Avagy mikor nem indulnak csomagok a világba szerte széjjel, a cikk végén pedig hasznos tanács.

Kina rendeles 01

Amennyiben Kínából rendel az ember, tisztában van vele, hogy a csomagok szállítása nem csak hetekbe, de hónapokba is beletelhet. Én a minap kaptam meg egy rendelésemet (2019.01.18-án), amit még régebben (2018.11.11-én) vettem meg. Természetesen, aki gyakran rendel a távoli országból, vagy néha olvassa a cikkeket, nagyon jól tudja, hogy az év végi ünnepek miatt kint is jóval nagyobb a forgalom, de a hazai postán heteket – hónapokat állhat egy-egy csomag. Akad, amikor a rendelésed gyorsabban szeli át a fél világot, mint az országon belüli pár száz kilométert. Fennakadást okozhatnak a hazai ünnepek és munkaszüneti napok, amikor a csomagok kezelése (is) szünetel, nemcsak a kiszállítás – és a postán túl is van élet, megemlítve a csomagküldő szolgáltatókat, akik szintén szoktak külföldi pakkokat kézbesíteni. De ugye nemcsak kis hazánkban vannak ünnepnapok, a távoli országokban is szép számmal akadnak dátumok, amikor megáll a termelés, annyi különbséggel, hogy náluk akad pár jeles nap, amikor nem is napokig pihennek a szorgos kezek, hanem akár egy teljes hétig tart a fieszta. Ebben a kis cikkben kifejezetten a kínai ünnepnapokat emelném ki, mivel a legtöbb rendelés ebből az országból szokott útnak indulni a kedvenc oldalainkról. 

Lássuk, mikor is kell nélkülözünk az úgy szeretett (és áhított) “Your order was shipped” visszaigazolást ideig – óráig:

2019. január 1. (kedd): Újév (New Year Holiday)
2019. február 4 – 10. (hétfő – vasárnap): Tavaszi Fesztivál, Kínai újév – február 5. (Spring Festival Holiday, Chinese New Year)
2019. április 5. (péntek): Qingming Fesztivál (Qingming Festival Holiday)
2019. május 1. (szerda): Munka ünnepe (International Labour Day Holiday)
2019. június 7. (péntek): Sárkányhajó Fesztivál (Dragon Boat Festival Holiday)
2019. szeptember 13. (péntek): Ősz Ünnep (Mid-Autumn Festival Holiday)
2019. október 1 – 7. (kedd – hétfő): Nemzeti Ünnep (National Day Holiday)

Kina rendeles 02

Természetesen akadnak ott is áthelyezett munkanapok, a nálunk megszokottól eltérően előfordul, hogy vasárnap is munkába kell állniuk, ezek az alábbi napokon lesznek: 

2019. február 2 – 3. (szombat vasárnap)
2019. szeptember 29. (vasárnap)
2019. október 12. (szombat)

Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a nagy akciók idején, amilyen példának okáért a fekete péntek (Black Friday), a szinglik napja (11.11), vagy a karácsonya forgalom drasztikusan megnő, így a kézbesítés is hosszabb ideig tart mind a származási országban, mind a célországban. Remélhetőleg ezen csomagok szállítási ideje csökkenni fog a közeljövőben, mivel a Magyar Posta és a negyedik legnagyobb kínai csomaglogisztikai cég közös vállalkozást alapítottak. Távlati tervük, hogy az ország jó geopolitikai helyzetét kihasználva a kínai áruk egyik legnagyobb kelet-közép-európai csomaglogisztikai központjává váljon, így a Távol-Keletről az EU-ba érkező csomagok vámolása itt történhessen, nem kis bevételt produkálva. Ez természetesen nem hat ki az európai raktárral rendelkező, és onnan rendelt termékekre.

Kina rendeles 03

Ne feledjük, hogy az Európai Unió területén kívülről rendelt csomagok esetén 22€ az értékhatár, efelett ÁFA megfizetésére vagyunk kötelesek, 150 € feletti rendelésnél kereskedelmi vámtarifa és ÁFA is terheli a csomagot (ez a végösszeget veszi figyelembe, azaz az áru értéke és a postai díj).Amennyiben a csomag értéke nem éri el a 37 € értékhatárt, úgy lehetőségünk van kérni az ÁFA elengedését, ekkor a 2017 évi CLII. törvény az uniós vámjog végrehajtásának 162.§. (5) bekezdésére kell hivatkozni, ami kimondja, hogy: “(5) A vámhatóság által kiszabott, illetve visszautalandó, jogcímenként kis összegű, 10 EUR-nál vagy az ezzel megegyező, a 138. § (1) bekezdése szerinti árfolyamon átszámított forintösszegnél kevesebb egyéb terhek összegét – kivéve a jövedéki termék után kiszabott egyéb terheket – nem kell megfizetni, illetve visszafizetni. Az így meg nem fizetett összeget a vámigazgatási eljárás lezárásával egyidejűleg törölni kell, a vissza nem térítendő összeget pedig bevételként köteles elszámolni a vámhatóság. Nem kell megfizetni, illetve visszafizetni azt a tíz euró alatti, egyéb teher különbözetet, valamint visszafizetni azt a 10 EUR alatti vámtúlfizetést, amely az egy határozatban egy vagy több jogcímen kiszabott és megfizetett összeg különbségéből keletkezett. Az így keletkezett tartozást a vámhatóság utólag törli, a túlfizetést pedig köteles bevételként adónemenként belső bizonylattal előírni és elszámolni”

Kina rendeles 04

Persze ha nagyobb értékben rendelünk termék(ek)et, akkor is van megoldás a közterhek megfizetésének kikerülésére, csupán annyit kell tennünk, hogy a Gearbest oldalon a Priority Line,NetherlandsRegisteredEurope RegisteredEU RailwayPriority LineEU ExpressBanggoodnál a EU Priority Line, EU Direct Mail, EU RailwayDirect Mail, Geekbuying esetében pedig EU Priority Line szállítási módot válasszuk.