A Rozsos István érsebész által fejlesztett program a felvilágosításban, illetve a tünetek értékelésében segíti a felhasználókat.

Merova 01

A magyar lakosság nagyjából 10%-ánál (1 000 000) már diagnosztizálták a diabéteszt, és a becslések szerint ugyanennyi diagnosztizálatlan beteg van, emellett hárommillió vénás keringési betegségekben szenvedő ember él. Így elmondható, hogy ezen betegek a lakosság felét is kiteszik, ami nagyon sok. Az ebben szenvedők különösen veszélyeztetettek a végtagvesztés (főleg láb) szempontjából, akiknél ha hamar felfedezik ezeket a tüneteket, akkor elkerülhető lehet az amputáció. Elsősorban azoknak ajánlják a Végtagmentőt, akik cukorbetegek, visszeres a lába, esetleg fekély – vagy más krónikus, lassan gyógyuló seb – található a lábán. A program a felvilágosításban, illetve a tünetek értékelésében nyújt segítséget a felhasználóknak a MEROVA módszer segítségével, amely 25 év klinikai tapasztalatain alapszik, aminek hála már így is sok amputációt kerültek el. A fejlesztők (Rozsos István, Mecseky László és Vadász Gergely) kiemelik, hogy a programjuk nem helyettesítheti a szakszerű orvosi kezelést, de segítséget nyújt az állapotfelmérés, a diagnosztika és a felvilágosító segédletek által. A program bemutatását a nyilvános – bárki által elérhető, és a betegeknek szóló résszel kezdeném.

Merova 02

Ők az „Állapotfelméréssel” kezdhetik meg a használatot, amikor is egy sor kérdésre kell válaszolni, amiben az egészségi állapoton, vagy az esetleges sebhelye(ke)n visz végig. Ezután kapjuk meg a saját kórlapunkat és diagnózisunkat, illetve egy általános és konkrét teendőket összesítő javaslatgyűjteményt. Ezután az „Asszisztens indítása” gombbal a diagnózis elmenthető a kezdőképernyőre, illetve az értesítések aktiválásával emlékeztet a feladatok elvégzésére, hogy elősegítse a gyógyulást, illetve felhívja a figyelmünket a rendszeres orvosi konzultációra – ami elengedhetetlen. Időközönként érdemes az állapotfelmérést elvégezni, így könnyebb nyomon követni a változásokat, illetve a szakorvossal is lehet konzultálni ez ügyben. Nemcsak az állapotfelmérésben vagy a Kórlap és diagnózis felállításában nyújt segítséget a Végtagmentő, hanem kötözési, ápolási, táplálkozási és gyógytorna segéd is megtalálható benne, valamint gyógyeszköz ajánlót, kaphatunk általános tanácsokat a cukorbetegséggel való együttélésről, de akár ütemezett emlékeztetők is érkezhetnek a rendszeres ápolási és egyéb fontos teendőkről.

A program másik része már nem a betegeknek szól, hanem az orvosoknak van fenntartva – ide halandó ember nem is teheti be a lábát – értelemszerűen. Ehhez előzetes hozzáférés igénylése szükséges, ahol is az orvosi pecsétszámot meg kell adni. Orvosi regisztráció esetén részletesen megismerhető a MEROVA módszer, amellyel lehetőség nyílik megmenteni diabéteszes és vénás keringési betegséggel rendelkező pácienseinek végtagját az amputációtól. Az applikáció lépésről lépésre követhető feladatsora hatékonyan segíti az orvost a pontosabb diagnózis felállításában, a tünetek kezelésében és a betegek tájékoztatásában.

Sajnos egyre többünknek lehet hasznos ez az alkalmazás, de remélem van, akiknek hasznos információkat tudtunk adni, és el tudják kerülni a komolyabb szövődményeket. 

Hasznos linkek:


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban. Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek új bejegyzést írva is!

Vásárlási segédlet: