Vernee Mars Pro – kipróbáltuk a középkategória királyát

A Vernee egy kimondottan új cég, azonban az eddig bemutatott telefonjaik kivétel nélkül minőségi darabok voltak. A pletykák szerint nem véletlen, hogy ilyen gyorsan képesek voltak berobbanni a piacra, mert egy nagyobb mobilokat gyártó cég áll mögöttük, akinek a kilétét nem szeretnék felfedni. Nos, igazából mindegy is, hogy igaz e a pletyka, a lényeg, hogy az elsőtől az utolsóig minden telefonjukat szerették és szeretik a vásárlók, kiemelve, hogy náluk még a szoftver frissítése sem ördögtől való, rendszeresen érkeznek javítások.

5.jpg

Mai cikkünkben a Vernee Mars Pro telefont mutatjuk be, ami nagyjából másfél- két hónapja debütált. Már a bevezető akció legelején lecsaptam rá, valószínűleg az elsők között kaptam kézbe, így több, mint kéthetes használat után elég megalapozott véleményt tudok róla írni.

A gyártó előszeretettel nevezi el telefonjait bolygókról, vagy ókori istenekről, kinek hogy tetszik. Az biztos, hogy Mars a harc istene, és a Vernee-nak kapkodnia is kell magát, ha a középkategória tetején meg akarja vetni a lábát. A konkurencia ebben a szegmensben a legerősebb, szinte naponta érkezik egy újabb trónkövetelő. A Mars Pro-t a Vernee jól pozicionálta, hiszen mind árban, mind teljesítményben alkalmas arra a szerepre, amire szánták, megjelenésekor földbe gyalulta minden ellenfelét.


 

Csomagolás és külső

A telefon egy visszafogott fehér dobozban érkezett hozzám, a fedelet felemelve egy antisztatikus zacsiban pihent. Tartozék, a mai szokások szerint nem sok van. Egy tű, hogy a SIM- és/vagy memóriakártyát be tudjuk helyezni, merthogy választhatunk, hogy egy SIM-kártyát és egy memóriakártyát vagy két SIM-kártyát használunk. Van még a dobozban egy töltő, egy Type-C kábel és egy leírás. A töltő adatai között találjuk, hogy ez bizony egy vérbeli gyorstöltő, 5-, 7- és 9 volton 2 amperrel, 12 volton pedig 1,5 amperrel dolgozik.

3.jpg

A telefon a külsőt tekintve lényegében megegyezik a kistesóval, a Vernee Marssal. Én a fekete színű modellt rendeltem. Ez külsőleg nagyon elegáns benyomást kelt. A káva két oldalon vékony, alul és felül a megszokott vastagságot, pontosabban szélességet kapjuk. Emiatt a telefon egy picit nyúlánknak érződik, ugyanakkor a szélessége teljesen megfelelő, nem akar a kezünkből kicsúszni. A jó fogást segíti, hogy a hátlap a szélek felé lejt, vagyis a telefon szélein jóval vékonyabb, mint középen az akkumulátor felett. Az egyetlen pici bánatom, hogy a kamera kiemelkedik a hátlap síkjából, így amíg nem tudok normális tokot szerezni hozzá erre vigyáznom kell.

4.jpg

Az összeszerelésre még a legfinnyásabbaknak sem lehet panaszuk. A teljesen fém ház hűvössége, a fém gombok, amik véletlenül sem lötyögnek, az ujjlenyomat olvasó, amit a bekapcsoló gomb alá rejtettek, mind-mind egy teljes egységet alkotva mutatják, hogy bizony jó lóra tett, aki Mars Pro-ra ruházott be.

Ha már a külsőt tárgyaljuk nem szabad a pontos méreteket sem kihagynunk. A Vernee Mars Pro egy 74 x 151 x 7,6 milliméteres téglatestből szorítja ki a levegőt, a tömege pedig 161 gramm. Ez pont akkora súlyt jelent, hogy érezzük van „anyag” a telefonban, de nem fárad el a kezünk akkor sem, ha hosszú negyedórákig tart egy telefonálás.


 

Belső, a hardver

Minden telefonnál a processzorral szoktam kezdeni a bemutatást, így lesz most is. Pontosabban kezdjük a SoC-kal, mert végül is abban van minden amiről beszélni fogunk.

A telefon lelke a kínai MediaTek által gyártott Helio P25 (MT6757), amiben egy nyolcmagos, 64 bites processzor dolgozik. Ez a proci két clustert, vagyis magyarul fürtöt tartalmaz, amikben négy-négy ARM magot találunk. Az alsó fürtben négy darab ARM Cortex-A53 1,6 GHz-en, míg a felsőben négy darab ugyancsak Cortex-A53 dolgozik, de ezek órajele már 2,5 GHz. Ez a processzor 16 nanométeres csíkszélességen készül, az elsődleges gyorsítótár 256+256 KB, a másodszintű 2 MB-os. A támogatott utasításkészlet az ARMv8-A.

10.jpg

A CPU mellé integrált GPU, vagyis grafikus gyorsító egy Mali-T880 MP2. Ebben két mag dolgozik, a maximális órajele pedig 900 MHz.

A Vernee Mars Pro egyik különlegessége a 6 GB-nyi memória. Nem szokatlan ekkora mennyiséggel találkozni, de általában az eggyel magasabb árkategóriára jellemző a 4 GB-nál több memória. Ebben a készülékben ráadásul már nem is LPDDR3, hanem gyorsabb LPDDR4X memória dolgozik, amit kétcsatornás memóriavezérlő üzemeltet, az órajele pedig 1600 MHz. A háttértár eMMC 5.1 formátumú, 64 GB kapacitású lett, ami manapság untig elegendő, és a középkategória tetejét, illetve a felső kategória alját jellemzi. A Vernee Mars Pro már csak ezért is jó telefon, mert árában bőven középkategóriás, de a teljesítmény tekintetében a közép- és a felső kategória határán billeg.

9.jpg

Következzen a kijelző! A telefonban a japán JDI-től érkező, 5,5 colos képátlójú, teljes HD, vagyis 1920 x 1080 pixel felbontású IPS kijelző dolgozik. A 24 bites színmélységgel rendelkező panel az átlóból és a felbontásból elvárható 401 ppi pixelsűrűséggel rendelkezik. A hivatalos adatok szerint 1500:1-hez a kontrasztarány, 500 cd/m2 a fényerő, a betekintési szög pedig 178 fokos. Ezek az adatok szemre stimmelnek, de az NTSC színtér 95 százalékos lefedettségét ezzel a módszerrel nem lehet mérni. Ha igaz, akkor mindenképpen jó eredménynek tekinthetjük.

A gyártó két adatot emel még ki a kijelző kapcsán, ezek pedig az előlaphoz viszonyított százalékos méret, ami ebben az esetben 74,87 %, illetve az, hogy a kijelző panelja és az érintésérzékelő réteg a Full Incell technológiát használja, így a forr egy egységbe a két komponens.

8.jpg

A Vernee Mars Pro két kamerát kapott, egyet az elő- egyet a hátlapra. Elől egy 5 megapixeles fényképező dolgozik. Az f/2.2-es rekeszértékű lencse alatt egy 0,14 inches szenzor rejtőzik, amivel 2560 x 1920 pixeles képeket vagy 1280 x 720 pixel felbontású videókat készíthetünk 30 FPS képfrissítés mellett.

13.jpg

A hátlapi kamera természetesen jobb képességű. A szenzorról itt annyit tudunk, hogy 13 megapixeles, az optikáról pedig azt tudjuk, hogy a rekeszértéke f/2.0-ás a fókusztávolsága pedig 3,5 milliméter. A maximális pixelszám fényképezésnél 4160 x 3120 pixel, videóknál pedig 30 FPS mellett 3840 x 2160 pixel, ami bizony UHD felbontást jelent! A kamera sok extrával rendelkezik, van autó fókusz, sorozatlövés, GEO tagging, panoráma felvétel, HDR, arc felismerés. A fényképezéshez állíthatjuk a fehéregyensúlyt válogatva az előre programozott hét különböző profil közül, az ISO értéket 100/200/400/800/1600-as értékek között variálhatjuk és ha úgy kívánjuk képeinket RAW módban is rögzíthetjük.

A hangszóróról sajnos az előbbiekhez hasonlóan konkrét adatokkal nem szolgálhatok, de azt elmondhatom, hogy kicsomagolás után az egyik első dolgom volt meghallgatni mit tud zeneileg. Ha a megfelelő szót keresném az érzésre, akkor az a meglepetés lenne, és nem negatív értelemben. Persze senki ne várjon egy otthoni zenei rendszerrel vetekedő hangot, de az apró hangsugárzóhoz képest nagyon szép telt, dinamikus hangzást kapunk.

6.jpg

Van egy rakat szenzorunk is, olyanok, mint közelség érzékelő, fényerő érzékelő, gyorsulásmérő, iránytű, giroszkóp, ujjlenyomat olvasó.

Mindig a végére hagyom a rádiókat, most is így van. A wifi a 802.11 a/b/g/n és az 5 GHz-es n szabványt támogatja. A Bluetooth 4.0-ás, a műholdas rendszerek közül a GPS és GLONASS rendszerekkel boldogul. A 2G- 3G és LTE szabványokat most nem fogom felsorolni, csak a lényeget mondom, a telefonban megtalálható az itthon használatos B20 800 MHz-es sáv támogatása is, így Vodafone-os elvtársaink sem fognak panaszkodni.

A cikk elején említettem, hogy a tartozékok között egy gyorstöltőt is találunk. Mérésem szerint, teljesen lemerített állapotról - pontosabban onnan, ahol a telefon kikapcsol- 15 perc alatt 28 százalékra lehet felpumpálni az akkumulátort. Leborulok a mérnökök előtt, a gyorstöltés olyan ajándék a mai telefonokban, amiről sok-sok évig csak álmodoztunk!

A hardvert talán maradéktalanul bemutattam, következzenek a tesztek, előtte pedig még egy adattal vagyok adós, ez az operációs rendszer, ami ezen a telefonon az Android 7.0-ás verziója.


 

Vernee Mars Pro tesztek

A tesztekhez a szokásos ANTUTU programot, a 3D Mark-ot és a PC Markot futtattam, ezeknek az eredményeit láthatjátok alább. Készítettem néhány tesztképet is, ezeket is beszúrom a cikkbe. Az értékelést a végére hagyom az összbenyomással együtt.

screenshot_20170826-110743.png screenshot_20170826-110734.png screenshot_20170826-110711.png
screenshot_20170826-110723.png screenshot_20170826-122224.png screenshot_20170826-122239.png
screenshot_20170826-122250.png screenshot_20170826-124704.png screenshot_20170826-124714.png
screenshot_20170826-124722.png    

 

17.jpg
18.jpg

 

Összegzés

Ahogy feljebb írtam, a telefont most már hetek óta nyúzom. Ha ez egy tesztre kapott készülék lenne, akkor most elkezdenék sajnálkozni, hogy vissza kell adnom, de szerencsére ezt magamnak rendeltem, így marad nálam!

Kezdjük a mérésekkel. sajnos nem áll rendelkezésemre hasonló erejű referencia telefon, így a neten található értékekkel tudom összehasonlítani az általam kapott számokat. Ezek alapján látható, hogy ez a telefon mind a processzor, mind a grafika, mind a memória pontszámok terén a középkategóriát erősíti. Semmiképp nem vetném össze a két- háromszoros áron kínált telefonokkal mert nem lenne értelme. A jelenlegi, ismert versenytársak képességeivel viszont már bőven felveszi a versenyt, és ezekhez, és a hazai árakhoz képest még mindig kapunk egy elég komoly, 15-20 százalékos árelőnyt.

És mi a szubjektív véleményem a Vernee Mars Pro-ról?

Őszintén megmondom, ez az első kínai telefonom. Ez persze nem igaz, mert nagy valószínűséggel az eddigi telefonjaim is kínaiak voltak, csak azokat nem ezzel a jelzővel illettük. Volt már több Samsungom, volt Sony-m meg egy csomó egyéb márka, így aztán kicsit tartottam tőle, hogy ez a "kínai" telefon nem fogja megütni azt a mércét, amit megszoktam. Nos, mindenkit megnyugtatok, megütötte, de nem kicsit, hanem nagyon!

12.jpg

A Vernee Mars Pro egy igazi, első osztályú, minőségi telefon. Jó érzés kézbe venni, jó érzés használni. Jó vele telefonálni, jó vele videót nézni, és zenét hallgatni is nagyon jó érzés. Nincsenek térerő problémáim, nincs gond a WiFi-vel, se a Bluetooth-al. Pillanatok alatt megtalálja a műholdakat és eddig még nem fordult elő olyan, hogy viccesen átrakott volna navigálás közben egy párhuzamosan futó útra.

Ha negatívumot kéne írnom, akkor három dolgot említenék. Az egyik, hogy a 4K-s videók néha bizony akadnak. Nem nagyon, csak egy kicsit, de azért zavaróan. a második, hogy egy hajszállal lehetne hangosabb a hangszórója. Sajnos a fülem már nem a régi, és bizony nagyobb zajban előfordult 1-2 alkalommal, hogy erősen kellett fülelnem, hogy mit mondanak a másik oldalon. A harmadik is a kamerához köthető probléma, amikor szembe sütött a nap és a vízen is visszatükröződött a napfény, akkor képtelenség volt panoráma képet készíteni.

11.jpg

Ennyi, hiába töröm a fejem, nem tudok több "rosszat" felsorolni, így aztán azt mondom, hogy ha szeretnétek egy nagyon jó telefont nagyon jó áron, akkor ne habozzatok!

Én itt vettem: Vernee Mars Pro

 

A szerző értékelése

4Overall4Dizájn4Képességek4Hardver5Szoftver5Ár

Utoljára frissítve: 2019. január 03., csütörtök 16:22
(0 szavazat)

Új hozzászólás