Fejhallgatóból kevesebb van a piacon, mint fülhallgatóból, így most leteszteltem egy meglepő terméket, hogy megnézzem, van-e létjogosultságuk ezeknek.

Már az elején lelövöm a poént…Van!
De ne siessünk előre ennyit, haladjunk szépen sorban. Nos, az OneOdio név itthon nem sok embernek mond bármit is, pedig több, mint 10 éves múltra tekintenek vissza. Elsősorban fejhallgatókban utaznak, és abból is a ma már háttérbe szorult típussal vannak jelen. Ezeket négy nagy csoportba sorolja a gyártó, van a gamer, a vezetékes, a vezetéknélküli és az ANC kategória. A 21. században – utcai használatra – a vezetékes füles számomra felejtős, a gamer vonal sem tud lázba hozni, az ANC-t pedig kerülöm. Nem technikai okokból, inkább praktikusság szempontjából. Zenét legtöbbet otthon és utazás közben hallgatok, előbbi helyszínen nincs szükség zajszűrésre, utcán pedig azért nem árt, ha némi zaj bejut a hallójáratba – nem akarnék emiatt a balesetin (rosszabb esetben máshol) kikötni. Így nem is maradt más kategória, mint a mezei vezetéknélküli füles. Ami valójában az is, meg nem is … de erről is majd egy kicsit később.
Nem kellett sokat kutakodnom, hogy melyik termék landol majd a kosaramban a Banggood oldaláról – később pedig a fülemen. A gyártó egyik, ha nem a legnépszerűbb modelljét választva jutott el hozzám az A70.

Csomagolás

A kis kartondoboz, amely a terméket rejti kissé viseltes állapotban érkezett meg hozzám, viszont benne semmi sem szenvedett sérülést a hosszú út alatt. A csomagon a füles képe díszeleg, a gyártó logo-ja és a típus – ahogy annak lennie kell. Valamint átlósan szép nagy felirat… „Fusion, Wireless + DJ Headphones”. Azaz használhatjuk BT kapcsolaton keresztül is, de ha úgy szottyan kedvünk, vezetékkel is működik – kinek mi a szimpatikus, praktikus.
A doboz tartalma eléggé eltér az átlagtól, szerencsére pozitív irányban. Megkapjuk magát a fülest, hozzá jár egy kis szütyő, amiben tárolhatjuk. A fekete modellt választottam, ehhez minden kiegészítő ugyanilyen színben pompázik. A kis tartó kellemes – de fogalmam sincs milyen anyagból készülhetett – tapintású, használaton kívül ebben tarthatjuk a fülest. Kapunk egy 3,5 mm – 3,5 mm-es jack kábelt, valamint egy 3,5 mm – 6,5 mm-es kábelt is, hogy mindennel összeköthessük a fejhallgatót. Na, itt kitérek egy érdekességre, ugyanis a gyártó a 3,5 mm-es csatlakozónál egy úgynevezett „jack lock system”-et használ.

Ez annyit tesz, hogy a csatlakozó nem a megszokott, két kis „karom” található rajta, amivel kvázi rögzíthetjük a fülesben, így nem tud véletlenül a kábel kicsúszni. Egyszerű, de nagyszerű ötlet, tetszik az elgondolás – még ha nem is nagyon fogom használni a kábelt. Ezeken kívül egy USB kábel lapult a dobozban, ami a töltést segíti, valamint némi papír. A szokásos használati útmutatót kapjuk több nyelven, a leírást, valamint egy plusz papírkát, amivel a gyártó honlapján regisztrálva 24 hónapos garanciát kapunk a termékre. Az USB esetén sajnos nagy szívfájdalmam, hogy ez már a nagyon régi micro USB szabványú, igazán lehetett volna Type-C-s.

Külcsín

Leszögezem, ennyi pénzért ne várjunk prémium minőséget, nem is kapunk. Viszont a felhasznált anyagok – jórészt műanyag, műbőr és egy kis fém, eléggé kellemesek. A kialakítása over ear, azaz a teljes fület körbe öleli, és a viselete hosszú idő után sem kényelmetlen. A külső teljes egészében műanyag borítást kapott, a fülpárnák, és a fejpánt teteje műbőrrel van fedve – belül bőségesen szivacsozva – míg az állítómechanizmusnál használtak fémet. Nem recseg, nem ropog, a beállított méretet stabilan tartja, így elmondható, hogy elég masszív az egész szerkezet. A füles használaton kívül összecsukható, és a két egység 90o-ban forgatható. Így összecsukva aránylag kis helyen elfér. A bal egység alján találjuk a 6,5 mm-es jack bemenetet, valamint a micro USB-t, amivel tölthetjük a beépített akkumulátort.


A jobb egység egy fokkal izgalmasabb, itt kapott helyet 3 gomb, a 3,5 mm-es jack bemenet, egy visszajelző LED, valamint a mikrofon aprócska nyílása. Egyedül a gombokra kell magyarázatot adni, melyik mire is való. A középsővel lehet ki- és bekapcsolni a fülest, valamint a hívást felvenni vagy letenni. A másik kettő a hangerő szabályozásáért felel, valamint a zeneszámokat léptethetjük velük.

A hangerőszabályozás a fizikai gombokkal magán az eszközön értendőek, a telefonon külön kell szabályozni a médiahangok erejét. Mivel az eszköz alján kapott helyet minden, így mondhatni védve vannak, de azért egy szitáló esőben sem használnám – nem is védett semmi ellen a füles.

Belbecs

Mielőtt nekiesnék a technikai paramétereknek, ejtenék pár szót a jack csatlakozóknak. Elsőre furcsának hathat, hogy a népszerű – bár kihalófélben lévő 3,5 mm-es jack csatlakozó mellett befigyel a 6,5 mm-es bemenet is. Ez nem parasztvakítás miatt került be a repertoárba, hanem egy érdekes extra funkció érhető el vele. Ugyanis jack kábellel több ilyen fülhallgató is összekapcsolható, így egy eszközről tudunk akár ketten-hárman is zenét hallgatni.

A másik különleges funkció az, hogy egyszerre két forrásból is képes megszólaltatni a beérkező hangokat. Elősre értelmetlennek tűnt, azonban zenészeknek hasznos kis apróság lehet.
A borítás alatt két, egyenként 40 mm-es hangsugárzó rejtőzik, amelyek japánból származnak. Az érzékenységük 110 dB, míg a frekvenciaátvitel a már megszokott 20 Hz – 20 KHz között alakul. A beépített akkumulátor 950 mAh-ás, a gyártó ígérete szerint 40 – 50 órán át képes ezzel a kapacitással működni – kábellel pedig a világvégéig is hallgathatunk zenét. Az elsődleges zeneátvitel – ugye ezért választja az ember – Bluetooth-on keresztül történik, amely 5.0-ás. A többi technikai paramétert nem ecsetelném, legtöbbünknek nagyjából mindegy is.

Tapasztalatok

Első benyomásom annyi volt, hogy egész jól néz ki, és jó nagy. Meg persze nehéz… mármint a mostanában használt agybadugós kis fülesek után. Kis időbe beletelt, mire megszoktam, hogy már nem a fülemben, hanem a fülemen ül egy ilyen hangkeltő szerkezet, de hamar átállt az agyam rá. ÉS nemcsak ezt kellett megszokni, hanem azt is, hogy ezt bizony „ősember” módjára bizony be kell kapcsolni egy gombbal. Ekkor a státuszjelző LED kék-pirosan villog, és már lehet is összepárosítani a kívánt eszközzel, ami gyorsan meg is történt. Ide beszúrok egy félmondatot, ha a jack kábelt bedugjuk, a Bluetooth azonnal kikapcsol. Az első fejre helyezéskor ugye az ember szépen beállítja a neki legjobb méretet – és ezt remekül tartja is, az erős mechanizmusnak hála nem fog elállítódni a pánt. A viselete is kellemes, hiába a 250 grammos tömeg, nem nyom, nem nehéz. Bár nyáron harminc x fokban lehet lerohad majd a fülem a párnák alatt, de eddig még nem volt panasz.
De lássuk, milyen zenét hallgatni az A70-nel, elvégre ez a lényeg. Nos, meglepően kellemes a hangzása. A leírás szerint enyhe V karakterisztikát mutat a hangképe, azaz 200 Hz-ig, valamint 10 Khz körül van benne egy kis kiemelés, a középső tartomány pedig laposabb. Hát, biztos így van, én hiszek nekik. A lényeg, hogy a hangokat – persze az Oneodio A70 ár sávjában – nagyon szépen szólaltatja meg. Minden a helyén van, kapunk kellő basszust (ami nem dobozhangú), a magas hangok sem visítanak, az összkép kellemes benyomást ad. Az olcsó termékeknél szeretik az „extra bass”-t erőltetni, amitől az egész hangkép torz lesz, és a basszus is szörnyű. Itt el is lehet felejteni az ilyen szörnyűségeket, a zeneszámok minden részlete úgy szól, ahogy annak szólnia kell. Persze, ha kukacoskodni akarok, akkor mondhatom, hogy sokkal jobb fejhallgató is vannak a piacon, ami igaz is, de azok nem ebben az árkategóriában versenyeznek. Utcán használva a külső zajokat szépen letompítja a vastag fülpárna, így nem fogja egy mellettünk elhaladó dízel szörnyeteg elrontani a zenei élményünket.
Említettem a külsőségek esetén, hogy mikrofon is kapott helyet benne, így egyértelmű, hogy a hívásokat is le lehet bonyolítani a A70-nel. És pont, ennyi. Mint minden wireless headset esetén, kb. ez is ugyanazt hozza, hallják, amit mondunk. Nincs zajszűrés, és hasonló – legtöbbször csak papíron említett funkció. Ez inkább csak azért került bele, mert ma már minden fülesnek „kötelező” a hívásokat bonyolítani, és nem kell kikapcsolni a fülest, ha kapás van.

Összegzés

Összességében elmondhatom, hogy kellemes meglepetés volt ez a fülhallgató. Az anyaghasználat kellemes, a zenét pedig szépen szólaltatja meg. Ezen persze lehet vitatkozni, de ebben az ársávban nemigen találni jobb vételt ennél. Éppen ezért (is) merem bátran ajánlani nektek ezt a terméket. Eddig egy Xiaomi MI TWS Earphones Air Lite-ot nyúztam, amit továbbra is használni fogok, de az Oneodio-nak a basszusa (nem is csoda) kenterbe veri a kis fehér fülesét.

Legvégül jöjjön az ára. A Banggood-on most a BG8945c4 kuponnal 39,99 $-ért (~11 600 Ft) ellenében vásárolhatjuk meg, a szállítása 6,65 $-ba (~1 930 Ft) kerül EU Priority Line esetén (érdemes ezt a módot választani). Háromféle színben érhető el, fekete, fekete-piros és ezüst-barna összeállításban. A vásárláshoz kattints az alábbi linkre:

Oneodio A70

Kuponkód: BG8945c4

facebook button final

Ha a fenti kupon már nem érvényes, vedd fel velünk a kapcsolatot a Facebook gombra kattintva!


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!

Vásárlási segédlet: