A KRESZ újabb módosításáig az elektromos scooterekre segédmotorként tekintenek.

e roller 01

Hónapok óta hallani mindenhol, hogy egyre több országban jelentenek gondot az e-járgányok, és ezek használatát szabályozni kell(ene). Hazánkban is többször belengették már a KRESZ módosítását, azonban eddig ez nem történt meg. Eddig úgy oldották meg a városok ezt a joghézagot, hogy egyszerűen egyes közterületekről kitiltották ezeket a járműveket. Ez csak részmegoldás, elvégre egyre több ilyen szerkezet fut az utakon, és senki nem tudta, minek is kellene őket tekinteni. November 21-én viszont kikerült a Parlament oldalára Pintér Sándor válasza a “Miért segédmotor kerékpár az elektromos roller? Avagy a rendőrség szándékosan akar baleseteket okozni elektromos rollerekkel az utakon?” kérdésre. A feltett kérdésre rövid, de velős válasz érkezett, mégpedig „Az elektromos rollert a hatályos szabályozás alapján, külön eltérő rendelkezés hiányában csak segédmotoros kerékpárnak lehet megfeleltetni. A Rendőrség a jogszabályok alapján köteles eljárni.” Így ezekután minden használónak a KRESZ-ben előírt szabályoknak kell megfelelnie, ezekből kiemelnék pár fontosabbat:

  • vezetői engedély megléte
  • kötelező a fejvédő használata – bukósisakot csak rögzítve hordhatunk, egyéb célra készült sisak viselése tilos
  • tilos járdán közlekedni velük
  • maximális sebessége 45 km/h lehet
  • lennie kell kötelező biztosításnak
  • tompított fényszóróval kell kivilágítani (legalább 15 W)
  • utas nem szállítható

e roller 02

Norman Florence munkába robog az elektromos rollerén Londonban (1916). Kép forrása: Smithsonianmag

Gondolom azt le sem kell(ene) írnom, hogy az alkoholfogyasztás után a használata szintén nem megengedett. Jómagam véleménye, hogy tényleg ideje lenne tiszta vizet önteni a pohárba, és szabályozni kell ezeknek a szerkezeteknek a használatát – és ezzel nem azt mondom, hogy ez most jól van így. A mostani szabályozás nem halad a korral, és a bürokrácia malmai lassan őrölnek rohanó világunkhoz képest. Bár a fenti kép alapján megjegyezném, hogy most spanyolviaszként tekintünk az elektromos rollerre, mint a modern kor egyik nagyszerű vívmányára, mégsem így van ?

Itt kérnék meg mindenkit, hogy a kommentekben mellőzzünk mindenféle olyan megnyilvánulást, amely másokat sérthet. Köszönöm!


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!facebook button final

Vásárlási segédlet: