A ritkán elhangzó kérdés: Hogyan töröljük le magunkat a Facebookról?

A folyamat talán nem is annyira egyszerű, mint gondolnánk.

facebookdelete intro

A Cambridge Analytica botránya után, ahol Facebook-felhasználók millióiról gyűjtöttek adatokat a tudomásuk és beleegyezésük nélkül, egyre több emberben fogalmazódik meg igényként a Facebookról való teljes eltűnés a személyes adatok törlésével egyetemben. Ha te is szeretnéd a személyes adataidat kicsavarni a Facebook nehezen engedő markából, segítünk abban, hogy ezt hogyan tedd meg.

A Facebook magától értetődően nem igazán akarja könnyedén elengedni a velünk kapcsolatban megszerzett adatokat - ez vélhetően már neked is feltűnt, ha valaha eltöltöttél egy kis időt a fiókbeállításokban. Minimális erőfeszítéssel azonban van lehetőség biztonsági másolatot készíteni személyes adatainkról, majd ezt következően teljesen törölhetjük magunkat a közösségi média oldaláról.

Ha inkább megtartanánk a Facebook-fiókunkat a barátokkal, rokonokkal való kapcsolattartás céljából, de nem szeretnénk, hogy az adatokat az alkalmazásfejlesztőkkel is megosszák, akkor szerencsére van mód a Facebook-fiókot harmadik féltől származó webhelyekről leválasztani. Ha viszont annyira megorroltunk a legnagyobb közösségi oldalra, hogy többé nem akarjuk, hogy bármi közünk legyen hozzá és hogy bármi nyomunk maradjon rajta, akkor az alábbiak szerint kell eljárnunk:

  1. Töltsük le a Facebook adatokat

Ha huzamosabb ideig használtuk a Facebookot, akár több száz fénykép és videó került fel a szolgáltató szervereire, nem beszélve a több ezer kommentről és hozzászólásról. A Facebook természetesen arról is tárol információkat, hogy mikor, miről és hol voltunk bejelentkezve, mely hirdetésekre és mikor kattintottunk, valamint a fiókunk állapotváltozásainak történetét is megőrzi.

A Facebook törlése előtt mentsük el az ezekről készült másolatot. Kattintsunk a lefelé mutató nyílra a Facebook címsorában, majd válasszuk a „Beállítások” lehetőséget, itt pedig a „A Facebook adataid” opciót, ezt követően válasszuk a „Saját információ letöltése” menüpontot. Ez a lehetőség már nem lesz elérhető a fiók törlését követően!

backup 2

  1. Töröljük a fotóinkat és a posztjainkat

Miután töröltük a Facebook-fiókot, akár 90 napig is eltarthat az összes hozzászólás és fénykép eltávolítása. Ha nem akarjuk, hogy az adataink ennyi ideig csak úgy lógjanak a levegőbe, vegyük a kezünkbe az irányítást és végezzük el a piszkos munkát mi magunk!

A Social Book Post Manager egy Chrome bővítmény, amely lehetővé teszi, hogy egyszerre több Facebook-bejegyzést törölhessünk. Készítsünk biztonsági másolatot az adatokról a korábban taglalt utasítások segítségével, majd telepítsük fel a bővítményt, keressük meg a Facebook tevékenységnaplót, és válasszunk ki egy szűrést (például a "bejegyzések, amelyeken meg vagyunk jelölve”).

Ezután kattintsunk a Social Book Post Manager ikonra, és keressünk egy adott szöveget és / vagy dátumtartományt. A kritériumoknak megfelelő üzenetek sárga színnel jelennek meg, és a „Törlés” gombra kattintva törli őket az eszkösz. Járjunk el figyelmesen, ugyanis nem lehet visszaállítani azokat, amik törlésre kerültek, de hát pont ezért csináljuk!

backup 1

  1. Engedjük el a Facebookot (fiók törlése)

Ha idáig eljutottunk, akkor már csak azt kell eldöntenünk, hogy készen állunk-e arra, hogy elhagyjuk a Facebookot és az ott folytatott életünket?! Nos, ha a válasz igen, akkor miután a biztonsági másolatot elkészítettük az összes adatunkról, látogassunk el a Facebook-fiók törlési oldalra (a Facebooknak nyilván nem érdeke, hogy ezt megtegyük, így ez az opció nem fogja kiverni a szemünket), amit a Beállítások\A Facebook-adatid menüpontban találunk és válasszuk a „A fiókod és az információid törlése” lehetőséget.

backup 3

90 nap átfutási idővel minden adat el fog tűnni a Facebook szervereiből (elvileg), de közvetlenül a gombra kattintást követően számunkra az adatok a továbbiakban már nem lesznek elérhetőek!

Forrás: techradar

Utoljára frissítve: 2019. máj. 02., csütörtök 14:02
(0 szavazat)

Új hozzászólás