Kipróbáltuk: Xiaomi Amazfit GTR 47mm - álmaid ideje

Az Amazfit GTR olyan, mint egy sportautó - mindenki álmodik róla! Viszont lényegesen olcsóbb!

amazfitgtr alu 3


Bevezető

Azon szerencsések közé tartozom, akik hosszabb időn át használhatták az első Amazfit órát, a Pace-t, és a másodikat is, a Stratos-t. Az első nem volt túl maszkulin, de a mérete miatt női csuklón nem nézett ki jól. A második, a Stratos, egy vérbeli, férfikézre való óra lett, igaz, képességeiben nem lépett túl nagyot előre az elődhöz képest. A Xiaominál az Amazfit GTR-rel megpróbáltak minden eddigi kifogásra választ adni. Egyrészről két méretben készül, a 47 milliméteres a férfiaknak, a 42 milliméteres pedig a nőknek. Másrészről a forma nem lett se túl nőies, se túl férfias, ellenben rendkívül szép, exkluzív külsővel bíró szerkezetet hoztak össze. Azt, hogy ez mennyire sikeres, jól mutatja a GTR népszerűsége.

 amazfitgtr intro

Ezek után már csak az a kérdés, hogy maga az óra, a képességei terén milyen lett, ebben a cikkben pedig erre próbálok választ adni.


Csomagolás és külső

Az Amazfit GTR egy szép fekete dobozban érkezik a vásárlóhoz, amin elől, kis piktogramok formájában értesülünk a főbb képességekről, mint az 50 méter mélységig megfelelő vízállóságról, az AMOLED kijelzőről vagy a hosszú üzemidőről. Hátul megtaláljuk a pontos típust, ez jelen esetben az A1902 lesz, kapunk infót a töltő feszültségéről, a Bluetooth verzióról (Bluetooth 5.0), illetve arról, hogy a telefonunkon milyen verziójú rendszer a minimum követelmény.

amazfitgtr alu 1

A fekete, vékony kartonból egy vastagfalú, fehér doboz csúszik ki. Ennek fedelét felemelve rögtön megtaláljuk az órát, az alsóbb szekcióban pedig egy töltő és egy vaskos füzetecske vár minket, utóbbiban több nyelven (magyar nincs köztük) a beüzemeléshez tartozó segítséget találjuk.Tartozék több nincs, de minek is, itt van minden, hogy elkezdjük használni a vadiúj Amazfit GTR-t!

amazfitgtr alu 2

Ahogy a bevezetőben olvashattátok, a GTR-ből két méret is készül, ezek a tudásban nem különböznek, de a kisebbekbe, a fizikai méretek miatt kisebb akkumulátor kerül, így az akkumulátoros üzemidő is kevesebb. Jelenleg a női verzióból az alumínium házas érhető el több színben, a férfi változatból pedig vehetünk alumínium és rozsdamentes acél tokozással készültet is. Ezek nem csak anyagukban, hanem színükben is eltérnek, az acél teljesen fémszínű, míg az alumínium sötétszürke. Nekem ez utóbbi jobban tetszett, így ilyen landolt nálam. Mind a kettőhöz ugyan azt a barna bőr szíjat kapjuk, ami csak felül bőr, az alsó réteg szilikon.

amazfitgtr alu 4

A bevezetőben arról is írtam, hogy mennyire néz ki jól az óra. A képeken is nagyon ütős, de kézbe fogva erre még tehetünk egy jó nagy lapáttal, igazán komoly, mutatós szerkezet, a képek nem is nagyon tudják visszaadni mennyire az.

Amazfit GTR 47mm promo 1

Az elődhöz, a Stratoshoz képest egészen filigránnak tűnik, nem áll el annyira a csuklótól, nem is akar őrült módon sportosnak tűnni. Ez nagyon jó, hiszen így hordhatjuk sport, futás, úszás kerékpározás közben, de egyáltalán nem lesz gáz, ha az öltöny ujja alól villan ki. Sőt, az elegáns kinézet vonzza a szemet, így begyűjthetünk néhány elismerő pillantást is. Persze ez is fontos, de még lényegesebb, hogy az óra tudásban is a helyén legyen!

Amazfit GTR 47mm promo 2

Mielőtt a működésre rátérnénk egy fontos dolog maradt még, aminek a GTR kapcsán szívből örültem, ez pedig a töltő, ami végre mágneses lett, így elfelejthetjük az Amazfit Pace és az Amazfit Stratos bepattintós borzalmát. Az új mágneses bölcső magabiztosan szippantja magához az órát, végre nem kell vele görcsölni.


Működés

amazfitgtr alu 5

A Xiaomi, pontosabban az Amazfit, ami a Xiaomi egyik fiókcége, régóta gyárt okosórákat. Illetve, ha precízek akarunk lenni, akkor ezek nem is a hagyományos értelemben vett okosórák, hiszen például nem tudunk rájuk különböző appokat telepíteni a Google áruházából. Ezek vérbeli sportórák, zárt, bár Androidra épülő rendszerrel. Emiatt az Amazfit óráinál felesleges sok memóriát, bivaly méretű háttértárat keresnünk, nem lesznek ilyenek, és nem is kellenek. Az eszközre szabott operációs rendszer nagy előnye, hogy hardver tekintetében beéri szerényebb képességekkel is, de ami ennél sokkal fontosabb, hogy az energiaéhsége is nevetségesen kevés. Emiatt lehetséges, hogy a gyártó a nagyobb órára 24 napot ad meg, amit egy töltéssel ki kell bírjon, és a tapasztalataim azt mutatják, hogy ez egy elég óvatos becslés, mert kevés sporttal, kevés GPS használattal lazán belecsúszhatunk akár az egy hónapos üzemidőbe is. Ez egy hatalmas fegyvertény akkor, amikor más óráknál már a két napnak is úgy örülünk, hogy a hátsónkat verjük a földhöz.

amazfitgtr alu 18

Mielőtt a szoftver lelkivilágába betekintünk fontos megemlíteni az ablakot, amin keresztül belátunk majd, ez pedig nem más, mint a hatalmas AMOLED panel. Hihetetlenül jó fényerőt kapunk, nagyon jó felbontással. Itt semmi nem szőrösödik, pixeleknek nyomát sem látjuk, szép, egyenletes a kép. A fény erejét állíthatjuk kézzel is, de tökéletesen működik az automata szabályozás is. Utóbbi természetesen jót tesz az üzemidőnek, ha pedig éjszaka is hordjuk az órát (tud alvásmonitorozást is), akkor nem fogunk minduntalan a bekapcsolódó kijelzőre ébredni. Amikor a kijelző kikapcsol használhatjuk az Always on Display módot, amikor egy egyszerűsített, kevés energiát fogyasztó felület jelenik meg. Ezt azért nem fontos használni, mert a számlap a kéz felemelésére vagy dupla koppintásra szépen bekapcsol, vagyis feleslegesen van bármi is a kijelzőn, ha úgysem azt nézzük.

amazfitgtr alu 17

Az óra használata nagyon egyszerű. A két fizikai gomb közül a felső a visszalépés a számlapra, illetve a ki- és bekapcsolás, az alsó viszont programozható, ide tehetünk többféle funkciót a lépésszámlálástól a pulzusmérésig, ami nekünk tetszik.

amazfitgtr alu 13

A funkciók java része a számlapról érhető el, ami természetesen érintésérzékeny. Fentről lefelé lapozva a gyorsbeállítás, mint a fényerő, némítás és hasonlók találhatók. Lentről felfelé a menüben találjuk magunkat. Itt választhatjuk a pulzusmérést, sport esetén 12 féle sportágat, igaz, ezek között vannak, amiknél külön választották a beltéri illetve kültéri módokat, mint például úszásnál választhatjuk a medencét illetve a vadvízi úszást, futásnál a szabadban történőt vagy a futópadot. Megtekinthetjük a naplózott aktivitásainkat, van egy jól olvasható időjárás előrejelzés. Itt megtaláljuk a beérkező üzeneteket, és a telefonunk multimédiás lejátszójának távirányítóját is. Végül, de nem utolsó sorban itt vannak az óra egyéb beállításai, amikkel teljesen testre szabhatjuk a működést.

amazfitgtr alu 15


Telefonos applikáció

A telefonunkra az Amazfit appot kell letöltenünk, ezzel fogjuk az órát párosítani. Maga a párosítás nem egy bonyolult művelet. Elméletileg meg kéne jelenni az óra kijelzőjén egy QR kódnak, amit a telefon kamerájával olvashatunk le. Ha mégsem tenné, akkor van más, egyszerű mód is. A program menüjéből kiválaszthatjuk, hogy milyen modellt használunk, ezután a program megkeresi a bekapcsolt aktivitásmérőt, és a párosítási kérelem elfogadása után már működik is minden.

amazfit gtr 47mm screen 1 amazfit gtr 47mm screen 2 amazfit gtr 47mm screen 3
amazfit gtr 47mm screen 4 amazfit gtr 47mm screen 5 amazfit gtr 47mm screen 6

Az Amazfit app egyébiránt az egyik kedvencem az okosórákhoz kapcsolódó telefonos programok közül. Nagyszerűen átlátható, könnyen beállítható minden, és ha nem csak órát, hanem okosmérleget is kapcsolunk hozzá, akkor komplett képet ad a fejlődésünkről. Nem csak a lefutott edzéseket látjuk rajta keresztül, nem csak azt, hogy a matek szerint mennyi kalóriát égettünk el, hanem azt is, hogy változik a testzsír arány, milyen az izomtömegünk, és hasonlókat. Szóval, aki vesz magának egy aktivitásmérőt, például egy Xiaomi Amazfit GTR-t, mellé egy mérleget, az komplett sportlaborban érezheti magát.

amazfit gtr 47mm screen 7 amazfit gtr 47mm screen 8 amazfit gtr 47mm screen 9
amazfit gtr 47mm screen 10 amazfit gtr 47mm screen 11 amazfit gtr 47mm screen 12

A program szerencsére tud magyarul, a folyamatos frissítésnek hála már nem találtam az új verzióban angol részeket, magyar minden, ahogy annak lennie kell.


Használat

Néhány mondat erejéig feljebb is kitértem a használatra, de jöjjön itt minden zanzásítva!

amazfitgtr alu 20

Első sorban fontos megemlíteni, hogy a GTR iszonyú kényelmes viselet. A kívülről bőrnek tűnő szíj belül kényelmes szilikon, nem irritálja a bőrt, nem izzad be alatta a csukló, vagy legalábbis nem kényelmetlen módon. Fontos, ha úszásra veszed az órát, akkor rögtön rendelj hozzá teljes szilikon pántot, mert a netes infók szerint a bőrszíj nem kedveli a vizet, legalábbis tartósan biztos nem.

amazfitgtr alu 21

Ha a mindennapokban használjuk az órát, akkor leginkább a kijelző minősége befolyásolja az érzetet, de mivel ez egy nagyon jó AMOLED panel a megjelenítés tökéletes. Az üzenetek jól olvashatók, az óra számlapja ugyancsak. Ez utóbbiból sok százféle áll rendelkezésre, van mutatós és digitális is, és attól függően mennyire sportosan használjuk választhatunk olyat, ami egy rakat adatot kiír, még az időjárást is jelzi egy apró piktogrammal.

amazfitgtr alu 22

A fokozatmentes háttérvilágítás állításáról feljebb írtam, azt javaslom próbáljátok ki az automata módot, és csak ha valamiért nem tetszik, akkor használjátok a kézi beállítást.

Ha sportoltok, akkor a sportmódot el tudjátok indítani a telefonról is, de valószínűleg nem így fogtok eljárni, hiszen azért van az órában GPS, hogy ne kelljen telefont vinni magunkkal a futáshoz. Első lépésben ki kell választani a sportot, utána megvárni, hogy a GPS megtalálja a műholdakat. Ez persze csak kültérre értendő. Ilyenkor nyugodtan kezdjetek bemelegíteni, mert kell 1-3 perc, mire meglesznek a fránya műholdak.

amazfitgtr alu 6

Ha a műholdak megvannak kezdődhet a futás, úszás, kerékpározás, vagy amit éppen csinálni akartok. Beállíthattok riasztást a pulzusszámra, lévén az óra az edzés alatt folyamatosan figyeli ezt is. Ha a beállított értéket eléri a szívverés gyakorisága, akkor kapunk riasztást, hogy eddig és ne tovább!

Amazfit GTR 47mm promo 3

Használat közben a GPS remekül működik, pontosan rajzolja az útvonalat, de nem csak a hosszát, hanem a tengerszint feletti magasságot is látjuk, vagyis a program tud kalkulálni a kalóriaégetés számításánál azzal is, hogy hegyre fel, vagy hegyről lefelé futunk. Ide tartozik még, hogy bármennyire is próbáltam, nem tudtam elérni, hogy a GTR az asztalnál ülve, a karom lengetését lépésnek számolja. Ez nagy pozitívum az olcsóbb órákhoz képest, ebből is látszik, hogy mennyire pontos a működés.

amazfitgtr alu 7

A pulzust összehasonlítottam egy felkaros vérnyomásmérővel és a manapság használt TicWatch órám mérésével is. A következtetés, hogy a GTR és a TicWatch is pontosan mér, legalábbis nyugalmi pozícióban - amikor a rendes vérnyomásmérőt használtam.

Néhány napos teszt, és futás, kerékpározás közbeni használat után azt mondom, hogy bár a működési módok különösebben nem változtak az előző órákhoz képest – amúgy dehogynem, csak a fő funkciókban nincs nagy eltérés-, a Xiaomi Amazfit GTR az eddigi legkényelmesebb óra a cégtől. Nem túl nagy, nem túl nehéz, igazán komfortos viselet, ráadásul baromi jól néz ki.

amazfitgtr alu 8


Összegzés

Nekem nem jelent gondot, ha nem telepíthetek mindenféle programokat az órára, amúgy sem szoktam, bőven elég, amit ezek a fejlett szerkezetek alapból tudnak. Ráadásul ezért a minimális kötöttségért az akár 1 hónapos üzemidő egészen elképesztő. Nem mondom, hogy gondot jelent kétnaponta töltőre tenni egy órát, de nem egyszer előfordult már, hogy több napos vidéki túráknál otthon felejtettem a töltőt. Szóval az Amazfit GTR ilyen szempontból egyértelműen nyerő és nagyon magasra tette a lécet.

amazfitgtr alu 10

Ha ez nem lenne elég, akkor ott a hatalmas és gyönyörű AMOLED kijelző, a nem erőltetetten férfias, mégis férfi csuklóra való külső. Egyszerűen tökéletes lett. Jól néz ki, kényelmes viselni, a világ végéig bírja szuflával és a tudása is meggyőző. Nem tudok mást mondani: aki teheti, szerezzen be egyet magának, ajándéknak sem utolsó!

Végül, ahogy minden cikkünk esetén, következzen az ár, ami mostanra jóval kellemesebb, mint a bevezetés idején! Akkor még közel 50.000 forintot kellett leszurkolni érte, de mostanra 40.000 forint alá csökkent -- ehhez mondjuk kell a TomTop agresszív akciója is, amiről nem tudni, meddig tart még...  A szállítás ingyenes (Duty Free shipping) és nem kell se vámot, se ÁFA-t fizetned! Ha most megrendeled, akkor szinte biztos, hogy karácsonyra még gond nélkül megérkezik!

Xiaomi Amazfit GTR 47mm (férfi) - 38.990 Ft
(teljes termékspecifikáció a linken)

A szerző értékelése

5Overall5Anyaghasználat5Képességek5Kialakítás5Szoftver4Ár


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve, mert amit mi nem találunk meg, olyan kupon nincs is!  Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban. Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek új bejegyzést írva is!

facebook button final

Vásárlási segédlet:

Utoljára frissítve: 2019. november 19., kedd 16:21
(2 szavazat)

Új hozzászólás