HongMeng OS – körvonalazódni látszik a jövőkép

Mint arról mi is több ízben beszámoltunk, a Huawei saját operációs rendszert készített, amire egyre többen figyelnek fel.

Huawei 03

 

Az amerikai szankciók miatt kénytelen lesz leváltani a gyártó az eddig használt Androidot, ha nem változik a helyzet. Több éve fejlesztik, csiszolják a rendszert, amit arra az esetre szántak, ha a valamilyen oknál fogva a Google operációs rendszerével gondok lennének. Nos, ez idén be is következett, így került képbe a házon belül fejlesztett HongMeng OS (Európában Ark OS vagy Oak OS lehet majd a neve), amelyet már több, mint 1 millió készüléken tesztel a kínai cég az országban. Az alapját az Android biztosítja, de annak csak a szabadon használható részeit használja, így nem esik a tiltóintézkedések körébe. Ez elsőre gondot jelenthet(ne) a felhasználóknak, hogy hiányoznak a megszokott előre telepített Google-féle alkalmazások (Gmail, Térkép, Naptár, stb.) de erre megoldást kínálnak az alternatív boltok, akik közül párral már meg is egyezett a Huawei (Amazon App Store, F-Droid, Aptoide ).

Huawei 04

Az első tesztekből az is kiderült, hogy a saját rendszerük 60%-kal gyorsabb az Androidnál, ami nem kis fegyvertény - és ezt a sebességkülönbséget nemcsak ők állítják. Szintén érdekes pletyka, hogy az Oppo és a Vivo is tesztelte, és érdeklődést mutatnak irányába. Így – ha a kínai állam is ösztönzi a többi gyártót a váltásra, könnyen előfordulhat, hogy egyes országokban/régiókban az Android kerül majd kisebbségbe. Bár ez nem most fog bekövetkezni, mivel a nemzetközi porondra állítólag még nem megfelelő a rendszer, de ha csak a fent említett három gyártó fog ilyen típusú telefont kiadni, és a vásárlóik száma sem csökken, akkor érdemes a többieknek is még nagyobb figyelmet szentelni a HongMeng-nek, hiszen a mobileladások 35%-át ez a triumvirátus teszi ki. Ha pedig még többen csatlakoznak, akkor ez a szám hirtelen megugorhat, így érdemes figyelni az eseményeket.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban. Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek új bejegyzést írva is!

Vásárlási segédlet:

(0 szavazat)

Új hozzászólás