Ha már drága pénzért megvettük új társunkat, gondoskodjunk a megfelelő védelemről!

p30 intro

A Huawei néhány év alatt a Samsung első számú kihívójává lépett elő, a kínai vállalat ma már nem csak minőségben, hanem technológiában és innovációban is diktálja az ütemet, a cég okostelefonjai évek óta hatalmas sikereket érnek el Magyarországon és a világon egyaránt. Nincs ez másként a Huawei két új csúcsmodellje, a P30 és a P30 Pro esetében sem. Az vételár már koránt sem olyan baráti, mint sok évvel ezelőtt, de mivel a cég megoldásait bármikor magabiztosan oda lehet tenni a Samsung aktuális zászlóshajójának ellenében, nem csoda, hogy árazásban is felnőttek a termékek a rivális mellé.

Éppen azért fontos, hogy a drága pénzen megvásárolt portékánkat amennyire csak lehet, megvédjük a fizikai behatásoktól. Elég egy óvatlan mozdulat, és a hatalmas kijelző máris a földön landol, de nagyon valószínű, hogy utána nem egy darabban fog díszelegni, ilyenkor az anyagi kár hatalmas. A P30 és a P30 Pro készülékházának kialakítása és az üvegborítás miatt ezek a modellek még a szokásosnál is csúszósabbak csupaszon, ha így használjuk őket, tényleg csak idő kérdése, hogy megismerkedjenek a szabadesés fogalmával. Ha bekövetkezik a nem várt esemény, nagyon nem mindegy, hogy a készülék csupaszon várja-e a találkozást a talajjal az út végén, vagy különböző védelmek sietnek a segítségére.

Tempered Glass Screen Protector 1

Melyek ezek? Természetesen elsősorban az üvegfólia és a telefontok. Nem újkeletű dolgok, ám az elmúlt időben ezek a kiegészítők is nagyon sokat fejlődtek, nem csak dizájnban, hanem tudásban is, tehát egyre jobb és hatékonyabb védelmet képesek nyújtani az eszköz számára.

Véleményünk szerint a mai okostelefonok hatalmas kijelzőire kötelező adalék az üvegfólia, Gorilla Glass ide vagy oda, üvegfólia nélkül a pofára esés nem csak a telefonnak lesz fájdalmas, hanem a mi pénztárcánknak is. Természetesen, ahogy az óvszer, az üvegfólia sem tud 100 százalékos védelmet nyújtani, de túlélési esélyeink jelentősen nőnek a használata mellett. A gyárták persze nem könnyítik meg az életünket ezen a vonalon sem, az össze-vissza ívelt kijelzők nem kedveznek az üvegfóliának abban a tekintetben, hogy az merevsége kapcsán nem hajlik, így az elsőgenerációs üvegfólia a kijelző szélét nem képes levédeni (mivel nem tudja lefedni azt). Szerencsére már erre a problémára is van megoldás, hamarosan mutatjuk, mi az!

pixel3case

A másik „must have” cucc a tok. Ez persze kialakítást tekintve sokféle lehet, de három területen is nyerünk vele, ha beruházunk. Egyrészt öltözteti a telefont, amivel még egyedibbé tehetjük, másrészt jóval stabilabb fogást biztosít a gyári anyaghoz képest, harmadrészt leesés-ütődés esetén extra védelmet nyújt.

Összességében tehát mind az üvegfólia, mind a telefontok használata javasolt, Huawei P30 és P30 Pro kapcsán különösképpen, nézzük, mit kínál a piac jelenleg az újdonságokhoz!

1. Szilikon tok

Az örök klasszikus: puha és átlátszó TPU szilikon tok. Sokan vagyunk úgy vele, hogy szeretnénk megadni az szükséges védelmet mindennapi társunknak, ugyanakkor szeretnénk minél többet megőrizni abból a szépségből, amit a készülék kínál, ilyen esetekben az egyik legjobb opció az átlátszó szilikon tok. Nyilván nem nyújt akkora védelmet, mint egy keménytok, de azért a semminél sokkal jobb, fogást tekintve pedig sokkal biztosabb, mint a csupasz készüléktest.

p30 tpu

Huawei P30-hoz a Nillkin megoldását javasoljuk, amely gyártó évek óta a piacon van, ár/teljesítmény mutatója alapján nem véletlenül. Nem a legolcsóbb tokok a piacon, de a minőséget tekintve bőven megérik az árukat, ahogy ebben az esetben is.

nillkin p30 protpu

Huawei P30 Pro-hoz szerencsére szintén kijöttek a saját megoldásukkal, így az abszolút csúcsot birtokló tulajoknak sem kell lemondaniuk a Nillkin kínálta előnyökről. Mindkét telefonhoz szürke, barna és víztiszta árnyalatban választhatóak a termékek.

2. Kemény tok

Ha a szilikon tok nem nyerte el tetszésünket, bátran fordulhatunk a keményebb anyagból készült bölcsők felé. Ezekből is léteznek átlátszó változatok, de a kínálat nagyobb részét a színezett verziók teszik ki. A P30-hoz itt ugyancsak a Nillkin megoldását vennénk le a polcról. A tok speciális anyaga karcálló, fogása viszont gumis hatású, a strukturált felületnek köszönhetően nagyon biztos fogást kínál, szinte tapad a kézbe.

p30 hardcase

Ellenáll a pornak, kopásálló, nem gyűjti az ujjlenyomatokat és egyszerű tisztítani, mi kell még? Egy jó ár – ebben sem lesz hiba! A tok arany, fekete, fehér és vörös színben is elérhető, így mindenki kiválaszthatja a saját stílusának megfelelőt.

A Huawei P30 Prohoz készített produktum dizájnt tekintve egy picit másképp néz ki, de anyagtulajdonságokat és minőséget tekintve ugyanazt nyújtja, tehát minden adott ahhoz, hogy sokáig méltó budája legyen a nagyvadnak. A tok krém (világosbarna), fekete, fehér és vörös színben érhető el.

p30pro hardcase

3. Bőr flipes (kinyitható) tok

A korábban taglalt két megoldás komfortos használatot biztosít, ám van egy apró gyenge pontjuk. Kialakításuk révén a kijelző vonatkozásában nem nyújtanak extra védelmet. Ha e tekintetben a maximumra törekszünk, akkor a flipes tok lesz a mi a barátunk. Ennek hátránya, hogy ahhoz, hogy a kijelzőhöz hozzáférjünk, ki kell hajtanunk az azt védő felületet, de hát valamit valamiért. Ráadásként ezek a tokok igen jól néznek ki, rendszerint bőrből (vagy bőr hatású anyagból) készülnek és elegáns külsőbe öltöztetik a készülékünket.

p30 flip

A Nillkin megoldása pont ilyen. PU bőrből készítik, a kijelzőtakaró belső oldalán egy nyílást helyeztek el, ahova személyi igazolványt, bankkártyát vagy névjegykártyát helyezhetünk, a védelem pedig az egész testre szól, a felső és az alsó élt kivéve, így a hangszóró és az az USB port szabadon elérhető marad.

Egy pillanatig sajnálkoztunk, ugyanis P30 Prohoz a Nillkin flip megoldása egyelőre nem elérhető, de találtunk egy olyan példányt, ami még a szóban forgó gyártó preferenciáin is túlmutat. A QIALINO neve itthon vélhetően még nem cseng ismerősen, pedig könnyen lehet, hogy érdemes megjegyezni a gyártót. Az egész testet védő (kivéve alsó él) tok szintén kínál belül egy kis tárolórekeszt, de nem ez különlegessége, hanem az anyaga, ugyanis tehénbőrből készül, melynek köszönhetően átlag feletti védelmet nyújt a P30 Pro számára.

p30pro flip

A QIALINO extravagáns tokja barna és fekete színben érhető el.

4. Üvegfólia – normál

A bevezetőben már beszéltünk arról, mennyire fontos a kjelző extra védelme, hogy ne hagyatkozzunk csak a Gorilla Glassra, mert könnyen csalódás érhet. Szó esett arról is, hogy a hajlított kijelzők újabb nehézséget állítottak az üvegfólia gyártók útjába, de szerencsére már ezen a buktatón is át tudtak lépni.

p30 nillkinglass

A P30-hoz kínált Nillkin üvegfólia minősége jelen esetben is a felső polcról való. Nem a legolcsóbb fólia a piacon, de egy több százezer forintos telefonhoz ugye nem ezen szeretnénk spórolni? Az üveg 9H keménységű, miközben vastagsága mindössze 0,2 mm, így érzetre szinte olyan, mint ha rajta sem lenne a kijelzőn. Ehhez persze az is kell, hogy a szélei íveltek, így felveszik a 2.5D ívelt kijelző formáját. Zseniális! Ráadásul a csomag elég fullos, a kijelzővédő fólián kívül ajándékba kapunk egy kameralencse védő fóliát és a szükség kiegészítőket: alkoholos és száraz törlőrongy, stb.

Sajnos P30 Prohoz még nem került ugyanez a modell a piacra (vélhetően már érkezőben van), de addig sem érdemes csupaszon hagyni a kijelzőt. A Hat márkanév alatt elérhető üvegfólia minőségben nem éri el a Nillkin megoldását, de nem is kerül annyiba, akár kettőt is betárazhatunk belőle a jövőre nézve.

p30pro glass

Ami a lényeg, azt tudja: 0,26 mm-es vastagság mellett 9H keménység, az ívelt széleknek köszönhetően szépen illik a panelre.

5. Üvegfólia – teljes test

Érdemes tudni azt is, hogy manapság az üvegfóliáknak létezik egy olyan válfaja, amely nem csak a kijelzőt, hanem a készülék komplett előlapját védi. Megfontolandó opció ez is, hiszen még nagyobb védelmi faktorra tehetünk szert általa, hátránya, hogy esztétikailag talán levon néhány százalékot a telefon külső megjelenéséből. Itt is igaz a mondás: valamit valamiért.

p30 nillkinglass full

Ha Huawei P30 a kiszemelt, vagy már be is szereztük, és szimpatizálunk a „full-body” üvegfóliával, nem meglepő módon itt is a Nillkin 9H keménységű CP+ ívelt termékét tesszük az első helyre, a kijelzőn túli felületen fekete színezéssel. A csomag tartalma ugyanolyan bő, mint a korábban taglaltál, a szükséges tisztítóeszközökön kívül a kameralencsékre is kapunk egy réteget.

P30 Pro kapcsán sajnálatos módon egyelőre ugyanaz a helyzet, mint a normál üvegfóliánál, egyelőre Nillkin megoldás még nem került be az áruházak kínálatába, így megfelelő alternatívaként a Mrnorthjoe produktumát tudjuk ajánlani, 0,3 mm-es vastagsággal, ívelt szélekkel és fekete kerettel, a csomagban pedig a felhelyezéshez szükséges tisztítóeszközökkel.

p30pro glass full v2

+1: alumínium kalitka üveg hátlappal (bumper)

Szeretjük az üvegfóliát, mert hatékonyan véd, leesés esetén képes úgy tompítani az ütközési energiát, hogy ő maga ripityára törik, de alatta a kijelző ép marad. Átlátszó, egy minőségi darab szinte láthatatlan, akkor miért ne kerülhetne a telefon elejére és hátuljára egyaránt? Fogást tekintve ugyan nem ez a legstabilabb megoldás, de talán ez őrzi meg a legtöbbet a termék szépségéből.

glass bumber

Huawei P30-hoz és P30 Prohoz egyaránt elérhető, a keret mágneses réteggel van ellátva, így a két oldal stabilan rögzül egymáshoz, miután behelyeztünk a telefont. Szétválasztani őket a megfelelő helyen pedig pár másodperc. Az elülső oldal csak egy keret, üvegréteget nem tartalmaz, így vagy bízunk a bumperkeret védelmében, vagy biztos ami biztos alapon felhelyezünk egy üvegfóliát. Az tok a mágneses töltést nem akadályozza, a keret pedig ezüst, piros és fekete színben rendehető.

Aki még nem szerezte be magát az új P30 vagy P30 Pro okostelefonját sem, és szeretné egy kalap alatt megoldani a nagyberuházást és a kiegészítőket, az az alábbi linkeken megteheti:

Természetesen ha valamely kiegészítő elnyerte tetszésedet, de nem a cikkben szereplő P30 vagy P30 Pro valamelyikével rendelkezel, bátran lapozd fel a gearbest és a banggood kínálatát, mert szinte minden márkához és típushoz elérhetőek a kiegészítők:


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve, mert  Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban. Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek új bejegyzést írva is!

Vásárlási segédlet: