Xiaomi – Újabb terv a notchmentes világért

A kínai gyártó ismét megmutatta, nem tétlenkednek, mindig készül valamilyen fejlesztés a boszorkánykonyhájukban, amire érdemes egy - vagy több - pillantást vetni.

Xiaomi camera 01


 

Xiaomi camera 02

Mi Mix 3 & Oppo Reno 

A további gyártókat nehéz lenne felsorolni, lassan mindenkinek van hasonló készüléke, a legtöbben a Vivo megoldásából indultak ki, például ott a Redmi K20, az Oppo Reno, de láttunk „érdekes” megoldást a Huaweitől, a legérdekesebbet mégiscsak a címben szereplő gyártó produkálta ezzel a tervvel.

Xiaomi camera 03

Huawei & Xiaomi

Az egyik legújabb hírt a Vivo szolgáltatta, az ő megoldásuk elegáns, praktikus, és az egész mobiltelefonos kamera koncepcióját újra értelmezi, amiről itt olvashattatok. Az eddigiek közül nekem a Mi Mix 3 tetszett, ami meg is valósult, de a Vivo tervétől lehidaltam – csak valósítsák is meg.

Xiaomi camera 04

Vivo Nex 2

De térjünk vissza a cikk lényegéhez, hogy mit is alkottak a kínai vállalatnál. Meg kell vallani, elegáns megoldás, mert a kecske is jóllakik, és a káposzta is megmarad elv alapján kapunk is előlapi kamerát, de nem csúfítja el az előlapot/kijelzőt. A megoldás pedig abból áll, hogy a megjelenítő alá integrálják az egységet, de a hasznos területből nem vesznek el egy pixelt sem – amikor nincs rá szükség. A Xiaomi azt vizsgálja, hogyan lehet megoldani azt, hogy ha az előlapi kamera aktív, akkor a lencse fölötti megjelenítési terület egy pillanat alatt átlátszóvá váljon, lehetővé téve a fény szabad beáramlását a kamera érzékelőjéhez.

Xiaomi camera 05

Ez nagyjából azt jelenti, hogy a házon belül kifejlesztett technológiából kiindulva, az új, egyedi kijelző egy kis, átlátszó területet tartalmaz, ami egy speciálisan alacsony fényvisszaverő üvegréteggel rendelkezik, de nagy átviteli sebességgel. Ha a kamera aktiválva van, átlátszóvá válik a speciális terület, normál módban viszont sima kijelzőként működik, ami lehetővé teszi a tartalom teljes megjelenítését. Ennek megvalósításához módosították a ma használatos kijelzőt, a legfelső katód réteg helyett átlátszó katód réteget, míg a legalsó anód réteget átlátszó anód rétegre cserélték. Így egy láthatatlan kamerát kapunk, ami csak akkor lesz látható, ha aktiváltuk az egységet.

Xiaomi camera 06

Ezzel egy ismét érdekes, a többi gyártótól egyedibb megoldást kapnánk, és mindenki megtalálhatná a neki tetsző designt, bármelyik táborhoz is tartozzon. Ezzel a paletta is szélesedik, illetve ezt a technikát is tovább lehet fejleszteni, eddig új, nem látott megoldásokra sarkallva mind magukat, mind a konkurenciát. Ismét elérték a pekingi székhelyű cégnél, hogy fél szemmel őket figyelik, mit hoznak ki ebből az elképzelésből, és az esetleges kész terméket milyen árcédulával látják el. Mert azt már mindenki tudja, hogy bármit is alkotnak, azt rendkívül kedvező áron juttatják el a felhasználókhoz - elvégre ez a célkitűzésük mindennel, amihez a nevüket adják. 

Xiaomi camera 07

Így a végén elmondhatom a személyes véleményemet erről a tervről. Nagyon szeretem a Xiaomit, sok jó ötlettel (termékkel) ajándékoztak már meg eddig is minket, és látható, már nem az a copy-paste gyártó, aki a kezdetekkor volt. Ez a megoldás is nagyon tetszik, én nem tudok kibékülni a notch-csal, így remélem hamar piackész termékként láthatjuk viszont a most demózott technológiát. De ugyanígy várom a Vivo megoldását is, nagy fantáziát látok mindkét megoldásban – és más más területen is, akár a kettőt ötvözve is megvan a maguk létjogosultsága.

Frissítés

A YouTubera felkerült egy videó, ahol működés közben is láthatjuk ezt az előlapi kameramegoldást, és a videó alapján szépen működik Kíváncsi vagyok, mikor mutatják be valós készülékben, és mikor. Nem hinném, hogy megvárják a Mi széria következő frissítését - talán a rebesgetett új Mi Mix 4-ben leplezik majd le.


 Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban. Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek új bejegyzést írva is!

Vásárlási segédlet:

Utoljára frissítve: 2019. június 04., kedd 05:31
(1 szavazat)

Új hozzászólás