A szoftveróriás egy ideje feladta a saját operációs rendszerét – amit kissé sajnáltam, nagyon szerettem – és többször is tanúbizonyságát tette, hogy hajlandó a szemléletváltásra, és a nyitásra. Vegyük csak példának az őszi frissítésben megjelent „Csatolt telefon” funkciót, amit nagyon szeretek használni, ha SMS-t kell írni. Egy fizikai billentyűzeten, ahol minden a helyén van, és megszoktam (jobban, mint a mobilon a billentyűket) egyszerűbben megírok egy SMS-t, és gyorsabban is, valamint a bejövő üzenetet jelzi is a laptopom, amit ott meg is tekinthetek. Ennek a nyitásnak a következő lépése az lesz, hogy a mobil kijelzőjét egyszerűen áttükrözzük a gépünkre, így a billentyűzetet és az egeret is használhatjuk az appok kezelésére. Ennek neve lett a Phone Screen, amelynek korai előzetese belekerült a Windows 10 18356-os buildjébe – és állítólag a Your Phone-ba is belekerül.

Microsoft 02

Természetesen mivel korai előzetesről van szó, még elég sok hibával lehet benne találkozni, példának okáért az always on kijelzők tartalma nem látszik a PC-n, valamint a hang is még a mobilból jön, nem a gépből. A funkció segítségével könnyebben fogunk hozzáférni a telefonon tárolt fotókhoz, üzenetekhez, és a tükrözésnek hála minden látszik majd a monitoron, ami a mobil képernyőjén megjelenik.

A technológia Bluetooth LE kapcsolatra épül, ami bár lassabb a Wi-Fi-nél, de jóval kevesebbet is fogyaszt – a lassúsága miatt játékokhoz és streameléshez nem ideális jelenleg, de lehet a későbbiekben változtatnak majd a továbbítás módján (is).

Egyelőre csak a Samsung Galaxy S8, Galaxy S8+, Galaxy S9 és Galaxy S9+ támogatottak, de a Microsoft hamarosan bővíti a listát, és idővel valószínűleg minden Androidos rendszert futtató telefonon elérhető lesz, sejthetően azért egy bizonyos verziószám fölött. Mindenesetre kíváncsian várom, mi sül ki belőle a végére, én szívesen használnám ezt a lehetőséget, nagy potenciált látok benne.

Forrás: Microsoft