Magicsee N5 – Kicsi a box, de erős

Egy apró, és olcsó TV okosító tesztje következik, ami okozott pár meglepetést számomra - főleg pozitív értelemben.

Magicsee 01


Először is leszögezném, hogy soha nem volt dolgom még TV boxszal, így teljesen új élmény volt számomra a beüzemelése – amihez nem kell atomfizikus végzettség – de haladjunk szép sorjában. Maga a pakk mérete meglepett, hogy ennyire pici és könnyű, nem tudtam mire számítsak, de a 195 x 115 x 60 mm-es méret és a 400 grammos tömeg meglepett. Maga a doboz egyszerű fehér karton, csak az eleje narancssárga, amit a fehér gyártói név és logó díszít. A tetején már az eszköz képe is helyet kapott, valamint a típusjelzés, a doboz hátulján a főbb tulajdonságok, míg az alján a részletes specifikáció. Ennyi, nem vitték túlzásba, de nem is kell, a lényeg úgyis belül rejlik.

Magicsee 02

A csomagolást kibontva a boxot pillantjuk meg először, abban a finom csomagban, amibe a telefonokat is bepakolják. A pakk alján találjuk meg a szükséges kellékeket a beüzemeléshez, ami egy hálózati adapterből, egy távirányítóból, egy HDMI kábelből, és egy angol nyelvű leírásból áll. Minden szépen, gondosan becsomagolva, pont elfér a dobozba, a helykihasználás kimaxolva a gyártónál. Nincs is többre szükség, egyedül a távirányítóhoz kell beszereznünk 2 db AAA elemet, ezt nem adják hozzá, de nem is baj, nehogy emiatt akadjon fenn a vámon, és nincs is hiányérzetem, hogy nem kaptam volna bármilyen tartozékot is.

Magicsee 03

Maga a kütyü a lehető legegyszerűbb, sima fekete kis doboz, méreteit tekintve 108 x 108 x 20 mm, tömege mindössze 200 gramm. Borítása műanyag, szerencsére a kellemes fajtából, ami szép matt fekete lett a gyárban. Az előlapon találunk átlátszó műanyagot, itt kapott helyet a kijelző (ez csupán a pontos időt jeleníti meg), a státuszjelző LED, és a jobb felső részen a típusjelzés. A LED kikapcsolt állapotban pirosan, működés esetén kéken világít, míg az óra színe matt fehér. A műanyag borítás a tetején folytatódik háromszög alakban, itt csupán a Magicsee felirat kapott helyet, míg a jobb oldala sima. A bal oldalon találunk két USB 2.0-ás bemenetet (ebből az egyik OTG képes), valamint az SD kártya fogadó nyílását, a hátoldalon pedig az SPDIF, a LAN, az AV- és HDMI (2.0) kimenet, valamint a tápegység csatlakozója. Az alján a négy kis lábacskát láthatjuk, valamint a lyukacsos műanyagot, amik a felesleges hő eltávozását segítik.

Magicsee 04

A hardver lelkét az Amlogic S905X chipset alkotja (négymagos Cortex-A53-as processzor, Mali-450 GPU), amihez 2 GB RAM-ot és 16 GB belső tárhelyet kapunk (ebből durván 11 GB szabad felhasználású), utóbbit egy maximum 64 GB-os memóriakártyával tovább növelhetjük.Bluetoothból 4.1-es verziót kapunk, a Wi-Fi pedig dual-bandes, így a 2,4GHz/5GHz is használható, és a b/g/n sávokat ismeri. Ezen a részén hamar túl is estünk, így lássuk a szoftveres oldalt, ami az Android 7.1-es verzióra épül, természetesen a médiatartalmak fogyasztására átszabva. Nincs telepakolva fölösleges alkalmazásokkal, a Google féle YouTube, Chrome, Gmail van feltelepítve, valamint a Netflix, Kodi, MX Player Pro, Mobdro (videostream program), MegaBox HD (online filmnézés), a Skype, és a Twitter. Ha ez nem lenne elég, természetesen a Play Áruházból további alkalmazások beszerzésére is lehetőségünk van. A Mobdro alkalmazáshoz már nem árt a LAN kábelt bevetni, nálam Wi-Fi kapcsolat esetén annyira szaggatott, hogy nézhetetlen volt, szemben a ShowBox alkalmazással, ami „Connectionerror” hibaüzenettel el sem indult, így erről nincs véleményem, akárcsak a MegaBox HD-ről, mivel egy weboldalra irányított folyamatosan, ezért nem bíbelődtem vele. De nem vettem lelkemre a dolgot, mivel a beépített Netflix alkalmazás tökéletesen működött, akárcsak az Áruházból letöltött HBO Go is, a kép- és a hang is szaggatásmentesen működött.

