Üzleti telefon modern köntösben, bemutatkozott az F(x)tec Pro1

Az apró startup QWERTY-ben gondolkozik.

fxtec pro 01

Volt idő, amikor az üzletemberek ismérve a Nokia 9000 Communicator telefon volt. Ahogy múlt az idő, ezek eltűntek, idővel a BlackBerry vette át a szerepét, majd az iPhone. De valljuk be, egy teljes kiosztású fizikai billentyűzet sok esetben jóval kényelmesebb, mint a virtuális – persze nem chatre vagy SMS-re gondolok, hanem hosszabb szöveg gépelésére. Ez a brit csapat pedig úgy gondolta, nem szégyen a múltból meríteni az ihletet – ezt fel is vállalják, így 2018 elején megalapították a céget. Korábban a Motorola telefonjához készítettek egy MOD-ot, az is egy billentyűzet volt, innen jött a saját vállalkozás ötlete.

fxtec pro 02

Maga az F(x)tec Pro1 nem egy apró darab – ezzel semmi baj nincs – dimenzióit tekintve 154 x 73,6 x 13,89 mm, a súlyát sajnos nem tudni, bár biztos nem pehelykönnyű.  A telefon bemutatása innen kicsit kacifántos lehetne, mivel szemből nézve, vagy az asztalon kinyitva nem ugyanoda esnek a csatlakozók és a gombok, ezt megelőzendő inkább csak leírom a telefon specifikációját. Az előlapon az 5,99” -es 2160 x 1080 FHD+ AMOLED Gorilla Glass 3 védelemmel ellátott megjelenítő pihen, felette a 8 megapixeles előlapi kamera, valamint az értesítő LED – ez RGB-s. Szétcsúsztatva a mobilt tárul szemünk elé az 5 sorban a 64 db háttérvilágítással ellátott billentyűzet, ebben az állapotban a képernyő 155 fokos szögben áll, ennek hála kényelmesen lehet gépelni, és a kijelző is tökéletesen látszódik, semmi nem takar ki semmit. A hátoldalon csupán a 12MP (Sony IMX363, f/1.8) + 5MP (fix fókuszos, f/2.0) felbontású kamera pihen a LED villanóval, ami egy síkban van a hátlappal (pacsi nekik). Persze ez máshogy nem is lehetne, elvégre ki szeretné, ha gépelés közben billegne a készülék. A bekapcsoló- és hangerőszabályozó mellé került két dedikált gomb is, az egyik a telefon gyors lezárásáért felel, míg a másik a kamera indításáért – ezzel megint kapunk egy kis nosztalgia feelinget. Nem maradt ki a 3,5 mm-es jack csatlakozó, a hangszórók valódi sztereóban szólaltatják meg a hangokat, az oldalán kapott helyet az ujjlenyomat-olvasó, valamint egy HDMI támogatással rendelkező USB Type-C port.

A meghajtásról a Snapdragon 835 gondoskodik, és bár nem mai darab, azért megállja a helyét gond nélkül - a célközönség valószínűleg nem a játékok miatt veszi majd. Mellé kapunk 6 GB memóriát és 128 GB tárhelyet, utóbbit microSD kártyával akár 2 TB-ig növelhetünk, ez talán elég lesz egy ideig -  ezt a második SIM kárára, ahogy már megszokhattuk. A Wi-Fi kezeli az a/b/g/n/ac szabványokat, a Bluetooth 5.0-ás, és az NFC sem hiányzik a repertoárból. Az áramellátásért egy 3200 mAh kapacitású akkumulátor biztosítja, támogatva a QC 3.0 gyorstöltést, QI töltésre viszont ne számítsunk.

fxtec pro 03

A szoftvert nem vitték túlzásba, az Android 9-es verziója fut a mobilon annyi változtatással, hogy a launchert, a naptár- valamint az e-mail alkalmazást optimalizálták a fekvő képernyős üzemmódhoz.

Mindent egybevetve egy remek telefont hoztak össze, kívánom nekik, hogy sikeres legyen a kampányuk. Én szívesen kipróbálnám/használnám is a telefont – ha utazás közben írok egy cikket nagyon jól jönne egy qwerty billenyűzet. A processzor nem egy mai darab, de ezzel szerintem nincs semmi gond, munkához- és a mindennapi feladatok ellátására tökéletesen elegendő, a többi részegység egyben van, bőven elegendő erőt biztosít.

fxtec pro 04

Az  F(x)tec Pro1 jelenleg előrendelési állapotban van, ha most vásárolod meg, 649 €-t (nagyjából 205 000 Ft) kell fieztni érte, viszont ajándékba kapsz egy limitált kiadású F(x)tec fülhallgatót és egy tokot – az ajándék összértéke 30 €. A szállítás előreláthatólag 2019 júliusában indul meg globális szinten.

Utoljára frissítve: 2019. március 02., szombat 18:22
(1 szavazat)

Új hozzászólás