Az előző két hasonló cikkben az ajtóra tehető zárakat mutattam be (Xiaomi Scherlock M1,  Xiaomi Aqara Smart Door Touch Lock & Xiaomi Mijia Smart Door Lock ) most a sorozat utolsó tagja következik, amit a fiókokra, szekrényajtókra tudunk rögzíteni.

A Yeelock nevezetű eszköz igen ötletes és praktikus, tekintve, hogy egy nem zárható fiókot vagy szekrényt tehetünk zárhatóvá. Persze nem olyan jó vagy biztonságos megoldás, mint az eleve ilyen specifikációkkal készített termékek, de utólagosan is felszerelhető, így tudva nagyobb biztonságban a dolgainkat. Maga az eszköz 9 x 5,4 x 1,8 centiméteres és 140 grammos tömeggel rendelkezik, szóval nem egy nehéz darab, de ezen paraméterekből kifolyólag szinte bárhova beilleszthető. A csomagban megtaláljuk magát a zárat – ami két részből tevődik össze, 3M típusú ragasztót és csavarokat, amik segítségével felszerelhetjük az eszközt eldöntve, hogy elég csak felragasztani, vagy a biztonságosabb (de szerelést igénylő) csavarral rögzítjük.

Yeelock 02

Csupán fehér színben kapható, de ez annyira nem lényeges, úgysem lesz szem előtt, csak akkor láthatjuk meg, ha nyitva van a szekrény/fiók. Anyagát tekintve – az ára miatt egyértelmű is lehet – ABS és PC, a zár nyelve készült csupán fémből, és talán egy-két belső komponens. Ez nem túl erős, de elegendő arra, hogy illetéktelen ne tudjon észrevétlenül kutakodni a dolgaink között, de akár gyerekzárként is jó szolgálatot tehet – így a picúrok nem nyúlhatnak oda, ahova nem szabad. Maga a szerkezet csak telefonnal nyitható, ebben a Bluetooth 4-es kapcsolat lesz segítségünkre – ennek hatótávolsága maximum 10 méter – és a nyitás 1-2 másodperc alatt történik meg. Az eszközt 2 db AAA (ceruza) elemmel lehet működésre bírni, amennyiben véletlenül nem vennénk észre az alacsony töltöttségi szintet jelző riasztást, és lemerül az elem, a zár automatikusan kinyílik, elkerülve azt, hogy bent ragadjanak dolgaink.

Yeelock 03

A gyártó arra is kínál megoldást, hogy másnak is engedhessük használni az eszközt, a WeChat nevű applikációban küldhetünk engedélyt másnak – amit természetesen bármikor vissza is vonhatunk. A hozzáférésnél természetesen megadhatunk időintervallumot is, hogy mikor kezelheti az eszközt, és természetesen itt is elérhető a naplózási funkció – ahogy a legtöbb hasonló eszköznél megszoktuk. Használatához nincs szükség sem a Gatewayre, sem más eszközre, a telefonnal közvetlenül kommunikálnak a Mijia app segítségével.

Yeelock 04

Összességében egy nagyszerű kis kütyü ez is, simán el tudok képzelni egyet (de akár többet is) a lakásban. Kisgyermekes szülőknek is jó megoldás lehet, így a lurkó(k) nem férhetnek hozzá, például a veszélyes tisztítószerekhez vagy ahhoz a fiókhoz, ahol a kések és villák, vagy egyéb – számukra tiltott – eszközök találhatóak. Természetesen a megtakarított pénzt, vagy a családi ékszereket nem egy ezzel biztosított helyen tartanám, de nem is erre való. Ha esetleg nektek van már, írjátok meg a tapasztalataitokat vele kapcsolatban, akár pozitív, akár negatív.

Megvásárolni az alábbi linkeken lehetséges:

Gearbest

Banggood

Geekbuying

Vásárlási segédlet: