Kifejezetten az időseknek szánt mobilt mutatott be a cég.

Maxcom Harmony 01

 

Maradunk az MWC-nél, de most egy nem sikergyanús készülék következik, hanem amivel idős családtagoknak kedvezhet az ember. Itt nem találkozunk dupla kamerával, vagy beauty effectel, de a hardver sem lesz kiemelkedő – lássuk be, ennél a mobilnál nem is ez a lényeg, hanem a plusz funkciók.

A fizikai paramétereit tekintve 138 x 69 x 11 mm-es dimenziókkal rendelkezik, ehhez társul 180 gramm. Az előlapon a 4,5”-es WVGA (480 x 854 pixel) IPS kijelző kapott helyet, ezen direkt elnagyoltak az ikonok és a szöveg a könnyebb olvashatóság érdekében. Körben vaskos kávák vannak, felette található a 2 megapixeles előlapi kamera, alatta pedig a régmúltat idéző három fizikai gomb is kényelmesen elfért. A hátoldalon azért elhelyeztek egy 8 megapixeles kamerát – itt azért valljuk be, nem számít milyen a technika mögötte – és ahol megszoktuk az ujjlenyomat olvasót, ott egy hatalmas „support button” (SOS gomb) kapott helyet, erről kicsit lejjebb bővebben lehet majd olvasni még.

Maxcom Harmony 02

Az oldalsó kávákon található gombok hatalmasak, és kidudorodnak a szélekről, így könnyen érezhető, hol is helyezkednek el. Baloldalon találjuk a zseblámpa egyedi gombját – a felmérésből kiderült, hogy ezt előszeretettel használják az idősek, így jól fog jönni nekik, alatta a hangerő-szabályozó gombok találhatóak. Jobboldalt a kamera és a bekapcsoló gomb kapott helyet. A telefon alján a Type-C csatlakozót találjuk, aminek nagy előnye, hogy nem fog gondot okozni a telefon töltése, nem kell a kábellel bajlódni, hogy be lehessen dugni.

Maxcom Harmony 03

Maga a hardver a MediaTek 6737 chip köré épül (28 nm, 1250 Mhz, 4 mag), mellé jár 2 GB RAM és 16 GB tárhely. Az akkumulátor 2200 mAh-s egység lett, de ez nem probléma, ezt a telefont úgysem fogják egész nap a mobilt nyomkodni. Micro SIM-et fogad a rendszer, számszerint kettőt, micro SD-ből maximum 32 GB-os egységet tehetünk bele. A Wi-Fi a b/g/n szabványokat kezeli, kapunk GPS-t,  és kissé meglepő módon a B20 sem maradt ki a specifikációból. Mint láthatjuk, a hardver nem túl acélos, de nem is ez a fő szempont, a célnak tökéletesen megfelel.

Térjünk vissza a hátlapon található “support buttonra”, ami ugye egy jókora gomb, ennek a megnyomásával azonnal segítséget hív a telefon (beállítható, hogy milyen számot tárcsázzon a készülék), valamint a kijelzőre ki is tudja írni fontos adatokat, amivel megkönnyíti a segítségre siető dolgát. Az eszköz feloldása nélkül látható a tulajdonos vércsoportja, az esetleges allergiák és a betegségek, a szedett gyógyszerek nevei. A vészhívás SMS-ben elküldi a telefon a GPS-koordinátákat is, valamint tartozik egy távoli elérési funkció is a Harmonyhoz, amivel lekérdezhető az eszköz pozíciója, ezzel is segítséget nyújtva az eszköz által felügyelt családtag/ismerős biztonságban való tudásához.

Maxcom Harmony 04

Végezetül nem maradt más hátra, hogy megnézzük, mit is kapunk a csomagban. A telefon mellé jár természetesen a töltőfej a megfelelő USB kábellel, a kötelező papírokkal (garanciajegy és használati útmutató), valamint egy headset, és egy asztali bölcső, amibe a telefon stabilan megáll

Maxcom Harmony 05

Összességében egy jól átgondolt készülékről beszélhetünk, direkt az idős korosztálynak fejlesztve a funkciókat, némi extrával megspékelve. Baj esetén – persze csak ha kéznél van a telefon – gyorsan értesíthető az előre beprogramozott személy, és nem kell folyamatosan aggódni a másikért. Természetesen nem véd meg a bajtól – magától nem jelzi, ha gond lenne, de ad egy pluszt azért.

A magyarországi forgalmazásáról még nincs hír – a gyártó ugye jelen van kis hazánkban is – de bizakodásra adhat okot, hogy Lengyelországban már kapható a készülék, ott 699 zł az ára, ami nagyjából 50 000 Ft-ot jelent.