Mi is sokat cikkezünk a kínai vállalat aktuális helyzetéről, és itt a legfrissebb infómorzsa.

Huawei Ark oak 00

Gondolom, senkinek nem kell elmondani a Huawei pár hónapja tartó kálváriáját, ami fenekestül felforgatta a mobilpiacot. A türelmi idő ugyan még nem járt le (ennek határideje augusztus 19.), de ha nem változik a helyzet, az katasztrofális lehet a cég számára – még ha nem is végzetes. Ren Zhengfei (a Huawei alapítója és vezérigazgatója) nemrég azt nyilatkozta, hogy nem számított arra, hogy ekkora károkat okoz majd az USA és Kína közötti kereskedelmi háború. Habár gőzerővel készülnek az Android leváltására, amire van is esély, de az eszközeikbe szánt SOC kérdése még mindig nyitott, nem tudni, mit tudnak lépni ez ügyben. Ennek ellenére egyelőre nem tervezik sem a kutatásfejlesztési költségek csökkentését, sem leépítéseket, mert bíznak az ügy pozitív kimenetelében, így minden maradhatna a régiben. Amennyiben ez mégsem történne meg, úgy a Bloomberg becslése szerint a nemzetközi piacon 40-60%-os visszaesésre számíthat a gyártó a telefoneladások tekintetében, ez nagyjából 30 milliárd dollárt jelent (barátok közt is durván 8500 milliárd forint). De térjünk vissza a címhez, ugyanis kiderült, hogy a cégen belül fejlesztett Ark/Oak OS-en kívül – ez volt a mindenkori B tervük – rendelkeznek egy C tervvel is. Ez pedig nem más, mint a Jolla cég Sailfish nevű rendszere, amelynek nagy előnye, hogy androidos appokat is képes kezelni, ráadásul a legtöbb mai szolgáltatással is könnyedén elboldogul. Aki nem tud semmit a rendszerről, az a cikk végén talál egy kis összefoglalót a történetéről. Mivel nem igazán elterjedt (az Android és iOS-en kívül más operációs rendszer nem tud labdába rúgni), két esélyes ennek a használata. Első esetben még több felhasználót veszít a gyártó, ami akár a nyugati világban a cég végét jelenti, vagy sikerre viszi ezt a kevesek által ismert és használt platformot – amivel akár nagyot is kaszálhat. A Huawei szerencséjére ugyan a szoftverrel a jelek szerint nem lesz nagy gond, de ha processzort nem tudnak szerezni (és egyéb hardverelemeket), akkor még mindig ott lesznek, ahol a part szakad.

Huawei Ark oak 02

A Salfish OS-ről röviden:

 A 2000-es években a Nokia egy Linux alapú mobilplatform fejlesztésébe fogott, aminek a Maemo nevet adták, és nem sokkal fejlesztés startja után egybeolvadt az Intel szintén Linux alapokon fejlesztett Moblinnel rendszerével. Ebből az összeborulásból született meg a MeeGo, melyet a két cég 2010-ben mutatott be a nagyközönségnek. Csatlakozott még az AMD is hozzájuk, de nem tartott sokáig az együttműködés, előbb a Nokia lépett ki – a Microsofttal hozták létre a WP platformot, majd az Intel hagyta ott a projektet a Samsung kedvéért – ők a Tizent indították útjára. Ekkor a MeeGo csapat egy része kivált a Nokiától, és a MeeGo-ból merítve létrehozták a Jolla nevű céget, a rendszerüket pedig a Sailfish OS névre keresztelték. Az eredeti szoftver, és édes gyermeke a magkód 80%-ában osztozik, így nem egy teljesen új rendszert hoztak létre, hanem kigyomlálták a nem működő/felesleges részeket, így időt, energiát, és nem kevés pénzt spóroltak meg. Ugyan a fejlesztése töretlen – ma már a 3.0.3.10-es kiadásnál jár, elég kevés készüléken fut a rendszer. A legismertebb gyártó a Sony, nekik volt a Sony Xperia X-ből, és a Sony Xperia XA2/XA2 Ultra/ XA2 Plus-ból ezzel a rendszerrel gyártott mobiltelefonja, de rengeteg eszközre portolták is (Xiaomi Redmi Note 3-4-5, Xiaomi Redmi 5 Plus, OnePlus One-3-3T, Samsung Galaxy A5, és a sort folytathatnám). Mint látható, eddig nem egy sikersztori a rendszer, de életben van, így várjuk meg, mi lesz a sorsa.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban. Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek új bejegyzést írva is!

Vásárlási segédlet: