A Cubot az X19-el egy nagyon versenyképes készüléket kínál a vásárlók számára, és komoly kihívást állított a többi gyártónak. Az árát tekintve egy belépőszintű hardverrel szerelt készüléket várnánk, amit komoly megkötésekkel tudunk csak használni, de a specifikációt tekintve meglepve tapasztaljuk, hogy egy nagyon korrekt terméket raktak össze a mérnökök, és mindezért alig kell 30 000 forintnál többet letennünk az asztalra. De lássuk, mit is kapunk pontosan a pénzünkért.

Külcsín

x19 2

Kezdjük a telefon színével, két opció közül is választhatunk, amiből az egyik a ma oly’ népszerű színátmenetes Twilight (lila-kék-zöld) fantázianevű, vagy a szolidabb fekete lehet. A fizikai paramétereket tekintve 155,06 x 74,67 x 9,55 milliméter kiterjedésű a készülék, tömege pedig 175 gramm, ami kicsit nehézkesnek tekinthető, de egyáltalán nem vészes. A telefon kialakítása hagyományosnak mondható, mindent a megszokott helyen találunk, és a notch sem töri meg a képernyő egységét, ami 5,93” méretű, felbontását tekintve 2160 x 1080 pixel (FHD+) IPS típusú panel, ebből kiszámolható, hogy 408 ppi-t kapunk, ami szép képeket eredményez a megjelenítőn. A kijelző felett kapott helyet a 8 megapixeles előlapi kamera, ez fix fókusszal rendelkezik, négy lencsetagból áll, és támogatja az arcalapú készülék feloldást is.

x19 3

Az előlapi kamera mellett a beszédhangszóró kapott helyett, a jobb oldalon pedig az értesítő ledet találjuk, amely kék-zöld-piros színben jelzi a különböző eseményeket. Jobb oldalon a SIM tálca található, ami vagy két nano méretű kártyát képes fogadni, vagy egy nano SIM és egy microSD kártya kombinációját, utóbbiból maximum 128 GB-ot képes kezelni, a baloldalon a hangerő-szabályozók helyezkednek el, alattuk pedig a bekapcsoló gomb. A készülék tetején a 3,5 mm-es jack csatlakozó pihen magában, szerencsére nem hagyták le a készülékről ezt sem, viszont alul kissé szokatlan módon (ebben a kategóriában) már nem a micro USB csatlakozó köszön vissza ránk, a töltést és a számítógéppel történő kapcsolódást is egy C típusú USB csatlakozó segíti. A telefon hátoldalán kapott helyet a duplalencsés kamera, felbontását tekintve 16+2 megapixeles szenzorral – természetesen a PDAF támogatás és a portrémód sem hiányozhat, valamint az ujjlenyomat-olvasó.

x19 4

Belbecs

x19 5

A központi egység szerepét a MediaTek MT6763T (Helio P23) chipje tölti be, ez a nyolcmagos egység maximum 2,5 GHz-en képes működni, emellé társul 4 GB belső memória és 64 GB tárhely. Ez a konfiguráció több telefonnál is bizonyította, hogy tökéletesen megfelel a mindennapok során, és a játékokhoz is elegendő erőt képes biztosítani, hogy akadás nélkül tudjunk dolgozni vagy szórakozni az ember. Mindezen komponensek energiaszükségletét egy 4000 mAh-ás telep látja el, így egy napot intenzív használat mellett is kibír a telefon, viszont ha nem babráljuk állandóan, a kétnapnyi üzemidő is könnyen megoldható. A hálózati komponenseket tekintve megtaláljuk a WIFI modult, ez az a/b/g/n szabványokat kezeli, a Bluetooth chipet, ebből 4.2-es áll rendelkezésre, és a GPS-t, amely az A-GPS, GLONASS, BEIDOU műholdak segítségével képes irányt találni. Szerencsére adatkapcsolat tekintetében nem kell semmiről lemondani, mivel nemzetközi forgalmazásra szánták a készüléket, így a B20-as LTE sáv is rendelkezésünkre áll a többi mellett, így mindenhol gond nélkül használhatjuk a 4G-s sebességet. 

Ha megnézzük ezeket a komponenseket, megállapíthatjuk, hogy a kategóriájának megfelelő felszereltséget kapunk, talán még picit többet is, mindent egybevetve elégedettek lehetünk a hardverrel. 

Szoftver

Szoftver tekintetében sok említésre méltó dolog nincs, a módosítatlan Android rendszer 8.1 (Oreo) verziója teljesít szolgálatot, ez a gyártó ígérete hamarosan frissülni fog OTA-n keresztül a 9-es rendszerre (Pie) – talán mire ideér, már meg is történik.

A csomagban a készülék mellett helyet kapott egy átlátszó szilikontok, egy SIM tű, a töltőfej és a hozzá tartozó USB kábel, valamint egy használati útmutató. Ezek a már megszokott kellékek, akinek bármilyen más kiegészítőre szüksége van, úgyis megveszi magának, nem kell fölösleges dolgokat beletenni a pakkba.

Összegzés

Mindent figyelembe véve egy jól összerakott produktummal nézünk szembe, a kijelző felbontása remek, a SOC megfelelően erős a mindennapi használatra, akár a játékokhoz is, a tárhely sem fog egyhamar szűkösnek bizonyulni, és az energiaellátás is bőven megoldott egy napra. Felvethetnénk hiányosságnak, hogy a WIFI nem kezeli az ac szabványt, esetleg hogy a Bluetooth nem birkózik meg az 5.0-ás verzióval, de ezek elhanyagolható dolgok, ha az egész összképet vesszük figyelembe, és kevés embernek hiányoznának ezek az apróságok.

x19 6

Legvégül következzen a telefon legvonzóbb tulajdonsága, ami nem más, mint az ára. Jelenleg a GearBest oldalán csupán 119 dollárt kérnek érte, ez átszámítva cirka 34 000 Ft, ennyiért pedig kihagyhatatlan ajánlat, amire érdemes minél előbb lecsapni.

Vásárlási segédlet: