A Qualcomm elhozza a legmodernebb hálózatot a középkategóriás telefonokba is.

Ez a processzor az első, amely a 600-as szériába hozza el nekünk az 5. generációs hálózati elérést. Ez az új SoC tulajdonképpen a Snapdragon 675 utódjának tekinthető, azonban ennél 20%-kal gyorsabb lett a CPU, míg a GPU sebessége 60%-kal nagyobb. A felépítése marad a jól megszokott big.Little architektúra, a két erősebb processzormag a Kryo 560 (Cortex-A77) lett, ezek 2 GHz-en ketyegnek. Emellé került hat darab Kryo 560 (Cortex-A55) mag, amelyek 1,7 GHz-es maximális órajelen üzemelnek – mindezt 8 nm-es technológián.

A GPU-t is érintette a változás, itt már az Adreno 619L teljesít szolgálatot. Erről nincs semmi konkrét információ, annyit tudni, hogy a viszonyításnak használt Snapdragon 765 GPU-jával szemben (ez az Adreno 612) 60%-os teljesítménynövekedést értek el – ami elég szép eredmény. Az új központi egység maximum 8 GB-nyi LPDDR4X memóriával képes együttműködni, támogatja a FHD+ kijelzőfelbontást, valamint a 120 Hz-es képfrissítést. A képfeldolgozó egység is új, ez a Spectra 355L lett, amelynek hála a felbontás állókép esetén maximum 192 megapixel, míg mozgókép esetén  4K@30fps. A Wi-Fi 6 (ax), a Bluetooth 5.1, az NFC is támogatott, míg a töltés esetén a végső határ a Quick Charge 4+ gyorstöltés.

Az 5G-s képességekről az integrált X51 modem gondoskodik, amely a 6 gigahertz alatti frekvenciasávokat támogatja. Így az elméleti maximum letöltésnél 2 500 Mbps, feltöltésnél pedig 1 200 Mbps lehet, természetesen globális kompatibilitással.

Az első, ilyen SoC-cal szerelt mobilok várhatóan 2020 második felében jelenhetnek meg. Több gyártó is megnevezésre került, akik elsőkéntmutathatják be ezt a SoC-et használó készüléküket: HMD Global, LG, Motorola, Sharp, TCL és Wingtech. Persze biztos vagyok benne, hogy szinte minden – magára valamit is adó – vállalat előrukkol a saját megoldásával, amiket nagyon várok.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!

Vásárlási segédlet: