Szerencsére napvilágra került, mit is kotyvasztanak a Xiaomi szoftveres részlegénél.

miui11 01

Mint azt megszokhattuk, a kínai cég nem szokta elfeledni a régebbi telefonokkal rendelkező felhasználói táborát sem, így hosszú évek múltán is megkapjuk a frissebb rendszereket. Szerencsére ez a következő verzióra is igaz, így a 11-es verziószámú egyedi kezelőfelületnek is sokan örülhetnek majd. Bár jelenleg még a 10-es verzió fejlesztése (is) nagy erőkkel zajlik, azért a jövőbe is tekintenek a mérnökök, így nekiálltak a következő verzió fejlesztésének.

Lássuk, eddig mi derült ki az eljövendő rendszerről – természetesen rengeteg minden változni fog a végleges kiadásig, a lista folyamatosan bővülni fog, és remélhetőleg az év második felében vehetjük birtokba az új főverziót.

Ultra energiatakarékos mód monokróm megjelenéssel

A funkció lényege abból áll, hogy segítségével minden kikapcsolható lesz, kivéve az alapfunkciókat (hívás, SMS, értesítés, szinkronizáció, háttérben futó alkalmazások, internet, szolgáltatások stb.), a felület pedig fekete-fehérré válik, így nagymértékben kíméli az akkumulátort, ha vészesen alacsony lenne az energiaszint. Így nyerhetünk (nem kis) időt arra, hogy a telefont továbbra is tudjuk használni. Más gyártóknak is vannak hasonló megoldásai, itt viszont a mi kezünkben lesz a teljes irányítás, így megadható lesz, melyik appot érhessük el ebben a módban is, amennyiben szükségünk lenne a program használatára.

Megújuló ikonok, animációk

A Xiaomi teljes mértékben át kívánja szabni a rendszerikonokat, amelyek a MIUI 6 óta keveset változtak, így ezek leváltása időszerű. Teljes mértékben testre szabható ikonokat fogunk kapni, és a designjuk is modernebb, minimalistább lesz. Az animációk tekintetében is újítanának, természetesebb, folytonosabb animációk megalkotásával, ami teljes mértékben illeszkedik a megújult kezelőfelülethez.

Értesítések továbbfejlesztése

Kissé átszabják az értesítési felületet is, összevonják az egy alkalmazástól érkező különféle figyelmeztetéseket, illetve ezek kezelését is a kezünkbe adják.

Statusbar optimalizálás

A notch megjelenése mintha váratlanul érte volna a gyártókat, így a kijelző felső sávja – ahol az óra és az értesítések vannak – mintha felbolydult volna, így ezt is rendbe rakják, valamint elkészítik a szenzorsziget „kitakarására” szolgáló fekete sávot, így tüntetve el a képernyő folytonosságának megszakítását.

Képernyőmentés fejlesztések

Az új MIUI-ban helyet kap a fejlesztés, ami lehetővé teszi, hogy a screenshot megosztása után a kép automatikusan törlődjön a mobilról.

Rendszerszintű sötét téma

Szinte mindenki vágyik a Dark Mode-ra. Ez már egyes készülékeknél a MIUI 10-ben elérhető lesz, de a 11-es verzióra minden készülékre végleges lesz (természetesen, akik megkapják az új verziót). Itt ne olyan megoldásra gondoljunk, mint a jelenlegi témáknál, ahol csak bizonyos részek lesznek sötétek, a rendszeralkalmazásokon kívül a külső fejlesztők programjai is adaptálódnak a témához. Mellesleg a Google csak az Android Q-tól tervezi ennek a bevezetését, de a Xiaomi már a P verziótól támogatni kívánja eme remek funkciót. Mindenki tudja, hogy az AMOLED kijelzőnél rengeteg energiát spórolhatunk meg ennek a módnak a használatával, de a más kijelzőjű készülékek használói is örülhetnek majd ennek, sötétben nem égeti ki a retinánkat a vakítóan fehér alkalmazások háttere.

Miui11 02

De hogy ne csak a távoli jövőről beszéljünk, nézzük meg, miket fejlesztenek már most a MIUI 10 Global verzióba, itt is akad pár csemege:

  • Lehetőségünk adódik a képernyőt hanggal életre kelteni
  • Arcalapú feloldásnál beállítható lesz, hogy ne a kezdőképernyőre ugorjon a telefon, hanem a lezárt képernyőt jelenítse meg, így védve a felhasználót.
  • Lehetőségünk lesz az ujjlenyomat-olvasót és az arcalapú feloldást párhuzamosan használni – így nagyobb védelemhez jutunk (bár akkor miért használnánk az arcazonosítást, az ujjlenyomat elegendő védelmet nyújt véleményem szerint)
  • A Xiaomi Music alkalmazásban új hangeffektusokat kapunk, és a Dolby hangzást is tovább csiszolják, hogy még jobb legyen.
  • Tovább optimalizálják az Energiatakarékos funkciót
  • A Galéria alkalmazás átszabása/megújítása, illetve egy helyi lomtár lesz a törölt fotók számára, valamint a 18:9-es arányú képkivágásokat is támogatni fogja a rendszer.
  • Új töltési animációt készítenek, ami sokkal szebb lesz a mostani megoldásnál, ezzel párhuzamosan a lezárt képernyőt is megújítják.
  • Az APK fájlok telepítés után azonnal törlődnek, illetve az alkalmazásengedélyek is megújulnak.
  • Az akkumulátor szint és a töltési állapot kijelzése – ennek javítása – az információs képernyőn belül.
  • Tovább javítják a véletlen érintések érzékelését, illetve a gyermek mód is helyet kap.

Miui11 03

Mivel még nagyon az elején járnak a rendszer fejlesztésében, semmit nem vehetjük készpénznek. Azt ígérték, hogy egy teljesen megújult rendszer fog visszaköszönni rák az új verzióval, amiben nem is kételkedem. A bétatesztek is csak most kezdődnek majd, jó pár hónapba telik, mire kézbe vehetjük majd az új szolgáltatásokat a felülettel, de amennyiben az eddigi ütemtervek szerint haladnak a szoftverfejlesztők, akkor az első béta verzió megjelenésétől számított 5-6 hónapba telik, amíg a végleges kiadás elkészül. Addig sem maradunk fejlesztések nélkül, mivel a 10-es verziót sem hagyják magára, folyamatosan csiszolják, így kisebb-nagyobb csúszások előfordulhatnak az új rendszer kiadásával kapcsolatban, de legyünk türelemmel.

És a végére egy utolsó pletykát is megosztanék – a neten kering egy lista, mely készülékek kapják meg majd az új főverziót. Felhívom a figyelmet, hogy ez egyáltalán nem megerősített lista, csak „szóbeszéd”, így a valóságtartalma megkérdőjelezhető:

Mi 5c, Mi 5s, Mi 5s Plus, Mi 5x, Mi 6, Mi 6x, Mi 8 (összes verzió), Mi 9 (összes verzió), Mi Play, Mi Max, Mi Max 2, Mi Max 3, Mi Mix 1, Mi Mix 2, Mi Mix 2s, Mi Mix 3, Mi Note 2, Mi Note 3, Black Shark, Black Shark 2, Redmi Pro, Redmi 4, Redmi 4A, Redmi 4x, Redmi Note 4, Redmi Note 4X, Redmi 5, Redmi 5A, Redmi 5 Plus, Redmi Note 5A, Redmi Note 5, Redmi Note 5 Pro, Redmi 6, Redmi 6A, Redmi 6 Pro, Redmi Note 6, Redmi 7, Redmi Note 7, Redmi Note 7 Pro, és a MIUI 11 terjesztéséig megjelenő összes telefon.

Ha igaz ez a lista, jól mutatja, miért is szeretem a Xiaomit, mint gyártót. Nekik nemcsak az új(abb) telefonok fontosok frissítési szempontból, a több éves készülékek is megkapják az új funkciókat, amennyiben lehetséges – párom Redmi Note 3-asa is kap még frissítést, pedig nem mai darab. Ameddig ez nem változik, és a mobilok ár/érték aránya is kedvezően alakul, a bizalmam töretlen marad feléjük.