Az N5 beüzemelése pofonegyszerű, csupán össze kell kötni a TV-vel, áram alá helyezni, és jöhet a lényegi rész. Elsőként a helyi hálózatra kell csatlakozni, ez történhet az Ethernet porton keresztül, vagy Wi-Fi segítségével, amiből az utóbbi mellett döntöttem két okból is. Az egyik, hogy nem volt kedvem kábellel játszani a router és az eszköz között, a másik ok pedig az 5 GHz-es vezetéknélküli hálózat ígérete a dobozról, amit tesztelni is szerettem volna. Az RJ45 port 100 Mbit-es, a WiFi adapter pedig n-es szabványig kezeli a hálózatot, nekem akadásmentesen mentek a YouTube videók mind FullHD, mind 4K minőségben, így hozta az ígért szintet - de erről később még írok részletesebben.

Magicsee 05

A kezelőfelület puritán, de az ilyen céleszköz esetében ez előny, hamar a szórakozásé lehet a főszerep, nem kell keresgélni sokat a programok között. Amint beállítjuk az otthoni Wi-Fit, illetve a Google fiókunkat is csatlakoztattuk, használatba is vehetjük a készüléket, és nagy meglepetésemre kezeli (részben) a magyar nyelvet. Ha kiválasztjuk szeretett anyanyelvünket, a beállítások azonnal átváltanak angolról, viszont a főképernyőn az ikonok alatt marad az angol nyelv. A beállításokban ugye meg kell adni az e-mail címet és jelszót, ami kissé nehézkes a távirányító használatával, de azért megoldható, és bár nem írnék vele meg egy cikket – a célnak megfelel, és a Wi-Fi jelszó begépelése is hamar sikerült.

Magicsee 06

A távirányítóról sok mindent nem tudok elmondani, kicsi és könnyű, a gombok kézre állnak, nyomáspontjuk megfelelő. Kilenc gomb található csak rajta, ezekkel az egész TV boksz vezérlése megoldott, és könnyen használható. Aki esetleg chateléshez is használná, vagy a weben szörfözgetne, annak remek kiegészítő lehet egy Wireless Air Mouse (magyarul nem tudom, hogy is hívhatnánk), de enélkül is könnyű használni.

Magicsee 07

És végezetül jöjjön a lényeg, amiért tulajdonképpen megvesz az ember egy ilyen szerkezetet, konkrétan a mozizás. Az online részt már elmondtam, azzal gond nélkül megbirkózik a kis doboz, a 4K felbontású filmek is gyönyörűen futnak. Ennyivel azonban nem elégedtem meg, szereztem egy 25 tételből álló videócsomagot, amiben különböző kódolású, felbontású, bitrátájú klipek vannak, így alapos képet kaptam a képességekről. A teszthez a Samsung 24E390EW monitor/TV-m volt a megjelenítő (24”, 1920 x 1080 pixel felbontás, 60 Hz-es képfrissítés), valamint a hozzá kapott HDMI kábel. A videókat lejátszottam a gyárilag telepített Kodi, MX Player Pro, és a letöltött VLC lejátszóval is. SD-től kezdve 4K-ig terjedt a felbontás, a legtöbb videóformátumot szépen, akadásmentesen játszotta le a készülék, de pár tétel azért kifogott rajta. Ezen nem lepődtem meg, de kisebb csodát azért láttam rajta. A huszonöt válogatott rövid filmből öttel gyűlt meg a baja, ezeknél vagy darabos volt a mozgás, esetleg pixeles a kép, egy esetben viszont meg is halt a lejátszó - ez egy 4K/120 fps HEVC kódolású videó volt. Közös pontja a problémás videóknak, hogy a kódolás bitrátája magas volt (10 – 120 Mbps), a felbontásuk 1080p –  2160p (4K) között mozgott, de ezekkel nem is gondoltam, hogy a hardver el tud bánni gond nélkül. Viszont voltak olyan klippek, amiket simán vitt – előzetesen azt hittem, hogy nem fogja bírni – így pozitívan csalódtam benne. Hiába, a magas bitrátájú 4K filmek megtekintéséhez már kicsit komolyabb hardver javallott.

A weben történő szörfözésnél nem ütköztem akadályba, a tartalmakat megjelenítette, és az oldalakat is szépen tördelte.

Magicsee 08

Mindent egybevetve egy remek kis készülékről van szó, ami az esti kikapcsolódásban nagy segítségünkre lehet. Átlagos, Full HD felbontású filmekkel simán elboldogul – bizonyos feltételek mellett még a 4K-val is, a kép és a hang is teljesen rendben van, egyedüli hátrányként a régebbi 7.1-es Androidot róhatom fel neki, de ez legyen a legnagyobb baja egy TV boxnak.

Magicsee 09

Ha szeretnél egy olcsó, mégis használható TV boxot, bátran kattints a linkre, most csupán 9700 Ft-ot kérnek érte, a Priority Line szállítás pedig jelképes 735 Ft-ba kerül. Rendelésnél válasszuk az EU Plug opciót, hogy az adapter a megfelelő típus legyen.

Magicsee N5

A szerző értékelése

4Overall5Dizájn4Képességek4Hardver4Használat5Ár


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve, mert  Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban. Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek új bejegyzést írva is!

Vásárlási segédlet:

Utoljára frissítve: 2019. április 11., csütörtök 19:17
(1 szavazat)

Új hozzászólás