A hordható okoseszközök piaca továbbra is növekvő tendenciát mutat

Az IDC legfrissebb jelentése bizalomra adhat okot, csak az a baj, hogy a számok csalókák.

IDC 00

A 2018-as évi jelentés szerint a gyártók mobiltelefon eladásai ugyan csökkentek, a hordható okoseszközök piaca viszont szép növekedést ért el – konkrétan 27,5%-os plusz lett a 2017. évhez képest. Mindez nagyon szépen hangzik, csak akad egy kis bökkenő, mégpedig az, hogy az eladásokba beleszámolták a vezetéknélküli fülhallgatók eladási számait is, ami ferdíti az eredményeket. Ide azok a fülesek kerülhettek be, amelyek csatlakoztatva képesek önállóan aktiválni valamilyen intelligens asszisztenst vagy programot gombnyomásra vagy szóbeli utasításra. Ezen kiegészítők egyre fontosabbak a gyártóknak (is), mivel a telefonok nagy hányada hagyja el a jack csatlakozót, és sokan nem szeretnek átalakítókkal bajlódni – megvallom, elég csúnyának találom őket – így marad a wireless kapcsolódási lehetőség. A hordható eszközök piaci részesedése kategória szerint a következőképpen alakult 2018 negyedik negyedévében: az okosórák 34,3%-ot tesznek ki, a karkötők, főleg a Xiaominak, a FitBitnek és a Huaweinek hála 30%-kal képviseltetik magukat, a fülhallgatók pedig 21,9%-ot tesznek ki, ami a 2017. év hasonló negyedévéhez képest 66,4%-os növekedést jelent, ami elég impozáns.

IDC 01

Az éves távlatot nézve a piacvezető továbbra is az Apple 26,8%-kal, ez majdnem 40%-os növekedés egy évhez képest. Ebben nagy szerepe van annak, hogy az új telefonjaikon már nincsenek jack csatlakozók, így a felhasználók veszik az AirPodsot, mint a cukrot. A Xiaomi ezen is túltett a 44%-os növekedésével, így a második helyen áll 23,3%-os részesedéssel, amin meg sem lepődőm. A hordható eszközei nagyon jól ki lettek találva, szinte mindenki megtalálja a nekivalót, legyen az aktivitásmérő, okosóra, de az AirDots és AirDots Pro is remek lett, és az eszközök követik a telefonok remek ár/érték arányát.  A harmadik helyen a FitBit-et találjuk, igaz nekik egy laza 10%-os csökkenés áll a nevük mellett, de idén akár erősödhetnek is, hála a nemrég bemutatott eszközeinek. A negyedik helyen ismét egy kínai vállalat szerepel 11,3%-on, név szerint a Huawei, ők eszméletlenül magas, 147,1%-os erősödést mutattak be, míg ötödik helyre a Samsung fért fel 10,7%-os részesedéssel, ez is tisztességes 85,1%-os növekedést jelent.

IDC 02

Nektek van esetleg valamilyen hordható eszköz? Esetleg tervezitek a vásárlását?

Ha gondolkoztok rajta, nem árt tisztában lenni azzal, hogy Egészségtudatosabbak az okosórák és okoskarkötők használói, ahogy azt bemutattam egy korábbi cikkemben is, és érdemes szétnézni itt:

Okoseszközök a Gearbest webáruházban

Okoseszközök a Banggood webáruházban

Utoljára frissítve: 2019. március 12., kedd 19:14
(0 szavazat)

Új hozzászólás