Minden, amit a telefonok kijelzőjéről tudnod kell!

Ha telefont vásárolsz jó, ha tudod mi mit jelent!

kijelzok.jpg 

Cikksorozatunkban azoknak próbálunk segíteni, akik telefont szeretnének vásárolni, és könnyen elvesznek a különböző kifejezések között. Oldalunkon már olvashattatok a kamerákról, a központi egységben található processzorokról, legutóbb pedig egy általános összefoglalót adtunk a főbb részegységekkel kapcsolatban. Most egy picit komolyabban szemügyre vesszük a telefonok kijelzőjét.

mavick-pro-akcio.jpg

A panel, vagyis amin a kép megjelenik

A legbonyolultabb résszel kezdjük, a kijelzők technológiájával. Nem megyünk azért túl mélyre, ebben a cikkben nem próbálom elmagyarázni a kristályszerkezet fogalmát vagy az IPS panelek törzsfejlődését. Megpróbálunk a lényegi információnál maradni, ami segíthet dönteni, ha telefont választasz.


 

IPS technológia

Manapság két elterjedt technológiával találkozhat az, aki a telefon kijelzőjének milyenségét vizsgálja. Az olcsóbbik az IPS nevű megoldás. Az IPS a régi, anno simán TFT-nek nevezett panelek utódjának tekinthető folyadékkristályos megoldás. Szerencsénkre a régi - nevezzük rendes nevén- TN+film panelek a telefonok esetén már kihalni látszanak. Ezeknek sok hátrányuk volt, gyenge volt a színhűség és a kontraszt, a fekete garantáltan szürkének látszott rajtuk a betekintési szögek pedig gyötrelmesen rosszak voltak, magyarán, ha nem pont szemből néztük a telefont szinte semmit sem láttunk rajtuk. Ezek a panelek a számítástechnikában most élik reneszánszukat, a játékosoknak készült monitorokban használják őket a nagyon alacsony válaszidejük miatt.

vernee_m5_2_1.jpg

Az IPS technológia is a számítástechnikában jelent meg először. Javarészt grafikus munkára készült monitorokban alkalmazták, mert a TN+film panelekhez képest csodálatos színeket, nagyon jó feketét, nagyon jó kontrasztot kaptunk, ráadásul a betekintési szög is kiváló volt. Napjaink IPS paneljai az ősökhöz képest némi butításon mentek át. Egyszerűbb kristályszerkezet és vezetékezés jellemzi őket, kevesebb tranzisztorra épülnek. A lényeg, hogy a jó tulajdonságaik java részét az alacsonyabb előállítási költség ellenére megtartották. Az IPS panel jó tulajdonságai nagyon jól jönnek a telefonok esetén is, hiszen sok esetben nem egy zárt és sötét helyiségben, hanem az utcán használjuk őket, így fontos az, hogy a napfényben is jól látható és jó minőségű képet produkáljanak.


 

AMOLED technológia

Az AMOLED vagy OLED technológia nem új már. Emlékeim szerint sok évvel ezelőtt, először a Samsung dobott piacra AMOLED technológiás telefont. Az AMOLED leginkább abban tér el a "hagyományos" folyadékkristályos megoldásoktól, hogy nem szükséges a kijelző panelje mögé háttér világítást tenni, mert az AMOLED kijelző képpontjai saját maguk bocsátanak (lumineszcencia) ki fényt. Ennek több előnye is van. Az egyik, hogy jóval kevesebb energiát fogyaszt, mint a háttér világításos megoldások.

zte_axon_7_2.jpg

A másik, hogy kevesebb rétegből épül fel, így jóval vékonyabb kijelzők gyártását teszi lehetővé. A harmadik, hogy az AMOLED panelek képe még az IPS-nél is jobb, a színek élénkebbek, dinamikusabbak, a fekete tényleg fekete, hiszen ahol nem kell fény, ott nem kapcsol be a képpont, ennél feketébb fekete pedig nem kell, ráadásul a betekintési szögek is kitűnőek. Az AMOLED esetén régebben és manapság is lehet a beégés problémájáról hallani. A beégés azt jelenti, hogy ha a képernyő egy részén mindig ugyan az a kép van, akkor egy idő után bármit jelenít meg a panel, egy halvány szürke árnyékként mindig ott lesz a a beégett kép.

0dda094.jpg

Mit válassz?

Az AMOLED mindenképpen modernebb és jobb minőségű megoldás. Pont ezért manapság még csak a drágább telefonoknál találkozunk velük, nagyon ritka, hogy a középkategóriában is ilyet találjunk. A fentiekből talán kiderült, hogy az IPS-től sem kell félnetek. Az IPS technológia olyan felmenőkkel rendelkezik, amik garantálják a megfelelő minőséget.


 

Üveg, ami a panel felett van

Ezt a komponenst sokan lerendezik azzal, hogy "csak" üveg. Pedig ennél jóval többről van szó. Ennek az üvegnek nagyon ellenállónak kell lennie a karcolásokkal és a töréssel szemben, mert nagyon sok fizikai behatás éri. Sokan hallottatok már a Gorilla Glassról, ami egy speciális, ellenálló megoldás, napjainkban pedig már a sokadik, egyre jobb generációt használjuk belőle.

ulefone_mix_2.jpg

Az "üveg" azonban még több ennél. Az üveget, mint a telefon egyik komponensét digitizer néven találjuk a javítással foglalkozó webáruházak kínálatában. Ahogy neve is mutatja ez a részegység digitalizál, feladat, hogy ujjunk mozgását a kijelző felett "érintéssé" alakítsa. A régi érintőkijelzők valóban érintők voltak, hiszen az üveg felett több rétegű fóliát találtunk, amiket össze kellett nyomni ahhoz, hogy a telefon érzékelje, hogy hova mutatunk. Erre kellett a stylust, vagyis a kicsi ceruzákat használni. Napjainkban már nem kell nyomkodni a kijelzőt, a digitizer kapacitív eljárást használ. A módszer lényege, hogy a egy elektromos mezőt hoz létre a kijelző felett, amit aztán testünkkel, pontosabban ujjunkkal közelítev megzavarunk, ebből pedig a telefon képes kiszámolni hova mutatunk.A digitizer nagy előnye, hogy az üveg mögött van, így nem sérül, nem kopik ki, mint a régi megoldások. További előny, hogy egyre több olyan megoldás áll rendelkezésre,amivel a kijelző paneljét és az "üveget egy egységként tudják gyártani, össze tudják ragasztani, ami vékonyabb kijelzőket, összességében vékonyabb kijelzőket eredményez.

elephone_s8_8.jpg

Egy dologról még érdemes szólni, ez pedig a 2.5D és 3D üvegek megjelenése. Ezeket a megoldásokat a Samsung hajlított kijelzője hívta életre, az olcsóbb telefonokat is szerették volna legalább kicsit hasonlóvá tenni a Samsung telefonjához. A 2.5D üveg szélei egy kicsit kerekítettek, a 3D üveg pedig szinte úgy néz ki, mint a Samsung megoldása, persze azzal a nagy különbséggel, hogy amíg ott a kijelző is hajlik az üveg alatt itt csak az üveg széle van meghajlítva a sima kijelző felett.

Mit válassz?

Szerencsére már nem kell választanod, a régi, kikopásra, karcolódásra hajlamos kijelzők kora lejárt. Napjaink üvegjei ellenállóak, pontosabban sokkal ellenállóbbak. A telefonok leírásában nézd meg az üveg fajtáját. A legelterjedtebb Gorilla Glassból keresd legalább a 3. vagy 4. generációt. Ettől függetlenül, ha telefont vásárolsz, bármilyen üveg is legyen rajta, mindig rendelj hozzá fóliát is!

roidmi.jpg


 

Képátló

A telefonok esetén az egyik legfontosabb szempont a telefonoknál a képátló nagysága. A képátló meghatározza az egész telefon nagyságát is. A gyártók igyekeznek egyre nagyobb telefonokra rábeszélni minket, de ez fizikai korlátaink, gyakorlatilag a kezünk mérete miatt nem tart már sokáig. Ennek köszönhetők napjaink új megoldásai is. A kijelzők egyre nyúlánkabbak lesznek, mellettük a fémkeret egyre vékonyabb, ezzel együtt a telefon egyre sérülékenyebb.

vernee-mix-2-13.jpg

Napjainkban a legkisebb képátló, legalábbis a modern telefonok esetén az 5 col vagy 5 inch. Ez milliméterben ugyanazt a méretet jelenti. Ez a képátló két területen jelenik meg. Az olcsóbb készülékeknél és azoknál, amiket strapatelefonnak nevezünk. Utóbbiak azok, amik nagyobb fizikai behatásokat is képesek túlélni, ha leesnek nem kell rögtön kukázni őket.

A gyakoribb az 5,5 col, illetve mostanában a hat colos készülékek is szaporodnak. E méret fölött még extrém képátlóról beszélhetünk.

Melyiket válaszd?

Ha kicsi a kezed ne félj megvenni az 5 colos telefonokat, azokból is lehet erős, menő telefonokat találni. Egyéb esetben a minél nagyobb, annál jobb elvét vallom, de azért a hat col feletti telefonokon már elgondolkoznék.


 

Felbontás

Ez kifejezés a legismertebb. A megadott érték a a kijelző képét alkotó pixelek számát adja meg, egy szorzó és egy szorzat formájában. A szorzás eredménye a tényleges képpontszám, amit ne szoktak megadni, egyszerűen túl nagy érték ez, amit nehéz megjegyezni.

elephone_s8_2.jpg

A legsűrűbben használt képpontszámok a következők:

  • HD 1280 x 720 képpont
  • HD+ 1440 x 720 képpont
  • FHD 1920 x 1080 képpont
  • FHD+ 2160 x 1080 képpont
  • 2K 2560 x 1440 képpont
  • 4K 3840x2160

Látszik, hogy a 2K képpontszáma a duplája, a 4K képpontszáma a négyszerese a hagyományos teljes HD vagyis FHD kijelzők képpontszámának.

Melyiket válaszd?

Minél nagyobb a felbontás annál jobb. Ha a pénztárcád megengedi menj el a plafonig, de nagy kijelző mellett ne már ne vegyél HD felbontású telefont.


 

Pixelsűrűség

Sokan gondolják azt, hogy a kijelző minőségére vonatkozó legfontosabb adat a képpontok száma. Ők tévednek. A minőséget a pixelsűrűség sokkal jobban meghatározza. A pixelsűrűség mértéke a ppi (pixel per inch - képpont / inch), ami azt mutaja meg, hogy egy négyzet inch területen hány képpontot látunk.

compares-ppi.jpg

Könnyen megérthető a dolog, ha elképzeljük, hogy ha veszünk két kijelzőt, amik közül az egyik 5 a másik hat colos, de a felbontás megegyezik, akkor a nagyobb kijelzőn az egységnyi területen kevesebb képpontot fogunk találni, vagyis a képpontok, a számuk hiába egyezik meg, nagyobb területen "szóródnak" szét. Minél több üres területet találunk a képpontok között annál pixelesebbnek látjuk a képet, a ferde vonalak annál kevésbé lesznek szép simák. Minél nagyobb a ppi értéke a kép annál szebb lesz. A mai 4K kijelzők esetén szabad szemmel már nem is nagyon látjuk a képpontokat. El lehet képzelni, hogy az első okostelefonom - akkor PDA-nak nevezték- ami még csak 320 x 240 pixel felbontású volt, mennyire volt "pixeles".

Melyiket válaszd?

Ha nagy kijelzőt szeretnél, akkor legyen minél nagyobb a felbontás, így a pixelsűrűség is nagyobb lesz, szebb lesz a telefon képe. Ha nem akarsz túl sok adattal foglalkozni, akkor a vásárolandó telefonok pixelsűrűségét elég összevetned, a magasabb érték lesz a jobb.


 

Oldalarány

A kijelzők fontos adata az oldalarány. Ez az arányszám a kijelző rövidebb és hosszabb oldalának egymáshoz viszonyított arányát adja meg.A régi televízióknál ez 4:3-as volt. Napjaink elterjedt mérete a telefonoknál 16:9, amit a legtöbb lapostévé is használ.

umidigi-s2-1.jpg

Egyre gyakrabban találkozhatunk ettől eltérő 18:9-es vagy másképp 2:1-es arányú telefonokkal is. Ezek megjelenése a feljebb már említett fizikai korlátra, vagyis kezünk méretére vezethető vissza. A 18:9-es kijelzők nyúlánkabbak, hosszabbak, mint a 16:9-es megoldások, így nagyobb kijelző esetén sem nő meg a telefon szélessége.

Melyiket válaszd?

Ha nagyobb, 6 colos telefont készülsz vásárolni, akkor lehetőség szerint a 18:9-es képarányú készülékek között válogass. 5,5 colnál vagy alatta nyugodtan maradj a régebbi 16:9-es telefonoknál.

Utoljára frissítve: 2018. december 27., csütörtök 15:34
(0 szavazat)

Új hozzászólás