Rendkívül szép külső, nagy akkumulátor, erős lapkakészlet plusz egy kis kompromisszum.

UMiDigi One Max 1


Egy középkategóriába szánt telefon bemutatása következik most, és ahogy egyre gyakrabban előfordul, lesz pár meglepetés a cikkben. Aki érdeklődik a távol-keleti készülékek iránt, biztos ismeri már az UMiDigi-t, de valószínű, hogy még többen vannak, akik nem hallottak még róluk, így kezdetnek jöjjön egy gyors bemutatkozás. A cég 2012 februárjában alakult Shenzenben – amit a kínai Szilícium-völgynek szoktak nevezni – UMI néven, majd ugyan ennek az évnek július havában mutatták be az első mobiljukat UMI X4 néven. Nem beszélhetünk szerteágazó tevékenységről náluk, okostelefonokon kívül csupán egy okosórát, és egy QI töltőt mutattak be. Az elmúlt hat évben az újonc és kis gyártó szerepét kinőtték, egyre több modellel vannak jelen a nemzetközi piacokon, és az európai országokban is megjelentek saját üzletekkel.


Bevezető

UMiDigi One Max 6

Déjá vu. Ez jutott először eszembe, amikor megláttam a telefont. Sokan gondolhatták ugyanezt, ami teljesen érthető. Felsorolni is nehéz lenne, hány eszközt láthattunk idén hasonló designnal, de ez a trend, amit az Apple indított el múlt évben az iPhone X-szel. Az a sziget már ormótlannak tűnik ehhez képest, ami kifejezetten kellemesnek hat ilyen formában. Megvallom, az elején idegenkedtem a szenzorszigettől, de kezd változni a véleményem, lassan megbarátkozok vele. De lássuk, mit is tett le a gyártó az asztalra (webshopba), ami miatt érdemes ezt a készüléket jobban szemügyre venni.


Külcsín

A mobil a fizikai paramétereit tekintve 156,8 x 75,6 x 8,35 mm, tömege pedig 205 gramm, így egy „átlagos nagyképernyős” telefon köszön vissza ránk. Az előlap 91,5%-át a 6,3” méretű 19:9 arányú kijelző foglalja el, ennek felbontása 1520 x 720 pixel (271 ppi), ami megvallva manapság kicsit kevésnek érezhető ekkora mérethez. A panel felső sávját csupán a diszkrét csepp alakú szenzorsziget szakítja meg, ami a Samsungtól érkezett 16 megapixeles f2 apertúrájú kamerát (S5K3P3), a közelségérzékelő szenzort és a fényérzékelő szenzort, valamint a hangszórót rejti. A kamera támogatja az arcalapú feloldást, így gyorsan és egyszerűen tudjuk a telefont munkára bírni.

UMiDigi One Max 9

A hátlapon semmi szokatlant nem találunk, csak az OmniVisiontól származó 12+5 megapixeles f2-es (OV12870), horizontálisan elhelyezett dupla kamera található itt, alatta a LED villanóval. Fotók felbontása a 12 megapixelnél megszokott, videó tekintetében nem voltak túl bőkezűek a szakemberek, meg kell elégednünk a maximum 1080p/30fps-es felbontással, bár szerintem ez is bőven elég lehet a legtöbb embernek.

A készülék tetején egy második mikrofon található csupán, az alján viszont egy régi ismerőst köszönthetünk a 3,5 mm-es jack személyében, mellette az elsődleges mikrofont, az USB-C csatlakozót a töltéshez, és a beépített (állítólag) sztereó hangszórót. A két mikrofonnak köszönhetően a hívások hangminőségével senkinek nem lesz gondja. Megszokhattuk már, hogy jobb oldalon helyezkedik el a SIM tálca, amibe vagy két darab nano-SIM kerülhet, vagy egy SIM és egy memóriakártya. Feltűnhetett már, hogy nem esett szó eddig sem az előlapon, sem a hátlapon (a kijelzőbe építve sem) az ujjlenyomat olvasóról. Ezt az UMiDigi a jobb oldali bekapcsológombba integrálta, amivel könnyen elérhetővé tette a telefon feloldását, nem kell a hátoldalon matatni, vagy a kijelző alatt kissé esetlenül fogva a telefont feloldani azt, kockáztatva annak elejtését. Véleményem szerint ez jó megoldás, és használata is kézre esik. A bekapcsoló gomb felett találjuk a hangerő szabályozó gombokat, ahogy az lenni szokott.


Belbecs

UMiDigi One Max 5

A telefon meghajtásáról a már ismert MediaTek Helio P23-as központi egység gondoskodik. A processzor nyolc maggal gazdálkodik, ezek két fürtben helyezkednek el. Az alsó csoportban négy darab Cortex-A53 mag dolgozik 1,5 GHz-es maximális órajelen, míg a másik csoportot újabb négy darab A53-as mag alkotja, ezek 2 GHz-es maximális órajelen működhetnek. Ha többet szeretnél tudni erről a processzorról, ITT olvashatsz egy bővebb cikket róla. A GPU szerepét a Mali-G71 MP2 tölti be, amely 700 MHZ-en működik, ez kakaó pedig bőven elég a kijelzőn található pixelek működtetéséhez. Ezek mellé kapunk 4 GB belső memóriát (LPDDR4X), ami ma már nem lep meg senkit, a középkategóriás telefonokat is illik ennyivel ellátni. Viszont, amivel kitűnik a középmezőny telefonjai közül, az a belső tárhely mérete, ami nem kevesebb, mint 128 GB, és ha ez nem lenne elég, tovább bővíthetjük egy maximum 256 GB-os memóriakártyával. Ez már több, mint bőven elegendő. Az üzemidőt biztosító akkumulátorral sem spóroltak a tervezők, konkrétan 4150 mAh-t kapunk, amivel bőven kihúzhatjuk egy-két napig, hogy ne kelljen konnektort keresnünk.

UMiDigi One Max 4

A telefon energiájának visszatáplálásáról a 18W-os gyorstöltés nyújt megoldást kábelen, és nagy pozitívumként említhetjük, hogy vezeték nélküli töltést is kapunk, ebből 15 W-os van a telefonba építve. A további specifikációkra sem lehet panaszunk. A 4G használatával itthon nem lesz gond, mivel a B20-at támogatja a telefon, Bluetooth verzióból a 4.1-es szabvány jutott, wifiből az a/b/g/n 2,4 és 5 GHz-en áll rendelkezésre, a navigációban a GPS és GLONASS modul segít nekünk megtalálni a helyes irányt.

A repertoárból nem maradt ki az NFC sem, amivel a biztonságos érintés nélküli fizetésről sem kell lemondania senkinek. Szerencsére erre a globális piacokat meghódítani készülő gyártók már gondolnak, Kínán kívül ugyanis ez a legelterjedtebb fizetési mód.

UMiDigi One Max 7

A szoftveres felszereltséget tekintve a cég a gyári Androidot részesíti előnybe, így minden sallangtól mentes 8.1-es verziót kapjuk meg a gyári alkalmazásokkal. Így mindenki maga szabhatja testre a készüléket, amennyiben nem tetszene neki a „puritán” stock Android.


Végszó

UMiDigi One Max 3

Nehéz lenne titkolni, hogy a telefon nagyon hasonlít az OnePlus 6T készülékéhez, vagy a Huawei P20-hoz, csupán pár apróságban térnek el egymástól. De ezt nem tekintem hátránynak, mindkét másik telefonról elmondható, hogy gyönyörű készülék, akárcsak ez. Az UMiDigi One Max kétféle színben megvásárolható meg, vagy a Twilight fantázianévvel rendelkező hátlappal – ami a lilától a kékig terjedő színátmenetes – vagy egy szolidabb carbon mintás hátlappal. Ha választanom kellene, én a Twilight verziót venném, pedig szeretem, ha a telefon visszafogottabb, szolid színű, de valamiért ez nagyon megfogott. Mindent egybevetve ez egy nagyszerűen összerakott telefon, csupa jó tulajdonsággal. Negatívumként talán a kijelzőt említhetjük, de ennyi pénzért (az ára a cikk végén lesz szokás szerint) ez simán elfogadható. A legtöbb embernek úgyis elég ez a felbontás, és ez is lehetővé teszi, hogy sokáig használhassuk a telefont. Ezt a „hátrányt” viszont ellensúlyozza a hatalmas akkumulátor – a Qi töltéssel – valamint a hatalmas belső tárhely, az NFC, és az arcalapú feloldás.

UMiDigi One Max 8

Nem utolsó sorban pedig az ára is rendkívül meggyőző a telefonnak. Ennyi pénzért ilyen felszereltségű készüléket venni…. Nem azt mondom, hogy lehetetlen, de vagy sok kompromisszummal jár, vagy olyan gyártótól érkezik, akire még a kínaiak is ferde szemmel néznek.

Ha szeretnéd nagyon jó áron megvenni a telefont, ezt megteheted 2018. december 10-17 között a GearBesten. A bevezető akcióban 51 ezer forintért csaphatsz le rá és a Priority Line (ami garantáltan vám és ÁFA mentes) szállítás is csak 300 Ft, a készüléket december 27-én postázzák a megrendelőknek.

Fontos még, hogy a fenti időszakban minden nap az első 5 vásárló 25 600 forintot hagy majd a pénztárnál. A nap kezdete természetesen nem hazai, hanem kínai idő szerint értendő!

Ha a fentiek meggyőztek, akkor kattints ide a bevezető akció részleteiért: UMIDIGI One MAX bevezető akció

A telefont pedig itt veheted meg: UMIDIGI One MAX vásárlás