Kiderült a Huawei saját fejlesztésű operációs rendszerének a neve, ami a HongMeng OS.

Huawei 03

Akit kicsit is érdekel a techvilág, számtalan forrásból (és természetesen tőlünk is) értesülhetett arról, hogy a Google kihúzta az Androidot a Huawei lába alól – kicsivel később a bojkotthoz  csatlakozott az Intel, a Qualcomm és a Broadcom. Nos, most kapott a Huawei egy 90 napos haladékot, ami azt jelenti, hogy augusztus 19-ig kaptak haladékot, hogy felkészüljön arra az időszakra, amikor már valóban nem üzletelhetnek amerikai cégekkel. Ha sikerülne valamilyen megegyezést is kötni a 90 nap alatt, akkor nem lenne túl nagy gond a gyártó háza táján, mindent folytathatnak tovább – kapnának chipeket, lenne Android, és a frissítéssekkel sem lenne gond. Amennyiben az eredeti forgatókönyv marad érvényben, és bevezetik az embargót, akkor még jobban a feje tetejére áll minden.

Huawei 04

A gyártó jó ideje már rendelkezik saját chippel (HiSilicon Kirin), amit egyre több telefonjukban is használnak, azonban jóval kevesebben tudják, hogy már 2012 óta fejlesztik házon belül a saját OS-t. Azért döntöttek a fejlesztése mellett anno, hogy ha valamilyen okból kifolyólag nem tudnák használni a Google féle Androidot, legyen a cég kezében egy kész alternatíva. Nos, úgy látszik elérkezett ez az idő, bár eddig semmit nem lehetett tudni a projektről, és most is csak a neve derült ki, amit házon belül HongMeng OS-nek hívnak. Ezzel kívánják leváltani az Androidot, ha nem tudják tovább használni a rendszert. Természetesen semmi konkrét információt nem tud senki erről a projektről (azt sem tudni milyen fázisban van az egész), de a most kialakult helyzte még gyorsabb fejlesztésre ösztönzi a vállalatot. Egyes források szerint már a Mate 30 szériát is ezzel a rendszerrel adná ki – ez az ősszel lesz esedékes –  de a szakértők szerint ezt kissé korai lenne még elhinni.

Kíváncsian várjuk a fejleményeket, így ha bármit megtudunk, mi is beszámolunk róla.

Frissítés:

Az Android Headlines szúrta ki, hogy a Huawei az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalánál (EUIPO)több elnevezésre is védjegyet kért. Az oltalmat az “Ark OS, “Ark”, “Huawei Ark”, illetve a “Huawei Ark OS” névre kérték, ebből az utolsó a legérdekesebb, mivel az OS az operációs rendszer rövidítésére utal általában, így elképzelhető, hogy ez lesz a végső neve a saját fejlesztésű rendszernek.