Pár napja pakkot kaptam, de nem édesanyámtól, és nem is kenőcs volt benne, viszont az egészségem megóvására/gyógyítására való eszközt találtam benne. Nem is akármit, a Xiaomi Mijia iHealth érintés nélküli lázmérőjét kaptam meg a Banggoodtól tesztelésre. Bátran kijelentem, hogy egy ilyen eszköznek minden lakásban kell lennie, főleg a (kis)gyermekes családoknál, ahol jól jön egy gyors és precíz lázmérő, és a beteget sem kell felébreszteni – ha véletlenül alszik – egy gyors vizsgálat miatt.

Xiaomi iHealth 02

Mi mást lehet mondani a csomagolásról, minthogy Xiaomis. Ez azonnal látszik is rajta, egy sima, fehér kartondobozt kapunk, elején a termék képével, hátul a (kínai) leírás és ennyi. A szemnek tetsző csomagot kibontva egy adag papír társaságában tűnik fel a kemény papírból hajtogatott tartóban maga a termék. A user manualt félre is tettem (találjátok ki, milyen nyelven íródott), viszont a lázmérő tartója megint csak Xiaomisra sikerült. Fehér, minimalista, pont akkora, amekkorára szükség van ahhoz, hogy a szállítást sérülés nélkül vészelje át a cucc. Kiemelve belőle az eszközt, a lázmérő alatt – meglepetésemre – két AAA típusú elemet találtam, ami a működéséhez elengedhetetlen, így nem kellett keresgélni, azonnal üzembe helyezhető a kis ketyere. Becses nevén Xiaomi Mijia FDIR-V14 – ezt gondolom mindenki hamar el is felejti majd – ami 13,7 x 3,4 x 3,9 centiméteres paraméterekkel bír, ehhez társul a 90 grammos tömeg. A formája elsőre szokatlan lehet, mivel a felső részhez képest az alja (ahol maga a szenzor helyezkedik el) 15,5 fokos szöget zár be. Ez a kényelmes használat miatt lett így kialakítva, és a tesztem során meggyőződtem, tényleg odafigyeltek arra, hogy a használata természetesnek hasson, ne görcsöljünk a fogáson. A digitális lázmérőhöz (vagy akinek akad még a jó öreg higanyosból) képest nagy és súlyos, de ez nem meglepő, mivel tudjuk, hogy minőségi darabot tartunk a kezünkben. Formáját tekintve egy félbevágott hengerre emlékeztet, az alsó részén a fejjel, ami szép ívesen emelkedik ki a termék síkjából. Na, ezt jól megmondtam, inkább mutatok egy képet róla, az szemléltetőbb.

Xiaomi iHealth 03

A termék műanyag borítást kapott oldalt és alul – abból is a jobb fajtát, ami mutatós – a teteje lapos, egy átlátszó műanyag védi. Itt legfelül egy LCD kijelző található, ami elég nagy számokkal mutatja az aktuális testhőt fehér színnel, alatta pihen az egyetlen gomb, ezzel lehet működésre bírni, míg legalul az iHealth felirat díszeleg. Kikapcsolt állapotban a kijelző nem is látszik, diszkréten belesimul a borításba, míg bekapcsolva elég erős a fénye, és a számok is elég nagyok, nagyjából 1,3 centiméteresek. A hátulján lehet lecsúsztatni a takarólemezt, ez alá kell az elemeket behelyezni – a leírás szerint 3000 mérést képes elvégezni a két elemmel.

Xiaomi iHealth 04

Ezt azért nem volt időm kipróbálni, de biztos vagyok benne, hogy sokáig kitartanak az elemek, és amennyiben nem használjuk huzamosabb ideig, érdemes kivenni őket belőle, nehogy kifolyjon a sav, és tönkre tegye az eszközt. A belsejében kapott helyet a német gyártmányú Heimann érzékelő, ami garantálja az adatok pontosságát, de mellé tettek egy környezeti hőmérséklet-érzékelőt, így kiküszöbölve a fals eredményeket. A mérést infravörös szenzorral végzi, és a bőrről visszaverődő adatokat jeleníti meg pillanatok alatt – ezért találunk két „szemet” az alján, az egyik küldi az infravörös sugarat, míg a másik a visszavert adatot dolgozza fel.

Xiaomi iHealth 05

Most lássuk a lényeget, azaz mit is tud valójában. Előre leszögezem, ez nem okos eszköz, nem kapcsolódik sem máshoz, sem apphoz, egyedül lázat mér, de azt 0,1oC fokos pontossággal. Az egyik legjobb tulajdonsága, hogy nagyon gyors, alig egy másodperc alatt megméri a testhőnket. Ez gyerekeknél kiváltképp jól jön, nem kell percekig a hónuk alatt tartani a lázmérőt, ami vagy sikerül, vagy nem. A másik, hogy használata higiénikus, mivel fizikailag nem érintkezik a bőrünkkel, így magas láz esetén sem úszik verejtékünkben a szerkezet. Víz nem is érheti, a készülék nem vízálló, erre érdemes odafigyelni, de a bőrhöz sem érhet mérés közben.  A használata nagyon egyszerű, a bőrtől nagyjából 3 centiméterre kell tartani a lázmérőt – távolabbról egyszerűen nem mér – majd az egyetlen gombot megnyomni. Kevesebb, mint egy másodperc alatt egy diszkrét rezgés kíséretében megjeleníti az értéket, így gyorsan és kényelmesen meg is vagyunk az egész procedúrával. Itt jegyezném meg, ami NAGYON FONTOS, ha valaki használja ezt az eszközt, akkor a szemöldökök magasságában, az orrnyereg fölött kell mérni, csak itt tud pontos eredményt produkálni. Más testrészen, vagy ettől eltérő pont esetén az eredmények pontatlanok lehetnek –a leírásban egy ábra is mutatja, hol is kell mérni, ezt tartsuk is be szigorúan.

Xiaomi iHealth 06

Tudom, nem nyúlt hosszúra a teszt, de ebben minden benne van. Egy egyszerű szerkezet, ami nem tud kunsztokat, diszkréten teszi a dolgát, de azt tökéletesen. Összevetettem egy digitális lázmérővel is – nem vagyok beteg – nagyjából ugyanazt az eredményt hozta, pedig más-más helyen mértem a hőmérsékletemet. Így elmondható, hogy a mérési eredmények megfelelnek a valóságnak – ha betartjuk a használati utasítást. Mivel idejét nem tudom, mikor vettem lázmérőt, utánanéztem, ma mennyibe is kerülnek. Egy „sima” digitálishoz képest sem vészes az ára – abból egy normálisabb 2500-3500 Ft között mozog – de az itthon kapható infrásaktól olcsóbb, a számomra ismeretlen márkájúakkal megegyezik az ára – kérdés, azok milyen szenzort használnak. Viszont az ezzel egy árba tartozókat meglátva inkább egy traffipax jutott eszembe, mint egy segédeszköz, nem tudtam sírjak vagy nevessek. Jó, lehet mondani, hogy azokkal felületek hőmérséklete is mérhető – de ha arra van szükségem, veszek egy céleszközt.

TípusiHealth (XIAOMI partner) 
ModellFDIR-V14
Tömeg~90 gramm
MéretLázmérő: 137 x 34 x 39 milliméter 
Kijelző: 25,7 x 19,1 milliméter
Mérés helyeHomlok
Távolság mérése           ≤3cm
EnergiaellátásDC 3V, 2 x 1,5V AAA (tartozék)
Mérési tartomány32 – 42oC között
Mérési pontosság± 0,1 ℃
Pontosság0,1 ℃
Működési tartomány16oC – 35oC között

Összegezve ismét egy hamisítatlan Xiaomi eszközt kaptam, ami mind kinézetre mind fogásra minőségi darab. Egyszerű használat jellemzi, kényelmes a fogása és a használata is gyerekjáték – egy gyermek is tudja kezelni, ha megtanítjuk, így teljesen elégedett vagyok vele.

Xiaomi Mijia JXB 310 iHealth Thermometer 03

Ha nincs a lakásodban lázmérő, vagy szeretnél egy könnyen és gyorsan használható darabot, bátran ajánlom a Xiaomi megoldását. Kisebb vagyont sem fizetni érte, a Banggood weboldalán 37%-os kedvezménnyel lehet a tiéd 24,44 dollárárt (~6990 forint) ellenében megvásárolhatod, a szállítás pedig 1,73 dollár (~490 ft).

A termék megvásárlásához kattints ide:

Xiaomi iHealth lázmérő

A szerző értékelése

{REVIEW}

label=Overall

decimal=0

max=5

Dizájn=5

Képességek=5

Hardver=5

Ár=5

{/REVIEW}


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban. Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek új bejegyzést írva is!

Vásárlási segédlet: