Kedvenc gyártóm legújabb TV okosítója most akciós a Geekbuyingon, érdemes rá lecsapni, ha szeretnénk a televíziónkat tartalommal megtölteni.

Amennyiben a televízió felturbózása a szemünk előtt lebeg, azoknak bőven akad választék ilyen eszközökből. A legtöbbjük kocka/téglatest alakú, és kell a hely az asztalon vagy a TV állványon, hogy tudjuk hova rakni. Ellenben a Xiaomi terméke szakít az eddigi formatervekkel, így egy pendrivehoz hasonló eszközzel oldja meg a problémát, ami egyszerű, de nagyszerű. A hardver nem kiemelkedő, azonban arra, amire tervezték megteszi, és helyigénye sincs.

A mérete mindössze 9,5 x 3,5 x 2 centiméter, a tömege 85 gramm. A külsejéről nem sok minden mondható el, egyszerű, Xiaomitól megszokott minimalista design, nekem ezek jönnek be. Adott egy HDMI kimenet – ezzel lehet a TV-hez csatlakoztatni az eszközt, illetve egy USB Type-C csatlakozó, amivel a szükséges energiát veszi fel a kis stick.

A meghajtásról az Amlogic S905Y2 CPU gondoskodik, amely négy Cortex-A53 maggal rendelkezik, amelyek 2 GHz-en ketyegnek. A GPU az ARM Mali 450 lett, memóriából 1 GB-ot kapunk, míg a tárhely mérete 8 GB. A hardver – mint mondtam – nem túl acélos, de elegendő arra, hogy megjelenítse a képet maximum 1920 x 1080 pixel felbontásban, 60fps-sel. Vezetéknélküli kommunikáció tekintetében kapunk egy dual-bandes (2,4 @ 5 GHz) Wi-Fi-t, amely támogatja az a/b/g/n/ac szabványokat, valamint adott a Bluetooth 4.2-es szabványt kezelő chip is. Előbbi értelemszerűen a vezetéknélküli internet hozzáférés miatt szükséges, míg utóbbi a távirányító miatt. Az ugyanis Bluetooth-tal kommunikál, amely hatékonyabb, mint a hagyományos megoldás.

És ha már szóba került a távirányító, pár szót érdemes ejteni róla. A lehető legminimalistább kialakítású, csupán pár gomb kapott rajta helyet. A termék nemzetközi mivoltát is jól jellemzi a dedikált Google asszisztens gombja, melyet – a beépített mikrofonnak hála – hangunkkal is előcsalogathatunk. Emellett dedikált gombot kapott még a Netflix és a PrimeVideo, ezeken kívül már tényleg csak a legszükségesebbek vannak jelen. Szerintem pont ebben rejlik a cég szépsége, minimalizálták a dolgokat, és olyan esztétikusan adják a kezünkbe, amit csak páran képesek megvalósítani – a többiek meg nem is akarják.

Ennyi kitérő után térjünk vissza a stick-re, annak is a szoftveres oldalára. Operációs rendszerből az Android TV 9.0 fut rajta, így a felület ismerős lesz mindenkinek a telefonokból. A készülék az alábbi formátumokat illetve kodekeket ismeri fel:

videóformátum: RM, MOV, VOB, AVI, MKV, TS, MP4

video kodek: VP 9-10, VC-1, H.265, H.264, MPEG 1/2/4, Real 8/9/10

audio formátum: MP3, AAC, Flac, OGG

audio támogatás: 5.1-es térhangzás, Dolby, DTS

képformátum: JPG, BMP, GIF, PNG

Leírás
GyártóXiaomi
TípusTV stick
Méret9,5 x 3,5 x 2 centiméter
Tömeg85 gramm
CsatlakozókHDMI
USB Type-C
CPUAmlogic S905Y2 (4 x Cortex-A53@2 GHz)
GPUARM Mali 450
RAM1 GB
ROM8 GB
Wi-Fidual-band (2,4 & 5 GHz), 802.11 a/b/g/n/ac
Bluetooth4.2
Operációs rendszerAndroid TV 9.0
TávirányítóBluetooth kapcsolaton keresztül
Támogatott formátumok
Video formátumRM, MOV, VOB, AVI, MKV, TS, MP4
Video kodekVP 9-10, VC-1, H.265, H.264, MPEG 1/2/4, Real 8/9/10
Audio formátumMP3, AAC, Flac, OGG
Audio támogatás5.1-es térhangzás, Dolby, DTS
KépformátumJPG, BMP, GIF, PNG
Csomag tartalma1 x Xiaomi Mi TV Stick
1 x hanggal is vezérelhető távirányító
1 x hálózati adapter
1 x használati útmutató (angol nyelvű)

A Mi TV stick képességei nem kiemelkedőek, gondolok itt arra, hogy hiányzik a 4K támogatás, és a tárhely bővíthetősége sem adott. Viszont ha ezek nem lényegesek nekünk, és tényleg beérjük kevesebbel, most érdemes lecsapni rá. A Geekbuying-on 42,99 $-ért (~13 975 Ft) megvásárolható, a szállításcseh raktárból – pedig csupán 2,17 $-ba (~705 Ft) kerül. A vásárláshoz kattints az alábbi linkre:

Xiaomi Mi TV stick

facebook button final


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!

Vásárlási segédlet: