A Google is szeretné megreformálni a játékpiacot, az elképzelés jól hangzik, várjuk meg, mi lesz belőle.

Stadia 01

 

A játékok streamelése nem új keletű dolog, több nagy névnek is van hasonló szolgáltatása, elég csak a Sony PlayStation Now-ra gondolni, de a Microsoft, Nvidia, és az Amazon is rajta van az ügyön. Korábban lehetett hallani pletykákat, hogy a Google is szeretne saját platformot, és ennek egy érdekes megközelítését választotta -ezzel rengeteg potenciális felhasználót szerezhet magának. Az egész stream lényege annyi, hogy a gyengébb hardverrel szerelt készülékeken is elfutnának a legújabb játékok minden gond nélkül. Nem kellene több százezer forintot költenünk egy számítógépre, ha játszani szeretnénk, elég egy olcsóbb – például középkategóriás is – PC, mert maga a játék nem a saját gépünkön fut, hanem egy nagy teljesítményű számítógépen, ami szerveren keresztül továbbítja képet és hangot a saját eszközünkre. Ha a netkapcsolat megfelelő sebességű, akkor a játékélmény pont olyan érzést kelt, mintha a mi gépünk futtatná. Mindez úgy festene, hogy a platformot összefűznék a YouTube-bal, ami annyit tesz, hogy például megnézünk egy gameplay-videót, amiben valaki játszik egy játékkal, és a videó után megjelenik egy gomb, amire rákattintva elindul a játék. Belegondolva  a YouTube-os támogatás óriási lehetőségeket rejt magában, mivel bárhol és bármilyen eszközön használhatjuk majd a szolgáltatást, ugyanis a többi hasonló megoldással ellentétben ez platform független lesz.

Stadia 02

A Google ráfekszik arra is, hogy könnyen tudjunk váltani a különböző képernyők között, akár arra is lehetőségünk lesz, hogy a nappaliban játszunk a tévén, majd a dolgozószobában a laptopon/PC-n, és ha nem bírjuk abbahagyni, akár a mellékhelyiségben a telefonon fejezzük be a játékot. A bemutató során szemléltette a konferencián, először egy átlagos (nem gamer) laptopon indították el az új Assassin’s Creedet, majd egy Pixel mobilon folytatták a játékmenetet, ezután egy asztali PC következett, utána egy Chromebook, végül pedig egy tévé, amihez csupán egy Chromecast Ultra stick volt csatlakoztatva.

Stadia 03

A játékokat a már meglévő kontrollerrel is lehet majd használni, de természetesen a cég inkább a sajátját ajánlja, mivel azon találunk két dedikált gombot is. Az egyik a Google asszisztensét csalogatja elő, ő adhat nekünk segítséget vagy plusz információkat, a másik egy Youtube gomb, amely segítségével azonnal streamelhetjük a gameplayünket a videómegosztóra, mindezt akár 4K és 60fps minőségben. A Doom Eternal lesz az első játék, ami megjelenik a Stadián, és támogatja a 4K felbontást, HDR-t és 60 fps-es játékot.

 

Személy szerint kíváncsi leszek rá az első tapasztalatok után, persze az is kérdéses, mennyibe fog kerülni a szolgáltatás, vagy milyen konstrukciók lesznek. Néha jó lenne játszani egy-egy komolyabb játékkal – kikapcsolódásnak, de megvenni nem fogok egyet sem, nem vagyok nagy játékőrült. Viszont ha találok az ízlésemnek megfelelő címet, és kedvező konstrukcióban elérhető is lesz Magyarországon – ez nem tudni mikor történik majd meg – akkor egy próbát teszek majd vele.

Forrás: The Verge