Nincs sok bosszantóbb annál, amikor a telefonod használhatatlanná válik, és csak azt ismételgeti, hogy szabadíts fel tárhelyet.

666.jpg

Amikor ez bekövetkezik nem tudsz fényképezni vagy videót felvenni, mert nem lesz hely, ahol a telefon tárolja az elkészült felvételeket. Ennél is sokkal nagyobb baj, hogy nem fog többet frissülni a telefonod szoftvere, mert nem lesz hely a frissítés letöltéséhez. Ez pedig nem csak bosszantó, de az adataid biztonsága szempontjából is kulcsfontosságú probléma.

Teljesen mindegy, hogy telefonod 8- 16-32 vagy 64 GB háttértárral rendelkezik, ha nem figyelsz, akkor mindnek a végére érsz, ráadásul minél több lesz az adat, annál nehezebb lesz rendet tenni, egyre több időt visz majd el, hogy a szemetet elkülönítsd a hasznos tartalomtól.

Ebben a cikkben néhány egyszerű tippet adunk, hogy tudod elodázni a tárhely betelését, vagy ha már betelt, akkor hogy tudsz egyszerűen felszabadítani némi tárterületet, amíg nem lesz időd rendezni a régebbi fájlokat. 


 

Letöltések törlése

A telefonod Letöltések (Download) mappájában tárolja az összes letöltést (beleértve a WhatsApp vagy Facebook videókat, fényképeket, dokumentumokat stb.). A mappában található fájlok nagyobb része valószínűleg felesleges. Ez tehát az egyik legegyszerűbb módszer, takarítsd ki ezt a mappát. Erre két módszert tudunk ajánlani.

111.png

Az egyik, hogy a telefonod fájlkezelőjében a nem kellő fájlokat kijelölöd és a törlés gombbal múltidővé teszed. A másik, hogy a telefont USB kábellel összekötöd számítógépeddel, a telefon meghajtóján megkeresed a Letöltések (Download) mappát és kényelmesen kiválogatod, hogy mi kel és mi nem. Ha bizonytalan vagy egy-egy fájl tekintetében, akkor csinálj a számytógépedre egy telefon mentés könyvtárat, és ezeket a fájlokat törlés előtt másold ide. Ha mégis szükséged lesz rá, akkor innen bármikor vissza tudod másolni telefonodra.


 

A nem használt alkalmazások eltávolítása

Néha magam is elképedek, amikor a Google Play Store saját alkalmazások listáját megnézem. Borzasztó sok szemét programot próbáltam ki, amióta Android telefont használok. Bizonyára Te is így vagy ezzel, szóval érdemes néha végignézni a telefonra telepített alkalmazások listáját. Szinte biztosan fogsz olyat találni, amit nem is emlékszel mikor indítottál el utoljára. Ne gondolkozz sokat, amit nem használsz, arra nincs szükséged. Ha később mégis kelleni fog bármikor letöltheted a Google boltjából.

222.png

Menjen a Beállítások> Alkalmazások menüpontra. Itt megtalálod a telepített alkalmazások listáját. Könyörtelenül töröld, ami nem kell!

Egy másik lehetőség, ha bizonytalan vagy abban, melyik programot mikor használtad utoljára. Nyisd meg a Play Áruházat, a jobb felső sarokban érintsd meg a három vonalat, válaszd ki a Saját alkalmazások és játékok lehetőséget, majd koppints a Telepítve fülre. Ezután koppints a jobb oldali rendezés gombra (három egyre rövidülő vonal egymás alatt) és válaszd ki az utolsó használatot. A listában az első a leggyakrabban használt, az utolsó a legritkábban használt program. Az utolsókból nyugodtan törölj, nem fog hiányozni!


 

Tisztítsd ki a gyorsítótárat (Cache)

A legtöbb Android-alkalmazás tárol adatokat, amiket arra használ, hogy a programot gyorsabban töltse be neked. Ezek a fájlok a Te kényelmedet szolgálják, de bizonyos esetekben sok helyet foglalnak, így főleg azoknál az alkalmazásoknál amiket ritkán használsz feleslegesek.

333.png

Emiatt a gyorsítótárat néha érdemes üríteni. Ennek legegyszerűbb módja a következő:

Menj a beállításokba, válaszd az Alkalmazások pontot. Válassz ki egy tetszőleges alkalmazást, koppints rá. A megnyíló oldalon keresd meg a Gyorsítótár vagy Cache részt, és kattints a törlés gombra. Az összes alkalmazás gyorsítótárának törléséhez egyszerűen ugorj a “Beállítások> Tárolás” pontra, és válaszd a Cached Data lehetőséget a készülékén tárolt összes alkalmazás gyorsítótárának eltávolításához.


 

Fotók áthelyezése a felhőbe

Az Androidos telefonoknál a legegyszerűbb a Google Fotók alkalmazást használnunk. Ennek segítségével a telefonunkkal készülő képeket elmenthetjük a felhőbe, így a képek nem csökkentik telefonunk tárhelyét.

Ha használni szeretnéd ezt a lehetőséget, akkor egyszerűen kapcsold be a Google Fotók “Biztonsági mentés és szinkronizálás” funkciót. Nyisd meg a Google Fotókat, és lépj a Beállítások> Biztonsági mentés és szinkronizálás pontra, és kapcsold be ezt a lehetőséget. Képeket készíthetsz akár 16 megapixel felbontásban is, ha úgy tartja kedved, nem fog tőle elfogyni a telefon tárterülete.


 

Alkalmazások áthelyezése Micro SD-re

Általában a telefon tárhelyének legnagyobb részét az alkalmazások foglalják el. Ha olyan Android-eszközzel rendelkezel, amely bővíthető tárolóval (MicroSD kártya) rendelkezik, néhány nagyobb alkalmazást áthelyezhetsz a MicroSD-re. Egyszerűen csak ugorj a Beállítások> Alkalmazások> Alkalmazáskezelő menüpontra, és válassza ki az adattároló alkalmazást.

444.png

Ha az alkalmazás lehetővé teszi a MicroSD kártya tárolását, megjelenik egy gomb az “Áthelyezés az SD-kártyára”, amelyet használhatsz. Egyes készülékeknél ez a lehetőség a Tárolás részben érhető el. Ne feledd, egyes alkalmazások esetén az áthelyezés után is tárol a program a telefonodon adatokat, mégis, így is érdemes azt áthelyezni, még akkor is, ha esetleg a kártyáról valamivel lassabban töltődik be a program. Ne feledkezz meg arról sem, hogy ha ilyenkor eltávolítod a memóriakártyát a rajta lévő programokat nem fogod tudni elérni.


 

Fájlok törlése külső fejlesztő programjával

Ahogy az asztali számítógépekhez, úgy az Androidos telefonokhoz is találhatunk olyan programokat, amik elvégzik helyettünk a telefon tárhelyének tisztítását. Ezzel sok időt takaríthatunk meg, hiszen a takarítási funkciókat egyetlen gombnyomással el tudjuk indítani. Igaz, a dolognak annyi hátránya van, hogy a folyamatba a legtöbb esetben nem tudsz beavatkozni.

555.jpg

A Google Play Store-ban sok ilyen programot találhatunk, vannak közöttük ingyenesek és fizetősek is. Én a számítógépemen is és a telefonomon is a CCleaner nevűt használom, de természetesen van még ezen kívül is sok jó megoldás. Ha tudsz ilyet oszd meg velünk a hozzászólásoknál!


 

Következtetés

Tekintettel a piacon megjelenő alkalmazások megnövekedett fájlméretére, szinte az összes okostelefon-gyártó igyekszik egyre nagyobb tárterületet biztosítani a telefonjaikhoz. Napjaink Android készülékeit akár 32-  64- vagy akár 128 GB-os tárhellyel is megvásárolhatod. Bármekkora legyen is a tárterület, ha nem figyelsz, néhány hónap alatt elhasználhatsz minden üres bitet és bájtot.

A fenti módszerek segítségével akár több gigabájt tárhelyet is felszabadíthatsz a telefonodon, ami csak átmeneti megoldás lesz, de addig segít, amíg felteszed a legújabb frissítést vagy lesz időd rendet tenni a telefonodon.