A Xiaomi levédette a napelemes mobil ötletét

A Szellemi Tulajdon Világszervezet (WIPO) jóvoltából a kínai cég egy friss ötletébe nyerhetünk betekintést.

Xiaomi

Eddig is voltak érdekes ötletei a kínai cégnek, egy része meg is valósult (vagy éppen fejlesztik), míg mások eddig csak skicceken és szabadalmakban élnek. Előbbire jó példa a kijelző alá elrejtett szelfi kamera, amelyen gőzerővel dolgoznak a mérnökök, míg utóbbira a „fordított notchot” tudnám említeni, ami remélem soha nem valósul meg. Úgy látszik, valakinél megint elgurulhatott a gyógyszer, és kitalálta a napelemes mobilt, a vezetőség pedig rábólintott – legalábbis a tervekre, így a WIPO-nál kötöttek ki. Így derült ki, az okostelefon hátlapjának nagy részét napelemekkel borítanák, így ha nincs a közelben konnektor vagy powerbank, akkor is tudnánk (valamennyire) tölteni a készüléket a nap erejével. Az alábbi ábrán látható a vázlat, amin több érdekességet is megfigyelhetünk. Az első az előlap, itt semmiféle jelét nem találjuk az előlapi kamerának -ebből sokan azt sejtik, hogy már a kijelző alatt lenne, A másik a hátoldalon található napelem, ami a hátlap nagyját lefedi – ez a végleges készüléknél akár nagyobb méretet is ölthet, de a kamera is utal egy-két dologra. Mégpedig arra, hogy a két apparátusból álló egység egy középkategóriás telefonra utal – a flagshipek minimum három szenzorral vannak szerelve.

Xiaomi napelem 01

A fő kérdés itt az, hogy a napelem segítségével milyen gyorsan tölthető a mobil. Persze ezt nem mindennapi használatra tervezték, inkább olyan helyzetekben jöhet jól, amikor sürgősen kellene telefonálni (pl. vészhelyzet esetén), és ezzel egy kis szuflát tudunk biztosítani az eszköznek, hogy SOS-ben tudjunk hívni/SMS-t küldeni. Azért az ötlet láttán felmerül bennem két kérdés is. Egyik, hogy ezt a műveletet vajon milyen hatásfokkal tudná a napelem elvégezni – nem mellesleg azért elég sérülékeny panelekről van szó – illetve az, hogy a telefon mennyire tolerálná, ha 10-20-30 percre kitennénk a napra töltődni. Nincs olyan része a telefonnak, amely ezt a metódust tolerálná, mindenhol óvva intenek, hogy a mobilt ilyen hatásoknak kitegyünk, ahogy tettük ezt mi is – és tanácsokat is adtunk a hosszabb akkuidőért. Ennél fogva a megoldás akkor lehet igazán életképes, ha mesterséges fényben vagy árnyékos körülmények között is képes tölteni, mégha nem is ugyanazzal a hatékonysággal, mintha közvetlen napfény éri.

Xiaomi napelem 02

Koncepció a telefonra a LetsGoDigital jóvoltából

A végén megjegyezném: attól még, hogy a Xiaomi levédette ezt a szabadalmat, egyáltalán nem biztos, hogy valaha is meg fog valósulni. Természetesen beszámolunk róla, ha ebből végül egy kész termék lesz.

Forrás: LetsGoDigital


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban! Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek, akár új bejegyzést írva!

Vásárlási segédlet:

Utoljára frissítve: 2019. augusztus 07., szerda 06:57
(0 szavazat)

Új hozzászólás