a gimbal 450 grammos teherbírását és azt, hogy -20-60°C között is használhatjuk az eszközt, feltéve, ha mobilunk is bírja a hideget-meleget.

Tehát ha szeretsz filmezni az iPhone-oddal vagy az androidos készülékeddel, és szeretnéd felturbózni a látványt, akkor mindenképpen szerezd be a Funsnap Capture 5. Ez tényleg egy fejlett kiegészítője az okostelefon eszköztárának a telefonos felvételek stabilizálásához. A Funsnap Capture 5 gimbal egy jó választás lehet azoknak, akik minőségi és kreatív felvételeket szeretnének készíteni az okostelefonjukkal.

Funsnap Capture 5 gimbal megvásárlásához most a HUD12727 kupon használatával csak 145 dollárra lesz szükségünk, ami 50 ezer forint.

Vásárláshoz kattints az alábbi hivatkozásra:

Funsnap Capture 5 gimbal

A termék kínai raktárból érkezik, a rendelést követően 11-18 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! A szállítási biztosítás (2,98 dollár) nem kötelező, de ajánlott!