A Foqucy Projector GX100 Multimedia Version nem a házimozi szerelmeseinek készül, hanem azoknak, akik minimális befektetésből szeretnének egy otthoni kivetítőt, alapfunkciókkal megszórva.

Bevezetés

Manapság – a 60-75 colos TV-k korában — a kivetítők talán kevesebb figyelmet kapnak a piacon, ami valamelyest érthető is, de az az előnyük nem veszett el, hogy nagyon kedvező ár mellett tudnak hatalmas, akár fal méretű (150-250 hüvelyk) képátlót biztosítani. Ha nem is ekkorát, de valami hasonlót tud tesztünk főszereplője is, ami annyira olcsó, hogy egyelőre le sem merem írni, hogy mennyibe kerül. Nyilván ennek megfelelően egy pillanatig nem szabad tőle elvárni egy több ezer dolláros kivetítő jellemzőit. Ez egy belépő modell ebbe a világba, ismerkedés a projektorokkal, azok használatával. Vizsgáljuk is meg közelebbről!

Doboz, tartozékok

A termék egy egyszerű, de korrekt, fehér kartondobozban érkezett, már ami a kisebbik oldalakat illeti, ugyanis az elején és a hátulján a projektor fotója díszeleg színesben, szóval a csomagolás korrekt. Ettől függetlenül azért nem bíbelődtem vele sokat, inkább kipakoltam az asztalra a belsejét. Olcsó modell lévén nem számítottam busás körítésre, ami be is igazolódott, de azért a kötelezőket megkapjuk: 1 darab HDMI kábel, 1 darab felhasználói kézikönyv, 1 darab tápkábel (EU) és 1 darab távirányító.

Külső, csatolófelületek

Az Foqucy Projector GX100 egy egyszerű kis projektor, ez azért már az első szemrevételezésnél nyilvánvalóvá válik. A műanyag burkolat fekete színt kapott, fizikai méretei 145 mm × 130 mm × 57 mm, tömege 0,476 kg, így, ha zsebben nem is, egy övtáskában simán meg tudja magát húzni. A gépben egy 2,4 hüvelykes LED-es LCD panel dolgozik egy kézi fókuszos lencsével párosítva – az előlapon értelemszerűen őt találjuk, ide mást nem is helyeztek (a lencsevédőt leszámítva).

A gép jobb oldalára, a lencse melletti területre helyezték a fókuszállítót, a szemközti oldalon csak szellőzőrácsokat találunk. A gép tetejének hátsó felére alakították ki az alapvető kezelőgombokat (menü, forrás, bekapcsolás, vissza, hangerő, stb). A készülékház hátulja a csatlakozók terepe, itt díszelege a HDMI, a microSD kártyanyílás, az USB, a 3.5 mm-es jack aljzat, az infra-vevő, valamint a tápkábel csatlakozója.

Üdvözlendő ez a felhozatal, hiszen így közvetlenül pendriveról vagy külső merevlemezről is lejátszhatunk tartalmat (a memóriakártyával egyetemben), így a projektort még PC-hez vagy notebookhoz sem kell feltétlenül csatlakoztatni.

A gép hasa minden oldalon gumitalpakon támaszkodik meg, középen ott pihen egy szabványos felület állványoshoz rögzítéshez. Ha kétoldalt a szellőzőrácsoknál bekukucskálunk, akkor látható, hogy egy egész komoly, réz hőcsöves hűtést helyeztek bele, a far felé haladva pedig mindkét oldalon 1-1 hangszóró engedi láttatni magát.

A távirányító szintén iegyszerű kis darab, de lényegében mindent elérünk rajta keresztül, amire szükségünk lehet, a gombok logikusan, könnyen megtalálhatóan vannak elrendezve, szóval semmi gond nincs vele.

Specifikáció:

  • Foqucy GX100 projektor
  • Típus: Multimédiás verzió
  • Szín: Fehér / Fekete
  • Kijelző típusa: LCD TFT kijelző
  • Fényforrás: LED
  • Fényerő: 1800 lumen
  • Fizikai felbontás: 800*480
  • Lámpa élettartama: 30000 óra
  • Képméret: 17”-100”
  • Képernyő képaránya: 16: 9
  • Kontrasztarány: 2000:1
  • Működési feszültség: AC 90V-260V (US/EU csatlakozó)
  • Port: USB/Audio/HDMI/TF kártyanyílás
  • Többnyelvű támogatás: Igen
  • Méret: 145*130*57 mm

Csomaglista :

  • 1 x kivetítő
  • 1 x hálózati adapter
  • 1 x HDMI kábel
  • 1 x távirányító
  • 1 x felhasználói kézikönyv

Visszatérve a pillanatra a specifikációs táblázatra, az látható, hogy bár a kivetítőn HDMI portot helyeztek el és támogatja a 720p/1080p tartalmak lejátszását, a natív felbontás csak 800×480 pixel, így az eredeti képpontmennyiséget nem tudjuk majd felvarázsolni a falra. Pozitívum viszont, hogy a kivetített kép átmérője 17 coltól egészen 100 colig alakulhat, 16:9-es képarány mellett. A fényerő 1800 lumen, a kontrasztarány 2000:1 (a lámpa várható élettartama 30000 óra), most már egyre kíváncsibb vagyok, hogy ez végül milyen eredménnyel fog párosulni a falon a GX100 esetében, szóval nézzük is meg!

Működés, használat

A projektort az első körben klasszikus felhasználással, HDMI kábellel notebookra kötve néztem meg. A gyártó 1800 lument ad meg fényerőnek, így nem ért váratlanul az, hogy egy elsötétített szobában sokkal jobb eredményt lehet elérni, mint egy világos helységben.

A notebookról a YouTube-ot ütöttem fel, és megszólalt a videó mellé a hang is. Két méteres távolságból a vetítés képátlója körülbelül 120 cm, 5 méteres távolságból körülbelül 265 cm volt, a manuális fókusszal egész jól be is lehetett élesíteni, persze nagyobb távolságnál ez nehezebb.

Második körben a médialejátszós képességet vizslattam, amihez egy NTFS-re formázott pendrive-ra helyeztem meséket. A projektor főképernyője kis túlzással olyan, mint egy TV BOX kezdőképernyője. A háttértér tartalma szűrhető mozgóképre, zenére, fotóra és szöveges tartalomra, de alatta válhatunk a HDMI-re is, illetve elérjük a beállítások (settings) menüt is. Ezzel kapcsoltban további jó hír, hogy a projektor menürendszere átállítható magyarra!

A flash-meghajtón egyetlen partíció volt, ezeket gond nélkül felismerte és kezelte, illetve a mappaszerkezetet is gyorsan és jól jelenítette meg. Mozgófájlt kiválasztva gyorsan el is indult a lejátszás, a lejátszás-vezérlő a szokásos elemeket tartalmazza.

A pendrive-on egy 480p MKV és egy 720p MKV anyagot helyeztem el, amiket gond nélkül indított a szoftver, ugyanakkor itt a hanggal valamiért nem boldogult, nem szólaltak meg a hangszórók, HDMI kapcsolatnál pedig tökéletesen üzemeltek.

Hangzás tekintetében igazából egyszerű a helyzet: ez egy projektor, kb 4 cm-es hangszórókkal, ennek megfelelően szól. A hangerővel nincs gond, illetve a lehetőségekhez mérten tiszta is, a beszédhangos részek érthetőek, nem kell felirattal nyomozni az elhangzottakat, szóval még mindig jobbnak érezni, mint a laptop vagy a monitor beépített hangkeltőjét.

Összegzés, végszó

A Foqucy Projector GX100 projektor egy belépőszintű megoldás szinte nevetséges áron, ennek nyilván a használat során megvannak a maga kompromisszumai. Pozitívum a FULL HD felbontás támogatása, illetve a natív HDMI megléte, de azért legalább egy 720p-s valós felbontást el tudtunk volna viselni. Ugyanakkor az is nagyban megkönnyíti a használatot, hogy a tartalmat akár pendrive-ról vagy memóriakártyáról is le tudjuk játszani, tehát még gépet sem kell a projektor mellé cipelni, ami egy nagyon kényelmes lehetőség. Egyszerű, letisztult a médialejátszós képernyő (alapszoftver) is.

Némi tekergetést követően az élességet be lehet lőni megfelelő szintre, de a képminőség kapcsán meg kell jegyezni, hogy a mutatott teljesítmény az árának megfelelő, kiemelkedőnek nem mondható. Valós házimozis célokra (ha valaki heti 10-12 filmet el tud fogyasztani) azért ennél komolyabb megoldást javasolnánk, de nyilván egy-két filmet meg lehet rajta nézni – arra pedig egyenesen tökéletes, hogy a gyerekeknek meséket, akár diafilmeket vetítsünk rajta, megidézve gyerekkorunk hangulatát, de a mai animációs gyerekfilmek is jól mutatnak vele. Igazából még a vászon sem lényeg. Ha van egy méretes fehér falfelületet, akkor sötétítsük el a helyiséget, állítsuk be az élességet és már mehet is a vetítés – a lényeg, hogy összehozza a családot!

A Foqucy Projector GX100 projektor a TOMTOP kínálatában jelenleg kiemelt akcióban érhető el 69,99 dolláros áron, ami átszámolva ~ 22.790 forintos árat jelent – igen, ennyit! A VÁM-és ÁFA-mentes érkezést biztosító szállítási mód ingyenes. Ez így a megkötések ellenére is megfontolandó ajánlat, ha letennéd mellé a voksodat, itt tudod kosárba tenni:

Foqucy Projector GX100 Multimedia Version


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!facebook button final

Vásárlási segédlet: