Eloszlatjuk a ködöt, segítünk, hogy ne legyen bánat miután megérkezik a szép új telefon.

 4g

Cikkünk témája, ahogy a címből is látszik a B20-as, vagyis más néven a 800 MHz-es LTE sáv. Igyekszünk minden telefonajánlónkban feltüntetni, hogy az adott telefon támogatja-e ezt a sávot vagy sem, de azokban a cikkekben nehéz lenne leírni, hogy miért és kinek fontos a B20 támogatás megléte.

xiaomi global version

Elsőként is fontos tudni, hogy a világ különböző szegleteiben különböző frekvenciasávokat használnak a szélessávú internet, a 3G és a 4G szórására. A 800 Mhz-es sáv Európára jellemző, ilyet talán még Afrikában használnak, ha minden igaz, de minket ez nem érint. A 800 Mhz-es sáv használata hazánkban még viszonylag újkeletű, 2014 óta használhatjuk, pontosabban a szolgáltatók használhatják ezt. A különböző hullámsávoknak különböző előnyei vannak. Ha kis területen nagy mennyiségű mobileszközt kell kiszolgálni, akkor alapvetően a magasabb frekvenciák lesznek megfelelők, míg ha nagyobb területet de kissebb mennyiségű kapcsolatot kell kezelni, akkor az alacsonyabbak a gazdaságosabbak, olyan, mint például a 800 MHz.

telenor lefed

Első tévhit: B20 800 MHz-es sávot csak vidéken használnak a szolgáltatók – Ez nem igaz, nagyobb városokban is bőven előfordul B20 sávon történő szórás

Az, hogy melyik szolgáltató milyen sávot és hol használ nem a véletlen műve. Először is ott a fenti szabály, vagyis kis terület sok mobil 1800 MHz, nagy terület kevés mobil 800 MHz. De nem csak ez számít. Számít az is, hogy melyik szolgáltatóhoz tartozunk. A Telenor, T-Com párosnál sok helyen 1800 MHz-et vagy 2600 MHz-et használnak a nagyobb városokban, de egyáltalán nem ritka, sőt viszonylag gyakori, hogy B20 lesz a használt sáv. Ennek oka, hogy hogy ez a két szolgáltató nagyon sok körzetben nem épített ki 4G hálózatot, maradtak az EDGE kapcsolatnál, aztán, amikor megnyílt a 800 MHz használatának lehetősége, akkor átugorva a 3G-t rögtön 4G-re váltottak, ezt pedig a B20 800 MHz-es sávon indították el. Emiatt ennél a két szolgáltatónál teljesen véletleszerű, hogy hol találkozhatunk egyik vagy másik sávval.

Második tévhit: Nem baj ha nincs 4G támogatás a telefonban, majd használom a 3G-t – nincs az ország minden területe lefedve 3G kapcsolatal, a legjobb ebből a szempontból a Vodafone

vodafone lte

A Vodafone egy másik téma. A Vodafone anno nagy erőket fektetett abba, hogy 3G-vel, lefedje az országot, és elmondható, hogy ez viszonylag jól is sikerült. Ezután kezdték el a 4G hálózat fejlesztését, ezt már általánosan az akkor újnak számító B20 segítségével. Emiatt elmondhatjuk, hogy a B20 800 MHZ támogatás hiányát leginkább a Vodafone ügyfelek szívják meg, de ez alól a szívás alól nem mentesülnek a másik két szolgáltatóhoz tartozó ügyfelek sem. Az is tény, hogy a Vodafone esetén jóval gyakoribb, mondhatni általános a B20 használata a nagyobb városokban is, így az ő ügyfeleiknek az sem jelent mindig előnyt, ha városban élnek.

Harmadik tévhit:  Csak a Vodafone előfizetőknek fontos a B20 800 MHz támogatása a telefonban – az eddigiek alapján nyilvánvaló, mind a három szolgáltató használja a B20 800 MHz-es sávot


Milyen telefon kell neked?

Elérkeztünk ennek a rövid, de annál velősebb cikknek a legfontosabb kérdéséhez, kik vegyenek akkor B20 nélküli telefont. Azok nyugodtan, akik nem használják a mobilnetet. Tudom, most sokan csóválják a fejüket, hogy ilyen ember nincs, de én tudom hogy van, ismerek ilyet magam is.

Mit tegyen az, aki használ mobilnetet, de nem sokszor. Mindenképp lényeges kérdés, hogy melyik szolgáltatónál van. Ha Vodafone-nál, akkor lehetőség szerint ne vegyen B20 nélküli készüléket, ha a másik kétszolgáltató valamelyikénél, akkor nézzen utána, hogy a lakhelyén milyen LTE sáv érhető el. Ez egyszerűnek hangzik, de egyáltalán nem az, mert a szolgáltatók nem szeretnek erről nyilatkozni. Némi segítséget nyújt a Prohardver oldal fórumának látogatói által összeállított lista, ami tényleg hiánypótló, hálásak lehetünk, hogy összeállították. Ezt a listát itt találjátok: Hol milyen LTE frekvencia érhető el Ha Ti is szeretnétek bekapcsolódni a nagy LTE vadászatba, akkor ezt a cikket ajánlom figyelmetekbe: Nagy LTE frekvencia vadászat

Aki sokat használja a mobilnetet, annak egyértelműen az a tanácsunk, hogy jól nézze meg, hogy milyen készüléket vásárol, és B20 800 MHz támogatás nélkülit ne vásároljon!


Mi alapján válassz telefont?

Kezdjük az egyik legnépszerűbb kínai gyártóval, a Xiaomival. Az ő esetükben az ökölszabály, hogy ami Global verziós, az tudni fogja a B20-at. Ezzel együtt, a nem Global verzióknál is érdemes megnézni a specifikációt, mert könnyen előfordulhat, hogy a névben nem jelölik azt, hogy melyik régiónak készült a telefon.

xiaomi global version

Más kissebb gyártóknál napjainkra szinte minden új telefonnál megtaláljuk a B20 támogatást. Ritka az a készülék ahol nincs 800 MHz, de pont ezért érdemes fokozott óvatossággal eljárni a választásnál.

A szolgáltatóktól vett telefonoknál ilyen probléma nincs, ők nem vágják maguk alatt a fát azzal, hogy B20 800 MHz támogatás nélküli készüléket áruljanak. Egyszerű tehát innen vásárlni, de sokan vagyunk, akik nem akarják megvenni a telefon mellé az aranyárban mért nagy csomagokat, akik nem akarják magukat egyik szolgáltatóhoz sem kötni, így független, nem szolgáltatóhoz kötött telefont vesznek, és persze azok, akik nem szeretnek a névért fizetni, megelégszenek a kevésbé ismert, de pont olyan jó kínai gyártóktól kikerülő telefonnal is feleáron.

Ha kérdésed, kiegészítenivalód van a cikkel kapcsolatban, akkor írj a hozzászólásokhoz, szívesen bővítem az írást olyan gondolatokkal, amik segítenek az olvasóknak.