Közel sem hibátlan, de az árát nagyon is megéri!

chuwi hi9 9

Sokan vannak, akik a tabletek halálát jósolják, és meg kell mondanunk, könnyen lehet, hogy igazuk van. Mondjuk ezt annak ellenére, hogy napjainkra érték el a hardverek végre azt a szintet, amikor is olcsón, de viszonylag nagy teljesítményt kapunk már a táblagépektől is.

A piac azonban szűkül, két oldalról is fojtogatják a táblákat. Alulról a telefonok, amiknél a hat col már egyáltalán nem ritka, de akad bőven e fölötti méret is, felülről pedig ott vannak az egyre könyebbé, vékonyabbá váló noteszgépek, sok esetben már mobil platformra építkezve.

chuwi hi9 1

Ennek ellenére még mindig sok féle táblagépet vehetünk. A hét coltól akár a 13 colos méretig találunk mindenféle erősségű megoldást, de a legkedveltebbek talán a 10 colos masinák. Jelen bemutatónkban egy olyan gépet ismerhettek meg, ami a leggyakoribb 7- és 10 colos táblák között félúton helyezkedik el, a képátlója 8,4 col. A gép gyártója kimondottan játékosoknak ajánlja termékét, megpróbálunk utána járni, hogy valóban alkalmas e erre a célra.

Mivel A Chuwi Hi9 jelenleg akciós, és ebben az akcióban tényleg nagyon jó áron vehetjük meg feltúrtuk a netet, hogy megnézzük a különböző tesztekben hogy teljesített. Ez a cikk sok teszter véleményének összegzése lesz, mintegy verdikt, amiben kiderül az igazság!

Külső

Abban mindenki egyetért, hogy ez a tablet nem szép. Mondjuk nem is ronda, igazából csak egy teljesen átlagos kinézetű szerkezet, aminek építéséhez a közepesnél kicsit rosszabb anyagokat használtak fel. Szóval, aki ilyet vesz az ne számítson egy ipari műremekre, műanyag minden, a hátlap is, ami kicsit olcsó benyomást tesz. Annyi előnye mégis van, hogy nem találkozunk a kínai tableteknél sűrűn felmerülő hibával, miszerint az amúgy is gyenge WiFi rádió jelét a fém hátlap tovább rontja, hogy aztán a routertől 5 méterre megszűnjön a vezeték mentes internet.

chuwi hi9 2

A dizájn tehát csapnivaló, itt minden a spórolásról szól, de amit itt megspórolnak, azt remélhetőleg ráköltik a belsőre, ami azért lássuk be sokkal fontosabb. A gép se nem vastag, se nem vékony, olyan átlagos forma. A kijelző képaránya a megszokott 16:9, itt még nem kell a telefonoknál terjedő 18:9-es képaránnyal foglalkoznunk. A panel felett egy 2,5D-s üveg van, vagyis a borítás szélei kerekítettek.

chuwi hi9 4

A spártai dizájnt erősíti, hogy nem kényeztettek el minket csatlakozók tucatjaival. Csak a legszükségesebbeket kapjuk, egy USB portot, egy fejhallgató csatlakozót és egy microSD kártyahelyet. A hátlap folytonosságát csak a hangszóró rácsa szakítja meg, ami a hátlap alsó felén található, pont ott, ahol fogni fogjuk, ha a vízszintes helyzetben lévő gépen játszani szeretnénk.

Specifikáció és szoftver

Eddig csak reménykedhettünk abban, hogy a külsőn megspórolt pénzt a belsőre költötték, most kiderül valóban így történt-e. Kezdjük az erősebb részekkel, jelesül a kijelzővel, ami felül múlja a várakozásokat, de mint később látható lesz vissza is húzza a teljesítményt. A beépített panel 2560 x 1600 pixel felbontású, ami a 8,4 colos képátlóval eszement pixelsűrűséget, ezzel pedig az átlagnál magasan jobb képminőséget eredményez. Csak hogy érezzétek, jobb a pixelsűrűsége mint a méretben hozzá hasonló iPda Mininek, Papíron a Chuwi Hi9 minden bizonnyal nagy bang-ot kínál a kis pénzekért. A kijelző egyedül megéri az árát, egy 8,4 hüvelykes LCD-kijelzőt, amelynek felbontása 2560 × 1600. Ez sokkal magasabb képpontsűrűséget biztosít, mint a legközelebbi iPad mini 4.

chuwi hi9 5

Memória szempontjából sem állunk rosszul, tableteknél a 4 GB egészen tisztességesnek mondható. A háttértár kicsit talán átlagon felüli is, hiszen a 64 GB kimondottan nagynak tekinthető abban a kategóriában, amiben a Chuwi gépe játszik. Van kamera is, két darab. Hátul egy 5 megapixeles, elől egy kettes dolgozik, de a tesztelők abban sajnos egyetértenek, hogy nem elég, hogy alacsony a felbontás még a készülő képek minősége is csapnivaló. Szóval fotózáshoz ne akarjuk ezt a gépet használni, mert sírás lesz a vége.

chuwi hi9 6

A végére maradt a központi egység. Sajnos ebben a táblagépben nem Snapdragon, hanem MTK lapka dolgozik, abból pedig egy olyan fajta, amit kimondottan tabletekhez fejlesztettek ki. Sajnos csak négy magja van, de legalább a négy magból kettő nem a gyengébb Cortex-A53, hanem a jóval fejlettebb Cortex-A72. Ebből következik, hogy alacsonyabb terhelésnél csak az alsó két lassabb mag dolgozik, ami várhatóan jót fog tenni az energiagazdálkodásnak.

chuwi hi9 7

A 64 bites processzor mellett a grafikai feladatokért egy Imagination PowerVR GX6250 típusú GPU felel. Nem mondjuk, hogy nem lehetne jobb, de a tesztek szerint azért elfogadható a gép összteljesítménye.

A Chuwi a Hi9-et Android 7-el szállítja, ami jobb mintha Android 6 lenne rajta, de azért semmiképp nem mernénk a pozitívumok közé sorolni, hogy egy szerencsétlen Android 7.1.1-re sem futotta. Azért persze nem lesz ez olyan nagy probléma, jó ez az Android ebben a változatban is, főleg, hogy pletykálkodnak egy esetleges Oreóra történő frissítésről is.

Teljesítmény és akkumulátor

Rajta, itt az idő, hogy a majom beugorjon a vízbe, mi pedig megtudjuk, hogy érdemes-e pénzt adni a gépre. A neten találunk teszteket, eredményeket mindenféle szintetikus benchmarkból. Ezek viszonyítási pontnak jók, de sokat nem árulnak el arról, hogy milyen érzés egy táblagépet a mindennapokban használni.

Nos, az értékelések szerint nincs nagy hiba ezzel. A multimédia képességek teljesen jók, a 4 GB memória megteszi a hatását, még nagyobb felbontású videók lejátszásánál sincs hiba. A hangszóró persze nem egy Hi-Fi minőség, de jobbank írják le, mint amire elsőre számítanák a gépezettől. Hátrányául két dolgot hoznak fel, az egyik, amit már feljebb említettünk, vagyis, hogy játék közben az ember óhatatlanul is lefogja, a másik, hogy el tudtunk volna viselni egy előre sugárzó sztereó megoldást helyette. Na, de ahogy többször említettük, az igazi kérdés, hogy az árát megéri-e, és egyelőre úgy tűnik, hogy igen. Ettől a kategóriától sztereó hangsugárzót csak almainkban láttuk, csak aztán belelógott a kezünk a bilibe és a Chuwi Hi9-el ébredtünk.

chuwi hi9 3

Tényleges teszteknél, vagyis játékok közben a gép az elvárható módon teljesített. A Modern Combat 5 és az Asphalt 8 Airborne meg sem kottyant neki, de az Injustice 2 grafikája már komolyan fojtogatta. Itt lép be a képbe újra a kijelző. Bár dicséretes, hogy ennyire jó panelt kaptunk, ez a játékok futtatása közben kimondottan káros a teljesítményre. Minél több a képpont annál nagyobb erő kell a processzor és a GPU részéről, hogy a grafikát megfelelő sebességgel mozgassa. A Chuwi Hi9 őrült felbontásához képest tehát még meglepő is az erő amit a gép mutat, ugyanakkor egy csupán FHD felbontást tudó kijelzővel valószínűleg még jobb eredményt kapnánk.

Az akkumulátoros üzemidő egy tabletnél igen fontos szempont. A gépben található 5000 mAh kapacitású egység teljesen átlagosnak mondható a kategóriában, de azért az olcsóbb kínai konkurensekbe sokszor ennél is jóval gyengébb kerül. Szóval mondhatjuk, ahogy az 5000-es értékkel elégedettek lehetünk.

chuwi hi9 8

A mérések szerint ezt az akkumulátort nagyjából két óra alatt tudjuk maximumra tölteni, a merítés pedig attól függően, hogy mire használjuk, de elmondható, hogy átlagos felhasználás mellett, ami egy kis internet egy kis játék mellett elérte a hét órát. Ehhez azért kell, hogy ne engedjük a fényerőt kénye kedve szerint állítani, hanem állandóan 50 százalékon használjuk.

A kijelzőt már többször említettük, de hogy menyire voltak vele a tesztelők elégedettek még nem mondtuk. A leírások szerint a felhasznált panel fényereje megfelelő akár kültéren történő használathoz is. A színek élénkek és pontosak, a betekintési szögek is megfelelőek, így elmondható, hogy a Chuwi Hi9-ben a legerősebb összetevő még mindig a hibátlannak mondható kijelző!

Összegzés

Ahogy már többször is említettük az ár ismerete nélkül nem érdemes a teljesítményt értékelni, így lássuk elsőként, hogy mennyiért vehetjük meg ezt a tabletet. A bevezetőben említettük, hogy akciós az ár, ez pedig forintban most nagyjából 42 500-at jelent.

Hogy megéri-e az árát? Ismerve a jelenleg itthon kapható tableteket a válasz az, hogy igen. Nem állítjuk, hogy ez az évszázad vétele, de az egyre fogyatkozó tablet kínálatból mindenképpen a jobbak között van. A cikk végére kaptok néhány tesztprogramban elért pontszámot is, amikből látszik, hogy a gép közel sem a reménytelen kategóriát erősíti, hanem akár játékokban is jól használható kísérőnk lehet hosszú utakon.

A gépet a CHUWIHi9 kuponkóddal 52 ezer forint helyett nagyjából 42 500 forintért itt tudjátok megvenni: Chuwi Hi 9 Gaming tablet

 

Antutu74 101 
3D13 923 
UX27 467 
CPU25827 
RAM6884 
3D Mark 708
Graphics621
Physics1397
PC Mark4375
Web Browsing4968
Video Editing4424
Writing3100
Photo editing5507